Sprawdzę i u siebie. Dzięki
---------- Post added at 23:03 ---------- Previous post was at 23:02 ----------
Gdzie i jak odłączyłeś pompę ABS, domyślam się że wyjąłeś przekaźnik przy AKU lub bezpiecznik?
Sprawdzę i u siebie. Dzięki
---------- Post added at 23:03 ---------- Previous post was at 23:02 ----------
Gdzie i jak odłączyłeś pompę ABS, domyślam się że wyjąłeś przekaźnik przy AKU lub bezpiecznik?
najnormalniej odłączyłem dużo wtyczkę ze sterownika ABS-u (pod zbiorniczkiem od płynu hamulcowego) auto schodzi z obrotów wtedy normalnie zarówno w czasie jazdy jak i na postoju... Prędkościomierz również wtedy nie działa...
Zobacz jak zachowa się twoje auto.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Cały czas myślę że to wina pompy...
Proponuję może żeby każdy "falowiec" sprawdził numer pompy, bo może problem występuję z konkretnym rodzaju i poprostu wywala błędy pomiędzy M1.5.5 a daną pompą
bo jak wiemy dotyczy to aut 97-01 może tylko wtedy owa pompa była montowana, podobnie jak było ze sterownikiem do poduszek który łapał niekasowalny błąd z powodu niskiego napięcia z aku... po wymianie na nowszy zamiennik o obsłudze tej samej ilości poduszek problem znikał na zawsze...
P.S będę wymieniał pompę bo i tak jest uszkodzona... tylko zastanawiam się czy mogę zmienić na jakąś inną (oczywiście bez ESP)...?
Tu proszę was o odpowiedź...? Co będzie z ABS-em jak wstawię inną pompę... (czy będzie działał, czy kontrolki zgasną)
Bo po przestudiowaniu dwóch długich wątków na temat "falowania" nikt nie podjoł się wymiany pompy ABS a to przecież ona odpowiada za błędny sygnał do prędkościomierza i przez nią "obcinacie kabelek"
Dodam że moje "falowanie" wystąpiło na krótko przed wysypaniem się pompy...
ziulek z kabelkiem masz jak najbardziej racje, tylko zastanawia mnie czy to faktycznie pompa się uszkadza czy moze ktorys z czujnikow ABS, ja bym szedł w kierunku czujnikow ABS, ale nie zmienia to faktu ze dzis ofdlacze pompe ABS i zobacze czy to pomoglo. Dziwie się że nikt nie odłączył pompy ABS :) , ale myślę że zamiast odłączać wtyczkę pod zbiorniczkiem płynu hamulcowego, można po prostu wyjąć przekaźnik.*
Ja odłączyłem zupełnie przypadkiem, po czym zapomniałem jej zapiąć i tak jeździłem...
o masz :) ja dziś napiszę o efektach wieczorem
Powiedzcie mi jeszcze po za tym ABS-em do którego tak się uczepiłem... co by dała wymiana całego ECU (nad przepustnicą) NA NOWY, nigdy nie adaptowany pod żadne auto (Virgin State)...?
Jak myślicie co przyniesie wymiana ECU...?
Z tego co wiem to drogi element więc zapytam czy jest ktoś na forum kto wymieniał...?
Tak to wina pompy, odłączyłem i PIERWSZY RAZ NIE MAM FALOWANIA!!!
ziulek61 za to piwo będzie mało, ale jaja, a cała Polska się z tym męczy :) SZOK
teraz na nowo uczę się jeździć bez falowania
Jest tylko jedno małe ale, po rozpięciu wtyczki od ABS nie działa prędkościomierz i kilometry się nie naliczają. Ściągając wtyczkę zauważyłem że styki są białe takie jakby zaśniedziałe, może to tu leży pies. Spróbuje poczyścić styki, jeśli to nie pomoże to szykuje się wymiana sterownika ABS, bo podobno samo sterownik można gdzieś po szrotach dostać.
ziulek61 gdybym miał Cię pod ręką to bym Cię uściskał ze szczęścia chłopie, spadłeś jak z nieba
motofan odłanczałeś wtyczkie ze sterownika ABS tą z która jest pod zbiorniczkiem płynu hamulcowego wpięta w sterownik ABSu??
Odpiąłem wtyczkę 10 minut temu, jazda próbna i ... nic się nie dzieje z obrotami. Ładnie, problem rozwiązany, a bynajmniej znaleziona przyczyna.
Ktoś wcześniej wspominał już o czujnikach abs w tej sprawie i wogóle abs'ie.
Przez przypadek został znaleziony winowajca (ABS) ponad 150 stron wypocin w zawartych w dwóch tematach.
Skomplikowana będzie wymiana sterownika abs'u?
A tak jeszcze nawiązując do czujników abs - który czujnik (przy którym kole) rejestruje prędkość kół?
idąc dalej, po 2001 byly montowane inne pompy?
a w 147, 166 też są inne?
Oczywiście jest to prawdopodobne ale nie bylbym taki pewien jednak klopotu sterownika.No bo co mialoby sie z nim takiego stac?
ze np nie zapalil lampki lub nie wywalil jakiegos bledu.Sniedz?slaby styk,zimny lut.
Wymiana uzywki na uzywke to nie rozwiazanie niestety tylko obrot kasa i czyszczeniem polaczen elektrycznych
Kiedys w ferworze poszukiwan rozwiazania trafilem na jakies zagraniczne forum gdzie trenowali panowie te pompe i kabelek cieli i niestety nic temat sie nazywal "alfa idle saga"
czy cos w tym stylu
---------- Post added at 20:29 ---------- Previous post was at 20:18 ----------
Na pewno odrobine bogatsze wyposazenie ale czy na pewno to nie wiem ale idzie to przeciez sprawdzic
jeszcze raz się zapytam, czy to jest ta wtyczka w sterowniku abs'u pod zbiornikiem płynu hamulcowego????????? nie chce czasami sobie niespodzianki sprawić po której będę bardziej wściekły, a za pewne również dam opinie co i jak u mnie, bo z falowaniem to można tylko włosy wyrywać...a może tylko do tej pory
Witam.
Mamy winowajce?, czy może ich być trzech??
-sterownik?
-pompa?
-czujniki na kołach?
Tak to ta wtyczka...
wg mnie czujniki odpadają bo waliło by błędem. stawiam na sterownik, a właściwie polączenia elektr sterownika
---------- Post added at 21:06 ---------- Previous post was at 21:05 ----------
zamiast odpinać sterownik (brak prędkościomierza) można ciachnąć kabelek ;) do czasu naprawy/wymiany
Jeżeli sie okaże że to faktycznie pompa myśle podobnie jak kolega wcześniej "nie ma co wymieniać starej na taką samą używke... Wynalazłem w warszawie firme która naprawia uszkodzone sterowniki... Niestety cena 170zł, dają gwarancje 12mcy
http://tablica.pl/oferta/naprawa-ste...wa-IDjcz5.html
Z drugiej strony mysle że powinniśmy porównać na którym rodzaju pompy mamy problem z falowaniem...?
ciekawostką jest także ta usługa:
http://tablica.pl/oferta/naprawa-ste...ra-IDjcqF.html
Temat zamilkł panowie...
Czy wszyscy cały czas testują swoje auta :)
Czy myśli ktoś o naprawie pompy (nie o wymianie na używkę)...?
Witam,
no i cały czas brak falowania, aż mi się dziwnie jeździ, jak nie to auto :)
ja pieprze kilka lat męki z falowaniem, tysiące stron jak rozwiązać ten problem i przypadkowa pompa ABS rozwiązała problem.
Moja propozycja jest taka, żeby dać to rozwiązanie gdzieś na początek postu.
Dołączając się dalej do wypowiedzi na temat pompy, marcin pompę ABS ze sterownikiem masz jedną i tak samo jest jedna wtyczka idąca do niej. Wyciąga się ją poprzez wysunięcie plastykowej zawleczki, następnie trzeba wyjąć do góry wtyczkę.
Ja nie będę się chyba bawić w naprawę sterownika ABS, bo szkoda czasu i pieniędzy, ja wolę szrot lub zamówić z UK używkę i po kłopocie.
Jeśli po wymianie sterownika ABS problem falowania będzie, to wiadomo że przyczyny trzeba będzie szukać w czujnikach, być może gdzieś jest naderwana wiązka, ale z drugiej strony gdyby wiązka miała przerwę to nie było by w ogóle sygnału o prędkości. Jak dla mnie wadliwy sterownik.
Póki co można jeździć bez ABS, szczerze nigdy nie lubiłem tego.
A rozwiązanie z kabelkiem już było i nic nie pomagało, ja swój rozpinałem we wtyczce przy zegarach i problem był nadal.
Rozwiązanie z odpięciem pompy dopiero raczkuje nie wiadomo czy to nie wróci...
Ja jednak będę dalej drążył temat i szukał odpowiedzi...
W przyszłym miesiącu oddaję pompę (sterownik) do naprawy. Zastanawiam się jak go zdjąć bez odpinania pompy... Szukam jakiegoś klucza na giętkim przegubie.
W którymś poście wcześniej ktoś za naprawę "falowania" brał 500PLN - ciekawe co on wymyślił i czy robił to skutecznie... Czyżby wymieniał pompę, lub naprawiał sterownik...? A może coś o czym my nie wiemy jeszcze...
Puki co szerokości bez falowania...
dzięki ziulek61 za potwierdzenie mojego zapytania, jak i Tobie motofan za szczegółowe wyjaśnienie co i jak ze sterownikiem jak i rozłączeniem go
jeszcze przed przeczytaniem postu wyżej dobrałem się do kostki sterownika, zawleczka pociągnięta do siebie i kostka w górę, nie typowe można przez przypadek coś na psocić jak ktoś na siłę będzie robić, choć przy alfach to już chyba każdy wie że trzeba obchodzić się jak z jajkiem ;)
wracając do tematu, alfa dłuuuugo tak nie chodziła, przy jakiej kolwiek sytuacji obroty stabilne, choć mało mi falowało na gazie teraz w ogóle ale na benzynie miałem takie problemy, że się nie dało jeździć, a tu proszę... aż miło poczuć w pedale gazu moc benzyny;) bez żadnych zmatwień, że się zadławi i zgaśnie choć czasem na benzynie się zdarzało. Teraz jest SUPER i jak na czas naprawienia sterownika lub poprawienia styków czy też może wiązki kabli da się przeboleć kilka kontrolek świecących w oczy:) Myślę, że szybciej się do tego przyzwyczaję jak do falowania!! :)
No ale czas pokaże czy sterownik tu jest winny...
pozdrawiam
pozostalo mi tylko potwierdzić że odpinając kostke od ABSu falowanie znika
ja i tak jeżdżę z odpiętym kabelkiem, ale u szwagra po odpięciu kostki, nie falowały obroty
nawet po czyszczeniu pinów nie było poprawy
Bo to pewnie sterownik od pompy robi tę błędy, czyściłem piny tak samo i nic to nie dało, pozostaje odpięcie lub naprawa sterownika (ale nikt nie mówi że to zadziała)...
przeglądam sobie różne fora i czytam o zimnych lutach w sterowniku
dosyć dużo jest takich tematów
dziś rozbieram sterownik i zdam relację
niech kolega zda relacje co się zmieni...
Nie wiem czy nie jest wymagane jakieś programowanie tego ustrojstwa...
W moim wcześniejszym poście dałem link do firmy która bawi się w naprawy sterowników...
A jak to zdejmiesz z samochodu...? sterownik z pompą, czy masz jakiś pomysł na zdjęcie samego sterownika...? (mowa o AR156)
jezeli sam sterownik nie zejdzie to odpuszcze :P
niby można go odkręcić ale czy wyjdzie ? :D
Niby teoretycznie jest to wina sterownika ABS bo po odpięciu wtyczki falowanie ładnie znika, tylko jest jeden problem. Sterownik ABS ma taki duży bezpiecznik w puszcze z prawej strony obok zbiorniczka płynu hamulcowego. Skoro miała by to być wina samego sterownika ABS to wyjęcie bezpiecznika od sterownika ABS załatwiło by sprawę, a okazuje się, że samo wyłączenie sterownika ABS bezpiecznikiem nic nie daje. Co daje dopiero efekt zaniku falowania? wypięcie całkowite kostki z wiązką ze sterownika ABS. Jaki wniosek z tego? ano taki, że samo wyłączenie zasilania na sterowniku ABS nie załatwia do końca problemu. Wpięta kostka z wiązką kabli do ABSu nadal komunikuje się z ECU za pomocą ścieżek na płytce sterownika ABS i dopóki wiązka kabli jest wpięta w sterownik ABS, sygnał jest przekazywany, po prostu wiązka kabli dopóki jest wpięta, ma przejście. Teraz trzeba zadać sobie pytanie, czy to na pewno wina sterownika ABS, czy po prostu wypinając wiązkę kabli przerywamy sygnał do ECU, który tylko jest przekazywany przez sterownik ABS.
Więc na co kolega stawia...?
Tak jak wspomniałem wyżej, zrobiłem test na wyjętym bezpieczniku od ABS i samo wyłączenie sterownika ABS z zasilania pokazuje że nic to nie daje. Uważam że sama kostka na sterowniku ABS gdy jest do niej wpięta wtyczka z wiązką przekazuje nadal jakieś sygnały na zasadzie zamkniętego obiegu na płytce drukowanej sterownika ABS. Wypięcie wtyczki przerywa obieg. Wykluczył bym więc sam sterownik ABS. Trudno jest mi powiedzieć co może być przyczyną, ale na pewno pokazuje to że pewien sygnał o prędkości pojazdu jest tylko przekazywany dalej.
Na innych forach czytałem że większość problemów z ABS'em to nie sam sterowni i stawiał bym na:
-zaśniedziałe styki wtyczki które źle przekazują sygnał,
-pomimo sprawnego bezpiecznika, potrafi także przerywać z powodu zaśniedziałych styków- zapalająca się rzadko kontrolka ABS
-uszkodzone przewody od czujników prędkości,
-uszkodzone pierścienie magnetyczne na łożyskach
Nie doczytałem aby ktoś musiał wymieniać sam sterownik ABS, choć chciałbym aby to właśnie on był przyczyną, bo mielibyśmy problem z głowy.
Jutro bede dlubal przy ABSie,wyczyszcze styki i obejrze to wszystko.Generalnie u mnie problemu w tej chwili nie ma z falowaniem ale ABS pali sie ze wzgledu na walniety czujnik wiec sie za to wezme i przy okazji spojrze na ten sterownik.
Dorobilem sie w koncu interfejsu wiec sie dowiem co pokazuje ECU kiedy teraz akurat nie faluje
rozebrałem wczoraj sterownik (zdjęcia wrzucę później)
oczywiście całość jest nierozbieralna, jedna część składa się ukladów (podobne do ECU), zamiast ścieżek są druciki cieńsze od włosa
druga część też nie jest rozbieralna, a w niej są dwa przekaźniki, jakiś kondensator (więcej nie widziałem bo nie dało się wyjąć płytki)
jeżeli cos sie popsuło w ABS to nie jest to naprawialne, przynajmniej dla mnie
dobrze pisze motofan
tez kiedyś, odpinałem bezpiecznik ABS-u i bez skutków, więc wade/uszkodzenie ABS odrzuciłem od razu bo nie mając zasilania co on mógł robić z falowaniem?
sterownik ABS ma jeszcze jedną wtyczkę od dołu, sądząc po grubości i ilości przewodów jest to zasilanie
Czyściłem dzisiaj styki, nic to nie dało.
Tez u siebie zagladalem,poczyscilem i kontaktem podlalem ale nic podejrzaengo nie widzialem,
Ja też spryskałem elektrosolem, bez poprawy.
zadzwońcie do tych gości co naprawiają te absy i spytajcie o falowanie może coś doradzą
Dzwoniłem do autoryzowanego serwisu BOSH, nie naprawiają sterowników, gdzie mam jeszcze zadzwonić?
Jakby sie komus chcialo to moze sobie zrobic taki maly test z zaworem przelewu z diesla,taki zwykly zwrotny do paliwa stosowany przy pompach wtryskowych starszych sprzetow.
Grzybek z zaworka odmy i sprezynke wywalamy razem ze sprezynka,zostawiamy sama obudowe i oring.Kupujemy kilkanascie cm przewodu 12-13 i 4 opaski 12-22 po czym wstawiamy w przewod owy zaworek zwrotny i odpalamy maszyne,mozna sie pokusic o jakis reset ewentualnie i zobaczyc co sie bedzie dzialo lub inaczej zaworek odmy zmienic na nowy
Ja mam zaworek nóweczke.
zaworki to już chyba wszyscy na ślepo wymienili, ktoś podawał tu jakiś namiar kilka stron wcześniej na fachowców
http://allegro.pl/listing.php/search...ng=naprawa+abs
Zmienilem na nowy,jest poprawa ale nie bylem zadowolony do konca i wstawilem inny zawor w celu sprawdzenia
Na pewno jest szczelniej ale musze znalezc jakis z pneumatyki bo nie faluje na takim rozwiazaniu