Zdecydowanie nie wszystkie.
"... I guess it's just the way I'm wired."
www.delta-HF.com
Printable View
Zdecydowanie nie wszystkie.
www.delta-HF.com
Czytam, czytam i chwalicie różne firmy ale tak naprawdę to nie wiem jakie kupić opony, potrzebuję letnie 215/45/17 co polecacie w dobrej cenie do codziennej jazdy ?
Również polecam.
www.delta-HF.com
Garos do jakiej kwoty za sztukę opony Cię interesują ??
Rafał o których Potenzach piszesz ?? 040, 050, 050a, s01 ?
Bardzo popularne Potenza 050 do normalnej jazdy nie sa moim zdaniem najlepsza opcja. Sa glosne, na mokrym slabe i musza sie rozgrzac no i jakos tanie nie sa. Do cywila sa lepsze.
Nokian ZG2, z tych tanszych opony Maxxis sa niby OK. Przewertuj pare stron do tylu moze bedzie cos ciekawego.
Polecam Kumho ecsta :) za 1900 zł kupiłem nowki w rozmiarze 235/40/18
Hanki są ok macie rację :) tylko się dogadajcie ze sprzedającymi,a najlepiej na miejscu jakby były wadliwe żeby zdjąć i inne poprosić lub zwrot kasy. Z używanymi oponami różnie jest czasem wygląda naprawdę ok,ale nie da się jechać tak czy inaczej zdanie już znacie :) jeszcze Continental ContisportContact naprawdę polecam zwłaszcza na deszczu :)
Wiem ze jest to juz długo wałkowany temat ale robie przymarke do wymiany opon letnich, zjezdziłem VREDESTEIN SPORTAC3.
Swietne opony,bardzo dobra przyczepnosc,jedyna wada to bardzo głosnie,po jakims czasie zaczeły dosłownie wyc,może tez czasem troche za twarde.
Mam trzech faworytuw jesli chodzi o opony,moze ktos mi doradzi.Rozmiar 205/55/16
pirelli cinturato p7
bridgestone turanza t001
goodyear efficientgrip performance
Wiem ze sa prudukowane w rumunii i we włoszech,podobno te rumunskie nie sa tak dobre,czy to prawda?
Jak jest z ich głosnoscia,bo zalezy mi na tym zeby były ciche i w miare miekie.
O tych rumuńskich Pirelkach pisałem pare stron do tyłu. Wieść gminna niesie, że są gorsze od opon z Italii no ale ile w tym jest prawdy nie wiem bo sam nie mam porównania. Mam P7 Cinturato "made in Italy" i są OK ale obecnie Cinturato robią już tylko w Rumunii. Przy profilu opony 55 rzadko która opona będzie miała rant ochronny. Jak weźmiesz P7 Cinturato to będziesz zadowolony (no chyba że te "made in romania" to szais)
Nie wiem nic o rumuńskich. Moje są Italy.
Pirelli nie są miękkie, bo szybko by bieżnik znikał.
Ja zawsze przed zakupem kieruje się testami ADAC.
Pirelli P7 cinturato kiedyś wygrywało te testy (m.in 2010r.), a teraz już ciut gorzej sobie radzi wśród nowszych opon.
W każdym razie wciąż jest to polecana opona. O wiele cichsza niż np Conti
Test w języku niemieckim:
http://www.adac.de/infotestrat/tests...cePageId=31821
Spolszczenie:
http://www.oponeo.pl/artykul/test-op...e-205-55-r16-v
- - - Updated - - -
Hankook Ventus Prime (z 2010r.)
Goodyear Optigrip, efficientgrip
Conti SportContact 2, SportContact 5
Vredestein Sportrac 5
Bridgestone ER300
Dunlop SP Sportmaxx
Te modele występują w rozmiarze 205/55/r16 w wersji z rantem, więc jednak się da i nie jest to wyjątek.
Ok, ale jak wysokie krawężniki trzeba atakować żeby w 205/55R16 był naprawdę potrzebny rant?
www.delta-HF.com
Nie boje się uderzenia w krawężnik, ale raczej obcierki rantem parkując równolegle przy krawężniku.
W talką pogodę wyśmienicie sprawdzają sie niedoceniane Dębica Presto, ale to max 15
Moze ktos sie orietuje czy opony o wyzszym indeksie predkosci beda twarsze?Bo moje vredesteiny są twarde jak kamienie,mają indeks v.SZczerze mowiac wolał bym opony bardziej miękkie.
Indeks prędkości jest w tym wypadku bez znaczenia. Natomiast indeks nośności przekłada się dość wyraźnie na komfort jazdy, szczególnie w niskich oponach. Jeśli dodatkowo trafimy na opony o podwyższonym indeksie to potrafi być naprawdę twardo.
