Panowie czy ktoś ma wiedzę na temat tego czy jarzmo z tylnego zacisku z 1.9 jest inne czy takie same jak w zacisku z 3.2 lub 2.4 ?
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Printable View
Panowie czy ktoś ma wiedzę na temat tego czy jarzmo z tylnego zacisku z 1.9 jest inne czy takie same jak w zacisku z 3.2 lub 2.4 ?
inne
jakie jest kosz nowych przewodów hamulcowych do swapu na brembo ? po za tym, cały zestaw, czyli zaciski/tracze/zwrotnice gra ?
Licząc lekką ręką:
-zaciski ok 1000 z malowaniem i nowymi blaszkami i sworzniami ew tłoczkami
- przewody 80 zł org allegro za przód lub 350 komplet w oplocie przód tył
- zwrotnice ok 200, nie wiem jak z piastami trzeba zakładać ze tez będą do wymiany
- tarcze mikoda + klocki brembo ok 550
To tak z grubsza jak liczyłem.
Ja się podepnę do tematu. Mam AR 159 z 2007 r. (czyli przedlift). Chciałbym wymienić przednie hamulce na duże brembo. Jak rozumiem potrzebne są zwrotnie z przedlifta z wersji 2.4 JTDm lub z 3.2? Dodatkowo kto jest dawcą 4 tłoczkowych zacisków brembo? i czy coś jeszcze jest potrzebne przy tym swapie?
Potrzebujesz zwrotnice przedliftowe (jakby co to mam takie, przygotowywałem je dla siebie, ale zmieniłem na auto z dużym Brembo), zaciski z 2.4/3.2 oraz przewody. Często jest problem z krótkim miedzianym przewodem przy zacisku, ale firma robiąca przewody na zamówienie dorobiła mi bez problemu dłuższy przewód w stalowym oplocie, tak aby można podłączyć bo bezpośrednio do zacisku.
[MENTION=25095]magil[/MENTION] wysłałem zapytanie w sprawie tych zwrotnic. Mógłbyś mi także podesłać, albo podać tutaj w temacie link do tej firmy produkującej te przewody w stalowym oplocie? Zaciski z 2.4 czy 3.2 to z obojętnie której wersji (przedlift/polift?) czy to też ma znaczenie?
Co do zacisków to nie mam 100% pewności, ale z przedlifta i polifta powinny zamiennie pasować. Kiedyś szukałem ich wymiarów i się zgadzały. Te z polifta nie są rozbieralne i trudniej zrobić ich renowację. Te starsze są dzielone na pół, że tak powiem :)
Przewody zamawiałem tutaj
http://pl.helperformance.com
Mają katalogi. Poprosiłem o przewody do 159 3.2, ale dłuższe o 12 cm (tyle na moje oko wynosi długość odcinka miedzianego przy zacisku) i zakończone kolankiem 90 stopni. Najlepiej wstrzymaj się z zamówieniem przewodów dopóki nie kupisz zacisków, bo może trafią Ci się kompletne. Za moje przewody zapłaciłem nieco ponad 200 zł.
Witam. Mam AR 159 2.0 JTDM z 2011 czyli polift. Planowałem zmienić standardowe 305 na 330 z brembo i z tego co tutaj później wyczytałem i zrozumiałem musiałbym wymienić nie tylko zaciski ale i zwrotnice w co na pewno bym się nie bawił a tak samo w przeszczep z 166 V6 bo dla mnie różnicy by nie było. Jeżdżę często po autostradach z niemieckimi prędkościami i szukam lepszej alternatyw od 305tek. Próbował możne ktoś jakieś inne hamulce podobne rozmiarowo do 330mm w swojej 159 zakładać albo jeszcze czy dało by się jakoś obejść wymianę zwrotnic i wsadzić duże brembo? Pozdrawiam
W twoim przypadku masz małe brembo. Wystarczy wymienić zaciski na duże brembo, tarcze 330mm i chyba przewody hamulcowe. Zwrotnice pasują.
Wysłane z mojego SM-A320FL przy użyciu Tapatalka
Przewody zapewne też będą pasować, chociaż wymiana na nowe na pewno nie zaszkodzi ;)
No i felgi, jeśli nie są odpowiednie ;)
Właśnie apropo felg. Mam alfowskie 17". Nie będę może za małe?
Jeszcze jedno pytanie. Skoro wymianiam tylko zaciski i tarcze to rozumiem że klocki zostają tę same. Liczyłem że potrzebne są większe i teraz zastanawiam się jak wygląda skuteczność hamowania między tarczami 305 a 330 (o ile realnie po takim swapie się ona poprawiła) skoro powierzchnia między klockami a tarczą się nie zmienia
Zawsze gdy montujesz nowe tarcze należy montować nowe klocki.
Różnice w jakości hamowania zapewne będzie można odczuć na torze... ewentualnie jeśli ktoś jeździ jak Frog.
przy każdej wymianie tarcz powinno się również wymienić klocki, gdyż są one dopasowane do poprzednich tarcz.
