Idzie lato może ktoś się skusi na piękne felgi, duży rabat oto link. http://olx.pl/oferta/felgi-17-CID5-ID5JyPP.html Pozdrawiam.
Pomyłka proszę o usuniecie.
Dodano po 5 minutes:
Printable View
Idzie lato może ktoś się skusi na piękne felgi, duży rabat oto link. http://olx.pl/oferta/felgi-17-CID5-ID5JyPP.html Pozdrawiam.
Dodano po 5 minutes:
Aa jak tak to spoko :D W sumie może się zdarzyć. Nie wiem dlaczego zrozumiałem, że to nowe łożyska siadały.
Nie tylko Ty tak zrozumiałeś.
à propos SNR`a... Właśnie po raz drugi muszę wymienić łożysko (czy tam piastę) w przednim lewym kole... Niesie aż uszy więdną. Poprzednia wymiana w sierpniu 2013. Przejechało niecałe 45kkm... Trochę mało jak na oryginał który szedł na pierwszy montaż....
Pierwszy montaz a ta sama marka jako czesc na rynku to czesto dwa swiaty :-)
No ale nie wiem jak to wyglada w specyfikacji snr wiec nie oceniam
Po wymianie: felga była prosta, wyważona (mało ciężarków). Smaru w starym łożysku było tyle co kot napłakał... wstyd...
To dziwne ja rok temu u nich kupowałem i było OK i niestety teraz poszła z drugiej strony mają rewelacja cenę http://allegro.pl/piasta-lozysko-alf...186164112.html 279 zł . Jak poprosisz dają gratis oryginalny tester paska ABSu . Tester jest firmy SNR wygląda to tak jak na tej stronie http://www.autotrade.ie/index.php/nt...-bearings/3843 , przykłada się taki kartonik z 'szybką" i wtedy pod wpływem działania magnesu w szybce układają się jakieś "cząsteczki" tworząc obraz "ząbków" ABS . W sumie nie wiedziałem do czego mi to ale pokazali mi w swoim warsztacie "tanią" piastę z allegro klienta po przebiegu niecałego roku w której pasek ABSu stracił własności magnetyczne. Dzięki temu możesz sobie sam sprawdzić czy w przypadku błędu ABS masz problem z obwodem czy paskiem magnetycznym. Lub jeśli kupujesz łożysko na pewno ma no pasek ABS. Znane są przypadki sprzedawców co sprzedają normalne łożyska jako z ABSem, wiele tu było takich pytań aprops 156 .
Jeśli ktoś miał mało smaru w piaście po rozebraniu mógł mieć sytuacje ja ja w fordzie gdzie tylny zacisk "trzymał", klocek hamował delikatnie ale w czaie długiej jazdy smar wypłyną przez uszczelniacz. Koszt piasty tylnej w CMaxie SKFu ponad 450 zł więc nie rozumie tych co stękają na Alfe że drogo.
Mój mechanik zachorował. Muszę własnymi siłami wymienić łożysko (piastę) w przednim prawym kole (AR159SW). Jak się do tego zabrać?
Nie jest to skomplikowane.Zanim podniesiesz auto poluzuj nakrętkę półosi( oczkowy, chyba32) Nie wiem jakie masz felgi, jak nie masz dostępu do tej nakrętki, to po zdjęciu koła wkręć 2 szpilki i zablokuj piastę, druga osoba przy odkręcaniu niech wciśnie pedał h-ca. Wymontuj cały zacisk h-ca i następnie tarczę h-ca. Odkręć 4 śruby trzymające piastę ( specjalny klucz "gwiazdka", w kpl. z piastą chyba masz te śruby, przygotuj wcześniej klucz, najlepiej płaski - oczkowy). Uderzaj z tyłu w piastę, powinna zejść. Montaż nowej piasty w odwrotnej kolejności.
