Łeee to o kant d**y potłuc taką zabawę...
Printable View
Łeee to o kant d**y potłuc taką zabawę...
A gdzie można ustawić display type, nie udało mi się doszukać. Jeśli można wiedzieć to co powinno być ustawione ?
w proxi - ja korzystam w MES z interfejsu przełączonego na angielski (nie lubię spolszczanych programów), i tam jest na liście gdzieś pod koniec listy. co do ustawienia jakie powinno być nie pamietam, próbowałem kilka i któryś załapał żeby wyświetlać BLue&me nav (na innych działało OK bez nav). nie mogę też Ci obecnie sprawdzić jak to mam ustawione, bo na starym laptopie na którym mam MES skrzaczył mi sie bluetooth i nie połączę się z interfejsem :(
Zastanawiam się czy pomoże ustawienie wyświetlacza, bo nawet przyciski funkcyjne od B&M NAV na podsufitce przy lusterku nie działają.
nie mam pojecia o tych przyciskach, ja nie mam takich bo dokladalem blue and me nav.
u mnie bylo menu nawigacji na liscie ale po wejsciu w nie bylo juz pusto. dopiero zmiana typu wyswietlacza pomogla.nie wiem dzisiaj czy zniknelo przez update czy przez zrobienie proxi.warto sprobowac, tam jest ledwo pare ustawien a po gliwie mi chodzi ze ustaeiasz albo cos w stylu no display voice hmi albo moze matrix, ktorys z tych.
rozumiem ze oba bezpieczniki od bm masz ok jak rowniez mozesz sie polaczyc z samym modukem z mesa i nie ma błędów?
Jeżeli folder w którym jest mapa to "Map Regions" to ja mam chyba mapy z 2015 Q4 - wielkość pliku 125.9Mb - data utworzenia 25.05.2016
a jeżeli folder prawidłowy to "MapRegions" to mam stare mapy i plik Poland.psf 48Mb
Cytat:
w proxi - ja korzystam w MES z interfejsu przełączonego na angielski (nie lubię spolszczanych programów), i tam jest na liście gdzieś pod koniec listy. co do ustawienia jakie powinno być nie pamietam, próbowałem kilka i któryś załapał żeby wyświetlać BLue&me nav (na innych działało OK bez nav). nie mogę też Ci obecnie sprawdzić jak to mam ustawione, bo na starym laptopie na którym mam MES skrzaczył mi sie bluetooth i nie połączę się z interfejsem
Read more: http://www.forum.alfaholicy.org/159_...#ixzz58Qw0G6BP
Ja mam ustawiony wyświetlacz 4 wierszowy i działa dobrze - dziś robiłem proxy. Przyciski przy lusterku działają aczkolwiek SOS nie funkcjonuje, karta chyba już dawno nie aktywna :-P
U mnie jest MapRegions, ja mam Polskę (Poland.psf) 58MB z 2010, starsza była 48MB. ta 125.9MB to też plik Poland.psf? Jeśli tak byłbyś w stanie to udostępnić gdzieś?
Link na Google Drive może ktoś to ogarnie plik Poland.psf mam też inne kraje. Doszedłem do tego że mapy nawigacyjne niby są zgodne z jakimś medionem gopal
https://drive.google.com/file/d/1mXc...ew?usp=sharing
coś było na ten temat w necie, nikt nie wie jakie są różnice w formacie plików, w każdym razie tak jak te pliki są z Mediona to nie działają. ja sobie odpuściłem, wole używać navi z komórki.