P.S. Czy ja już Ci tego kiedyś nie pisałem? ;)
www.delta-HF.com
Ja dziś zamówiłem Hankooki Ventus Prime 2 205/50/16, jeśli będą kogoś interesować wrażenia to najdalej w środę powinny być na felgach ;)
Ja mam vredenstein ultrac cento. Jestem bardzo zadowolony. Na suchym wgryzają się w asfalt. Na mokrym rewelacja. Ciche i nie za twarde. Sygnowane przez Gugiaro:D Ładnie się prezentują na 18tkach:D
Moze ktos mi jeszcze napisze jaki indeks predkosci zalecany jest do 1.9 jtd 105 pk.
to zależy jak szybko jeździsz
Taki żeby przekroczył prędkość maksymalną.
www.delta-HF.com
katalogowo 188 km/h max mysle ze indeks H do- 210 km/h wystarczy.Najwięcej lece tak 170 km/h bo więcej szkoda mi katowac.
H będzie całkowicie wystarczające.
www.delta-HF.com
Witam..
Czy ktos moze jezdzi na oponach Sava Intensa Uhp ?? 225/45/17
Planuje zakup takowych.. oponki budzetowe lecz maja dobre opinie na forach.. Szukam opon cichych bo glownie jezdze po autostradach i w sredniej cenie..
Ja polecam Pirelli PZero Nero. Zalozylem w rozmiarze 205/45/ZR17 w porównaniu do opon na których jezdzilem wcześniej typu jakies Fuldy czy Klebery a i ostatnio miałem calosezonowki Goodyear Vector Eagle Vector to Pirelli zdecydowanie daja wrazenie klejenie się do drogi. Tylko ze cena nie jest najnizsza.
Jeszcze się zima nie zaczęła a ci już opony letnie kupują ;D
Bo teraz tańsze sa ;)
Verzonden vanaf mijn iPhone 5s met behulp van Tapatalk
Sessanta chyba juz jest zastapiona nowym modelem wiec nie dziwne ze tanieja
No ale niech mnie ktos sprawdzi i potwierdzi ewentualnie lub zaneguje
Socik, zapytaj po starej znajomości;) czy mają Turanzę T001 205/45R17 i w jakiej cenie.
Ja kolego przymierzam się do zakupu na lato opon Nexen... Jest to Koreańska firma u nas mało znana, produkująca głownie na USA i Kanadę...
A konkretnie oponę NEXEN N8000... poniżej zamieszczam linki do testów ADAC i Auto Bild z 2013 roku, gdzie ta opona dość nieźle wypada, a na mokrej nawierzchni nawet jest lepsza od niektórych modeli opon bardzo znanych i renomowanych producentów... jako największą wadę tych opon uznaje się przyspieszone zużycie bieżnika...
natomiast cena tej oponki to 50% ceny jaką trzeba zapłacić za opony znanych u nas marek...
http://www.oponeo.pl/artykul/test-op...225-45-r17-w-y
http://www.tyrereviews.co.uk/Article...-Tyre-Test.htm
Pirelli są o 170 zł droższe na sztuce.. głośniejsze i znajomemu na tylniej osi wyząbkowały. Za tą cenę wolał bym brać Contiego5 albo Vredestein Ultrac Vorti ale szukam coś tańszego.
- - - Updated - - -
Cena super.. ale koreańskie, z koreańskich to tylko hankooka bym brał.. ma duże rowki i dlatego bieżnik pewnie szybko ucieka i o wiele głośniejsze a wiadomo jak z wyciszeniem alfy..
Długo obserwuje temat opon i te Savy mnie zainteresowały tylko są mało popularne wiec pytam czy ktoś na własnej skórze je przetestował.. Dla mnie plusy to cena, cicha, bieżnik prawie to co goodyear asymetric 2 bo sava należy go ich grupy.. i to opona typu ultra high performance
na forum leona pisze jakiś człowiek co siedzi w branży oponiarskiej ze za tą cenę nic lepszego i ładne wykonanie jej.. wiec mam dylemat..:(
dodaje jak wygląda i jej etykiete: http://www.opony.com/parametry-opony...45r17-91-y-mfs
Panowie aktualnie jestem na etapie zakupu 18" opon. Wybór padł na firmę Nankang ze względu na dobrą opinię i dobrą cenę - sam mam model NS-2 w 16" na lato i jestem bardzo zadowolony.
Pytanie tylko czy ktoś wie z doświadczenia jaka jest różnica pomiędzy modelem NS-20 a NS-2 ?
http://www.ceneo.pl/442646;0280-0.htm#tab=click_scroll
346zł sztuka wg tej stronki
= 1384zł
nic nie trzeba ugrywać
Socik - pozdrów hurtownię :lol: