Coś jest na rzeczy z tymi filtrami. Mi na razie raz trafił się taki przypadek. W znajomego AR 159 pękła jedna z uszczelek po ok 3 tyś. km od wymiany. Założony był Mann.
Printable View
jaka jest różnica między specyfikacjami C2 i C3 czy obie nadają się do DPF
ACEA C2 - Stabilny, utrzymujący właściwości olej odpowiedni dla katalizatorów w pojazdach z DPF i TWC w silnikach samochodów osobowych o wysokich charakterystykach pracy, oraz silnikach wysokoprężnych lekkich samochodów ciężarowych, a także w silnikach benzynowych, wymagających olejów o średnich wartościach SAPS (mid SAPS) które mogą stosować oleje o niskim stopniu tarcia i niskiej lepkości o HTHS wyższym, niż 2,9MPa.s. Oleje te zwiększają żywotność DPF i TWC, oraz zapewniają korzyści wynikające z ekonomicznego spalania.
Ostrzeżenie: oleje te mogą być nieodpowiednie dla niektórych typów silników. W razie wątpliwości należy sprawdzić instrukcję, lub poradnik właściciela.
ACEA C3 - Stabilny, utrzymujący właściwości olej odpowiedni dla katalizatorów w pojazdach z DPF i TWC w silnikach samochodów osobowych o wysokich charakterystykach pracy, oraz silnikach wysokoprężnych lekkich samochodów ciężarowych, a także w silnikach benzynowych. wymagających olejów o średnich wartościach SAPS (mid SAPS) i HTHS wyższym, niż 3,5MPa.s. Oleje te przedłużają żywotność DPF i TWC.
Ostrzeżenie: oleje te mogą być nieodpowiednie dla niektórych typów silników. W razie wątpliwości należy sprawdzić instrukcję, lub poradnik właściciela.
Witam Panowie !
Szybkie pytanko do siedzących w temacie .
Posiadam świeżo nabytą Lancie Delte 2.0 JTD Z dpf
Instrukcja pisze o seleni wr 5W30 pure energy C2 a ja chciałbym jednak wlać Valvoline-a lecz olej który mi pasuje ma klasę C 3 , czy nie ma tu większego problemu czy jednak unikać?
Jestem świeży w autach z dpf-em więc proszę o wyrozumiałość:)
Chciałbym zakupić
http://allegro.pl/valvoline-synpower...629203639.html
to bardzo dobry olej a klasa c3 będzie równie dobra a nawet lepsza dla twojego dpf-a
159 1.9JTDm 8v
LIQUI MOLY TOP TEC 4200 5W30
Wszystko Ok i naprawde wśród tych które oglądałem do kupna cicha praca myśle że poniekąd to zasługa oleju, a podpowie ktoś jaki rozsądny przebieg można robić na takim oleju.
ja zawsze wymieniam przy ok.12-13 tys.km(w moim przypadku jest to raz w roku)
Ja wymieniam regularnie co roku (mniej więcej po 30tys). Jest to moje drugie auto z dpfem i nigdy nie miałem problemów. A skoro nie ma problemów to po co przepłacać. Zalecenie z instrukcji (dla diesel z DPF) co 35 tys, lub po zapaleniu lampki sygnalizacyjnej (czyli co tam sobie serwis ustawi) lub co 24 miesiące. Olej Motul X-clean 5W40
Twoj wybor Evo ale ja sobie nie wyobrazam wymiany oleju po wiekszym przebiegu jak 15 tys.Mialem Peugeota 307 bez DPFu i zawsze wymienialem nie pozniej niz po 13 tys.km
Nawet jakbym mial longlifa w tdiku to co 10-12tyś max bym wymienił. A tak to średnio 3x w roku :)
Jedynie profesjonalny test rozwiałby wątpliwości. Na pewno sytuacja jest inna, jeśli rocznie auto robi przebieg rzędu 30 tys. i wtedy wymiana oleju, a inna gdy auto robi rocznie 15 tys. i wymiana oleju w tym przypadku co 2 lata.
Z drugiej strony wymiana oleju w krótszych interwałach na pewno zaprocentuje w przyszłości. Poczciwy nowoczesny JTD nie ma żywotności pancernych starych diesli.