Witam. Jestem nowy na forum. Alffunię 159 mam od 2007 r. od nowości. Ostatnio była burza u mnie. i padł mi B&M. Usterka objawia sie tak że czyta USB, odtwarza muzę, mogę zmieniać w kierownicy traki ale nie mam funkcji telefonu i nie mogę wejść do menu B&M. Miga stan Km. Po nacisnięciu słuchawki mam komunikat ENGLISH LANGUAGE UNVALIBLE. Próbowałem zrobić to tak jak opisujecie i zgodnie z instrukcją PART 1 tylko, że po podpięciu USB okazuje się zakończył instalację a raczej weryfikację wersji B&M i po podpięciu ponownym do kompa wyskoczyła informacja że nie rozpoznał wersji oprogramowania. Pomyslałem sobie że skoro tao już przeszedłeś to może masz pliki z wersji 5.6 i uzyczyłbyś mi tych plików a ja bym je załadował do ALFUNI i bym miał problem rozwiązany. Z góry dziękuję za pomoc.
- - - Updated - - -
Witam. Jestem nowy na forum. Alffunię 159 mam od 2007 r. od nowości. Ostatnio była burza u mnie. i padł mi B&M (USB w schowku i nie mam navi). Usterka objawia się tak, że czyta USB, odtwarza muzę, mogę zmieniać w kierownicy traki, ale nie mam funkcji telefonu i nie mogę wejść do menu B&M, nie mogę sparować telefonu. Miga stan Km. Po naciśnięciu słuchawki mam komunikat ENGLISH LANGUAGE UNAVAILABLE . Próbowałem zrobić to tak jak opisujecie i zgodnie z instrukcją PART 1 tylko, że po podpięciu USB okazuje się zakończył instalację a raczej weryfikację wersji B&M i po podpięciu ponownym do kompa wyskoczyła informacja, że nie rozpoznał wersji oprogramowania, czyli PART 2 nie zrobię. Pomyślałem sobie, że skoro już przeszedłeś to, może masz pliki z wersji 5.6 lub 5.5 i użyczyłbyś mi tych plików, a ja bym je załadował do ALFUNI i bym miał problem rozwiązany. Z góry dziękuję za pomoc.
tu masz linka do 5.5, 5.6 i języka polskiego dla centralki Blue&me z Media playerem (Te sciągnąłem ze strony dla mojej centralki i wgrywałem u siebie zanim jeszcze zmieniłem na centralkę blue&me nav):
https://drive.google.com/drive/folde...qZ?usp=sharing
wgrywasz na własne ryzyko
aha, próbowałeś inne pendrivy? formatowałeś pełnym formatem na fat32?
Ja mając takie objawy nie mogłem już przywrócić centralki B&M do używalności - po zrobieniu proxy zaczął działać Media Player, ale telefon i navi nie działała. Ktoś poprzednio rozwiązał problem dokładając Parrota bez wyświetlacza :-) . Ja kupiłem używaną centralkę za 150 zeta i problem się zakończył - a straciłem mnóstwo czasu na próby przywrócenia poprzedniej centralki do użytku. Na początek ja bym spróbował standardowe odpięcie aku na 20 minut, potem ewentualnie proxi i w ostatnim kroku zmianę centralki na zgodną z posiadaną - bo są różne i jeśli body komp nie ma jej wpisanej to nie będzie działać
Dzięki za odpowiedź. Jak podziałam to dam znać jak poszło.
Ps. nie mam NAVI. Mam nadzieję że się uda.
innych penów nie użyłem ale sprawdzę i to.
Zrobiłem jak w instrukcji zarówno z 5.5 jak i 5.6 - próbowałem również wgrać sam j. polski i ...upa:
kluczyk w start / stop.
Pendrive do usb B&M
start/stop do MAR.
komunikaty:
ubdate in progres
restarting …
pres clutch or brake and start (nic nie robię, nie uruchamiam silnika, czekam,)
restarting
instalation in progres
usb update error 10
wszystko trwa od 28-30 sek.
robiłem na usb kingstone 1GB i goodram 32 GB na obu to samo.
Macie jeszcze jakieś podpowiedzi czy muszę kupić sobie B&M. Czy jest możliwe że pliki epsonix mogą nie pasować do mojej alfy.???????
tzn nic się nie wgrywało, ani 5.5, 5.6 ani język? ja bym jeszcze próbował inne pendrivy, u mnie chyba 3 dopiero ruszył. oczywiście PEŁNY format (nie szybki format!) na FAT32, żadnych śmieci na pendrivie itp. szukaj raczej z pendrivów do 2GB, raczej starszych. nie pamiętam jaki u mnie był error jak nie zagadał pendrive. padnięte centralki B&M z którymi zwykły zjadacz chleba niewiele zrobi to też nie żadkość niestety - starą centralkę sprzedałem takiemu nieszczęścnikowy (choć wyjechał ode mnie very happy bo mu podłączyłem, zosiowałem i wszystko działało)
U mnie najpierw update rozpie... mi blue&me, potem kilka prób i za 3 razem poszło
Dziekuje za informacje z tego wątku. U mnie zadziałało. Do tej pory alfa na mnie szczekała po Niemiecku.
Aktualizacja ze strony blue&me, najpierw wersja 5.5, potem 5.6, potem język polski. Za każdym razem formatowałem pendrive aby nagrywać na czystym.
A teraz pytanie czy ta komunikacja głosowa Blue&me to działa wam jakoś? Czy to działa tak sobie? Bo teraz niby alfa mówi po Polsku ale ciężko się z nią dogadać.
Bardziej to bajer niż coś przydatnego.
ja poprawilem kwesteie jakosci odbioru przez mikrofon - on jest badziewny w 159 i trzeba przelutowac na inny. ja eksperymentowalem z 3 czy 4 różnymi, przy jednym efekt byl rewelacja. poszukajcie sobie po forum bo pisalem wiecej, wklejalem foty. bylo to gdzies 2 lata temu mysle.
Witam,
Zrobiłem update blue&me w mojej 159 wg instrukcji na forum, czyli najpierw wer.5.5 potem 5.6 i PL. Ładnie sobie gada po polsku ale mój tel i żony nie widzi bluta. Zrobiłem jeszcze raz i nadal to samo. Dodam że przed updatem tel wykrywał bluta ale była to wersja po niderlandzku niestety bo auto jest z Belgii i nie używałem blue&me
Jakieś pomysły? porady?
Uruchom ponownie telefon. Czasami pomaga
Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka
Witam serdecznie
Czy jest tutaj ktoś z okolic Poznania, kto poradził sobie z problemem "english language is anavailable" ?
Raz podczas jazdy słuchałem muzyki z pendrajwa, nagle piosenki zaczęły przeskakiwać same, jedna za drugą i w żaden sposób nie mogłem tego powstrzymać :D dojechałem do domu, zrobiłem reset aku ale to nic nie pomogło. Nastepnego dnia problemu nie było, muzyka leci normalnie z pendrajwa jednak nie mogę wejść w foldery itp i np ustawić aby piosenki leciały po kolei. W losowy sposób włączają się i mogę tylko włączyć następną. Próba wejścia w ustawienia przez sterowanie z kierownicy kończy się zawsze tym samym "english language is anavailable". Stało się to nagle podczas jazdy i nie mogę się z tym uporać.
Może mi ktoś pomoże z tym ?
Chętnie odwdzięczę się dobrym trunkiem :)
Pozdrawiam.
Miałem coś podobnego, ściągnąłem aktualizacje ze strony producenta. I zaczęło działać. Spróbuj sam to zrobić, mi zajęło to ok 30min.
Pozwolicie Panowie że zapytam na tym forum o problem z parowaniem nawigacji Blue&nie Tomtom 1 z centralką Blue &me. Z tego co wiem mam centralkę drugiej generacji z aktualizacją do wersji 10.0 i spolszczenie. Natomiast nawigacja jest starszego typu ( nie wersja live) i oba urządzenia nie są w stanie się sparować. Nie ma problemu z parowaniem telefonu z jednym i drugim urządzeniem. Centralka kupiona używana ale zgodnie z nr eper i spełnia funkcję zestawu głośnomówiącego jak również dostępne są funkcje mediaplayer. Sama nawigacja w czasie parowania widzi przez moment moduł Blue&nr (pojawia się przez chwilę mały napis na niebieskim tle) a nawet można cofając wstecz zobaczyć pełen symbol urządzenia. Po wbiciu kodu jednak wywala komunikat o niedostępności czy też nie włączonym module Blue&,me. Jeśli dobrze wnioskuje problemem może być nowsza wersja centralki a starsza nawigacji. Czy jest jakiś sposób żeby sobie poradzić z tym problemem? Np zmiana samego softu centralki na starszy o ile jest dostępny czy też po prostu trzeba kupić nawigację w wersji Blue&me Tomtom 2 live i wtedy powinno się to zgrać.