Nie miałem na myśli że dam dokładnie te co mam aktualnie do nowych tarcz :D
Chodziło mi o to że powierzchnia styku klocków z tarczą się nie zwieksza. Myślałem że klocki będę rozmiarowo większe do 330 niż do 305tek;)
I są większe. Nie sa zamienne te z 305 do 330. Różnica w wysokości jest spora
Wysłane z mojego SM-A320FL przy użyciu Tapatalka
Witam, swap hamulców zakończony. W związku z tym mam do zbycia nieprzydatne już części, które mogą komuś jeszcze długo służyć.
1. Tarcze brembo przód zamontowane w marcu 2017 roku + klocki brembo- przejechane na zestawie ok 10 tyś km. Ze względu na styl jazdy (dużo hamuje silnikiem) tarcze nie wykazują praktycznie żadnego zużycia. Do samej wymiany hamowały prawidłowo, zero bicia, pisków itp
2. Koła zimowe 16"- 5x110- stalowe felgi oryginalne 16" + opony 205/55/16 Nokian model i rocznik podam jak sprawdzę bo nie pamiętam. Jeżdżone 2 sezony. Niestety nie mam kołpaków do tych kół
3. Felgi oryginalne 16", 5x110 - komplet 5 sztuk (łącznie z zapasem)
Jak ktoś zainteresowany proszę pisać na priv.
Poniżej zdjęcie z nowymi hamulcami i kołami.
Marek
Załącznik 250126
Jak ktoś zainteresowany będę niedługo sprzedawał zestaw na swap ze swojej rozbitej 9. Zestaw będzie zawierał:
- zwrotnice polift
- zaciski (jeden po regeneracji, nowe tłoczki i uszczelniacze)
- prawie nowe klocki GalferSport i tarcze Rotinger HP nacinane/nawiercane(jeździłem na nich 2,5 tygodnia czyli jakieś max 1000 km zanim rozjebali mi samochód)
- w ostatnim roku wymienione łożyska/piasty na SNR więc w zasadzie też prawie nówki nie mają więcej niż 25 tyś km
Klocki są warte 4 stówy tarcze koło 6
Jak ktoś będzie potrzebował moge dorzucić wahacze ale one akurat mają troche nalatane
Hej, Bardzo dobra robota. Czy Zaciski z 166 pasuja plug & play ?
Nie wiesz moze czy pomieszcze te zaciski w felgach 16" ori z alfy 159 ?
Panowie mam pytanie, co należy zakupić aby zamienić małe Brembo z tarczą 305 w alfie 159 2.0 JTDM z 2011 roku na duże Brembo z tarczą 330? Czy tylne tarcze i zaciski należy również zmienić?
Z góry dziękuję za odpowiedź
- - - Updated - - -
Lepiej kupić komplet z np. 2.4, 3.2 czy TI czy adaptery i zaciski z Giulietty?
Z przodu musisz zmienić zaciski, tarcze, klocki. Nie wiem jak z przewodami hamulcowymi. Zwrotnice będą pasowały do dużych brembo.
Z tyłu nie musisz zmieniać chociaż ja zmieniłem na wentylowane i taki zestaw hamuje o niebo lepiej niż zestaw standardowy w przedlifcie.
Marek
Jesteś pewien, że zwrotnica i piasta są takie same? Rozstaw śrub pod większe zaciski też jest taki sam?Jeśli tak to bardzo dobra informacja :edziahurra:
Z tyłu wystarczy zmienić tarczę czy muszę też cały zacisk zmienić? pytam bo podobno klocki do tarczy 278 i 292 są takie same (tak wyczytałem)
Z tego co wiem były dwa typy zwrotnic- do małego zacisku przedlift oraz pod brembo. Co do tylu zacisk na 99% jest identyczny bo ma takie same oznaczenia jednak różne są jarzma. Samego jarzma raczej nie kupisz wiec lepiej szukać w komplecie z zaciskiem powymienuac gumki i tloczki. Będziesz miał zregenerowane zaciski na lata. Ja tak zrobiłem i nie żałuję.
Marek
Aluminiowe w poliftach lub żeliwne w przedliftach od 2.4 i 3.2 będą pasować.
Marek
A może jest ktoś kto robił taką przekładkę i może to potwierdzić na 100%? To dość istotne czy kupić same zaciski czy z zwrotnicami :)
- - - Updated - - -
sorry nie zauważyłem kolejnych odpowiedzi. Czyli podsumowując wystarczą mi same zaciski na 330 nie ważne czy przed czy polift?
Tak, same zaciski.
magil a orientujesz sie jeszcze jak jest z przewodami? mogą zostać stare?
Warto wymienić. Nówki w oplocie to coś koło 100 zł.
eee chyba ponad 300 zł
Panowie a powiedźcie jeszcze żeby zaadoptować tylne zaciski te co mam do większych, wentylowanych tarcz wystarczy takie jarzmo:
https://allegro.pl/oferta/trw-jarzmo...939-7451649014