A ja się wziąłem dzisiaj za wymianę tylnej piasty w AR 159. Samochód został na kołkach. Zdjąłem zacisk, tarczę i odkręciłem 4 śruby mocujące piastę od tyłu ($%@##%#) i myślałem, że ściągnę bez problemu piastę a tutaj ani drgnie... biłem, waliłem - nawet wkręciłem starą śrubę od przodu i próbowałem śrubą odbić piastę. Niestety poległem... Jakiś pomysł?
Dodano po 18 minutes:
A ja się wziąłem dzisiaj za wymianę tylnej piasty w AR 159. Samochód został na kołkach. Zdjąłem zacisk, tarczę i odkręciłem 4 śruby mocujące piastę od tyłu ($%@##%#) i myślałem, że ściągnę bez problemu piastę a tutaj ani drgnie... biłem, waliłem - nawet wkręciłem starą śrubę od przodu i próbowałem śrubą odbić piastę. Niestety poległem... Jakiś pomysł?
Zalewaj to WD40. Nieźle się skleiło.
Dałem rade [emoji14] uderzenia młotkiem i dźwignia nic nie dały. Wkręcilem stare śruby od piasty w dziury po srubach od kół. I lekko pod kątem je ustawiłem udało mi się podważyć piastę. Trochę się metalu ukruszylo, ale dało rade ;) oczywiście po złożeniu wszystkiego znalazłem w bagażniku klapkę ochronną :/ i musiałem wszystko na nowo rozbierać. Na szczęście na nowych srubach to 10 minut roboty. Niestety jak tył przestał szumiec to przód zaczął... ale to raczej opony bo zima idzie do wywalenia to ostatnimi czasy mocno je eksplatowalem ;) dzisiaj wymieniam płyn hamulcowy i zakładam letnie kapcie to zobaczymy
Koledzy, mam pytanie odnośnie wyboru piasty i łożyska do AR 159. Z tego co piszecie, rozbieżność cenowa jest ogromna. Można kupić za 900 zł w ASO, uczciwa cena za dobrą piastę to ok. 300 zł, a ja mam pytanie co jest złego w piastach za 150 zł jak ta: http://allegro.pl/piasta-przod-lozys...356077174.html
Zdaję sobie sprawę, że może wytrzymać krócej, ale czy jest aż tak źle żeby to uzasadniało tak znaczną różnicę w cenie? Dlaczego nikt nie montuje najtańszych piast, przecież przy założeniu że można je wymienić samemu (tak zamierzam zrobić)? Zastanawiam się nad zakupem właśnie takiej piasty za 150 zł...
159 jest zbyt ciężka na takie piasty, 10-20 tys przebiegu i Piasta znowu do wymiany. Mówię nauczony doświadczeniem :)
Bywają też problemy z działaniem ABS-u (nie mówię o tej konkretnej pieście). Po prostu takie mam doświadczenia z tanimi piastami.
Dzięki za informacje. W takim razie już wiem czemu nikt o takich tanich piastach nawet nie rozmawia, sam też postawię na coś lepszego.
Jestem świeżo po wymianie łożyska/piasty przedniego koła. Po drodze jak to często bywa pojawiły się trudności, które udało się pokonać, może wskazówki przydadzą się komuś.
1. Samochód na podnośnik, odkręcamy koło i zacisk (torx E18, swoją drogą wreszcie pomyśleli i dali śruby w miejscu z dobrym dostępem), ale nie zdejmujemy jeszcze zacisku.
2. Odkręcamy nakrętkę 36 trzymającą półoś, hamulce muszą być jeszcze zamontowane na kole żeby przytrzymać tarczę i piastę w stałej pozycji, jeśli ktoś nie ma zamontowanej śruby spinającej tarczę z piastą po zdjęciu koła (na imbus) to trzeba wkręcić śruby mocujące koło. Potrzebna będzie druga osoba do wciśnięcia hamulca, przydaje się długa (ja miałem 1,5 m.) rura żeby wydłużyć ramię klucza. Następnie demontujemy zacisk i tarczę hamulcową. Aby nie uszkodzić przewodu hamulcowego, ja po demontażu zacisków zawsze używam drutu który zachaczam z jednej strony o zacisk, z drugiej strony o sprężynę, tak że zacisk wisi sobie bezpiecznie i nie przeszkadza w dalszych pracach.