Pozdrawiam
Drążąc swój temat zapytam, może ktoś to robił lub ma wiedzę, czy jest możliwe i bezpieczne wgranie oprogramowania podanego tu przez kolegę do centralki drugiej generacji z oprogramowaniem 10.0? Chodzi o to żeby współpracowała z nawigacją pierwszej generacji Blue&me Tomtom z którą się teraz nie chce parować.
Pozdrawiam
Witam , mam problem z błędem "USB Error 10" pierwsza aktualizacja 5.5 wskoczyła bez problemu przy 5.6 zaczęły się schody cały czas wyskakuje zakichany Error 10 , drugi problem to brak komunikatów głosowych pani nie chce się odzywać do mnie ogólnie voice tak jak by nie działał , spotkał się ktoś z podobnym problemem ? auto z 2006r
a poszło dobrze wszystko na 5.5? możesz spróbować jeszcze raz wgrać 5.5. może inny pendrive. przed wgraniem plików pełny format na (nie pamiętam FAT32? - sprawdź instrukcję ze strony blueandme). rozumiem że robisz wg instrukcji z blueandme, wgrałeś ten plik do zrzutu pliku na pena, potem wgrałeś go na stronce, ona Ci dała 5.5 i 5.6, a nie ze od kogoś dostałeś jakieś gotowce niekoniecznie do Twojej centralki (były różne, z USB lub bez, nie wiem czy dokładnie takie same firmwary do obu podchodzą)
Wszystko zrobione według wskazówek , pendrive sformatowany na Fat 32 w wolnym tempie , wygląda na to że error wyskakuje pod koniec instalacji , najgorsze że nie działa voice , być może moje B&M jest walnięte ? wczoraj walczyłem cały dzień .
A spróbuj po aktualizacji wgrać język. Jeśli to nie pomoże to masz uwalone b&m. Ja tak miałem. Działało tylko MP3 - nie funkcjonowała nawigacja oraz głośnomówiący. Po wymianie modułu wgrałem aktualizacje i język z 16 GB SanDisk i ruszyło bez problemu. Skrzynkę miałem angielska
Wysłane z mojego moto g(6) przy użyciu Tapatalka
jeszcze mozna sprobowac innego pendrive, u mbnie na piwrwszym wyskakiwal error a na drugim poszlo
U mnie poszło do wersji 9.0 jak dobrze pamiętam. Jutro jeszcze polski bo mi bebla po niemiecku.
Pozdro
chyba zle pamiętasz, najnowszy to 5.6
ale wątek jest o blue&me... nie było też kontekstu we wcześniejszych postach - nagle info w temacie o B&M że masz 9.0...
No ja piszę o Blue & Me.
Wersja update'u zależy od tego, jakie graty masz w aucie.
Są takie, gdzie wejdzie wersja 5.6 i takie, gdzie wchodzi 9.0
Załącznik 258390
hmm, zwracam honor, czlowiek cale zycie czegos nowego sie dowiaduje
Dokładnie B&M + RadioNav i pisałem o B&M wersja oprogramowania 9.0
Wszystkie aktualizacje szybko poleciały. Gada juz po Polsku. Pełen sukces. Wszystko z pena 1Gb zero problemów.
Mam ten standardowy problem , jest ktos ze slaska kto to robil i moglby pomoc ?:)