Jeśli kolega jeździ 3 lata i kupuje następny nowy, to nie koniecznie interesuje Go to co będzie potem, tylko własny budżet. A to już działa w przeciwnym kierunku niż utrzymanie auta w dobrym stanie.
Co do poczciwości nowych JTD, to niestety już nie jest to co wcześniej w 156/147/GT. Teraz to już typowa masówka, a interwały w trybie LL nabijają jedynie kasę producentom.
panowie prosze o rade,mam alfe zalana olejem milers xf long life C3 5w30, teraz wywalonego mam Dpfa wiec jaki mam wlac?moze jakis link do aukcji?z gory dziekuje
podpinam sie do pytania mam zalaną selenie 5w30 i wywale dpfa wiec jaki teraz olej nalac?
Witam, wczoraj byłem na wymianie oleju w aucie narzeczonej i pan hurtownik zaskoczył mnie odpowiedzią na pytanie odnośnie oleju Selenia (czy handluje tą marką) stwierdził że ten olej jest produkowany w Polsce przez Orlen i jest to identyczny jak Platinum do silników z dpf. Czy ktoś może się odnieść do tego?
Wysłane z mojego LT30p za pomocą Tapatalk 4
Selenia to produkt koncernu Petronas ( Malezja ) i ma się nijak do Orlenu. No chyba że, przedstawiciel Petronas w Krakowie coś kręci.....ale wątpię w to.
Hey, niedawno kupiłem alfe 159 1,9 JTD 16V ktora od nowosci byla serwisowana w Dani , zalewana byla selena 5w40 wg instrukcji co ok 30 000 km
ostatnia wymiana przy 156tk teraz jest 181 zdecydowalem sie na zmiane oleju na b. polecany w tym temacie Milers Oil 5w30 C3 , jak myslicie czy tak dlugie interwaly miedzy wymianami oleju wpłynely negatywnie na kondycje silnika? po zmianie zamierzam na 5w30 zamierzam zejsc interwalem wymiany do 10-15tk
jeszcze jedno pytanie do was, skad wiadomo ze zaczal sie wypalać DPF ?? jak dlugo to trwa ? i co sie stanie jesli zgasze samochód w trakcie ?
Jest obszerny temat odnośnie wypalania w dziale 159. Podczas wypalania wskazówka doładowania jest lekko wychylona i silnik zaczyna pracowac na wyższych obrotach najczęściej wyapalniu towarzyszy również lekkie dymienie. W 2008 o ile dobrze kojarze pojawiła sie ikona oznajmująca o zaczętym procesie wypalania.
- - - Updated - - -
Ja również mam Millersa zalanego i olej wymieniam zawsze 10-12tyś max.
ale w czym problem, skoro fabryka zaleca wymianę co 30 tys km...przeciez tyle na zachodzie średnio robi się co roku i to zwykle na autostradach...
No i kupujac auto w salonie ,majac gwarancje to co ile wymieniamy aby zachowac gwarancje?co 10k?wychodzi nato ,ze wszystkie auta salonowe ,serwisowane w ASO na gwarancji to "cukiereczki".ciekawe podejscie.
Z tego to właśnie powodu nawet po pierwszym przeglądzie filtry DPF potrafią być zapchane.
Było miliony razy o przygłupich zalecaniach różnych wymian.
Dzisiaj robiłem rozrząd w 2.4 z 10 roku przy przebiegu 85 kkm i pompa już była na złom/ciekła.
Ciekawe co by klient usłyszał w ASO po zerwaniu rozrządu, ze może miał pecha ???
Każdy myślący logicznie użytkownik nowoczesnych aut wymienia olej częściej niż zaleca producent.
A moze tak robic na gwarancji w ASO?
Oczywiście.
Zalecenia ASO/producenta są zawsze minimalnymi zaleceniami a nie optimum dla silnika/samochodu.
Teraz już nikomu, poza właścicielem auta, nie zależy na jakości/wytrzymałości samochodu. Ma wytrzymać tylko okres gwarancji, a klient ma zostawiać pieniądze po jej upływie.
Takie czasy.