3. Teraz trzeba odkręcić 4 śruby mocujące piastę, śruby odkręcamy kluczem torx E14, przydaje się przedłużacz do nasadki, dojście jest od wewnętrznej strony zwrotnicy, w celu lepszego dojścia pomaga odciągnięcie przegubu zewnętrznego i kręcenie kołem lewo - prawo.
4. Teraz najtrudniejsza rzecz - wybicie piasty. Po odciągnięciu przegubu widać łożysko z piastą od strony wewnętrznej i jak ktoś ma trochę wprawy to może spróbować je wybić od strony wewnętrzne0j przy użyciu wybijaka i młota, ale jest to trudne ze względu na małą przestrzeń na wzięcie zamachu młotem. Ja zrobiłem to trochę inny sposób - przykręciłem tarczę hamulcową którą też wymieniałem i biłem w nią młotem od wewnętrznej strony - w kierunku na zewnątrz. Dodatkowo długa brecha zaparta o zwrotnicę i po parunastu minutach piasta była na zewnątrz. Łatwiej wychodzi jeśli mamy kogoś do pomocy - wtedy jedna osoba podważa breszką piastę, a druga bije w tarczę. Jak tylko pojawiła się niewielka szczelina między piastą a zwrotnicą lałem penetrator, myślę że trochę mógł pomóc.
5. Czyścimy gniazdo piasty, wkładamy nową piastę z łożyskiem, skręcamy i reszta w kolejności odwrotnej.
W brata 159 szumi łożysko w prawym przednim kole. Przez ostatnie parę stron w temacie polecane jest łożysko SNR. Patrząc na ceny tych łożysk to w Intercarsie SNR kosztuje 485zł a z kolei na alledrogo SNR od 236zł do 345. Spory rozrzut cen (ponad 2x) za to samo. Przy czym ta najniższa cena to od sprzedawcy od którego kupowałem już różne części do innych aut i zawsze było wszystko OK.
To Intercars przesadza z cenami czy na allegro są jakieś odrzuty?? W zasadzie miałem już brać tą piastę za 236zł ale sam już niem wiem.
Jeśli dobrze zrozumiałem - potrzebujesz piastę z łożyskiem na przód (?)
a na Allegro za 236 zł jest piasta tył.
Mam na miejscu SNR-a na przód , puszczę Ci za 310 zł
Mam też GSP za 160 zł , na razie reklamacji nie było :)
Co do cen IC - detal mają raczej wirtualny, chodzi o to żeby było z czego rabat dać,
dlatego ceny na niektóre rzeczy mają stosunkowo wysokie.
Witam
Panowie też się zdarza, że np. w pudełku optimala siedzi SNR
Ja ostatnio sam wymieniłem tylną piastę na SNRa (około 300 zł), zadowolony jadę się przejechać sprawdzić spokój w samochodzie z bananem na twarzy wyjeżdżam z garażu po paru minutach opadł mi uśmiech bo przód szumi :-). Zleciłem wymianę już do warsztatu pary na przodzie i od 10 tys. mam spokój.
a co myslicie o max gearach ?
U mnie Max Gear działa poprawnie już od 25kkm (dokładnie rok). Kupiłem, bo nie było nic innego dostępnego od ręki, kupiłbym kolejny raz.
U mnie łożysko prawy przód wyło i mają luz wymieniłem na optimal (320zł) w IC. Przejechałem 10 tys i do wymiany.. Na allegro są SNR za 270 zł co myślicie?
Wysłane z mojego SOUL przy użyciu Tapatalka
Myślimy ze to najrozsadniejsza opcja.
Kiedyś najtańsze było na rufus.pl sam tam kupowałem, ale nie wiem jak teraz z cenami. ;-)