Do poprzedniej Alfy 1.9 i do obecnej 2.4 leję Liqui Moly top tec 4100 5w-40. Zdecydowanie polecam, silnik pracuje lepiej niż na Castrolu EDGE 5w-40 który lałem wcześniej.
Printable View
Do poprzedniej Alfy 1.9 i do obecnej 2.4 leję Liqui Moly top tec 4100 5w-40. Zdecydowanie polecam, silnik pracuje lepiej niż na Castrolu EDGE 5w-40 który lałem wcześniej.
no i dalej w mojej sprawie stoje w miejscu, po zakupie wyżej wymienionych rzeczy pojechałem do serwisu ASO Fiat Professional tam gdzie rzekomo wymienili mi olej 2 miesiące wstecz, no i się okazało że nie mogą w żaden sposób odkręcić korka spustowego, co mnie dalej ciekawi jak zrobili to 2 miesiące temu??
kazali mi przyjechać w poniedziałek, więc pojadę i zobaczymy!
Chciałem jakie kolwiek pismo, że nie mogli odkręcić korka i w moim przypadku nie ma powodów do obaw jak to ujął serwisant, ale nie chciał nic tać!
Fakturę mam z "robót mechanicznych i kompletu rozrządu z danego dnia"
Mam tylko nadzieję, że jak spieprzą coś przy odkręcaniu karka z miską to wymienią to na swój koszt?
No i że jednak mam problem z olejem, tzn stan po nocy jest 3/4 na bagnecie, po odpaleniu na 10min silnika i zgaszeniu bagnet po sprawdzeniu jest praktycznie suchy dopiero po jakiś 20 min pojawia się olej!! czyli coś jest nie tak w środu!!
Wydaje mi się, że mechanik w ASO nie wymienił oleju bo nie odkręcił korka i też nie odessał i poprostu mam bagno tak?
Tak bym obstawiał. Ciekawe która to już z kolei taka "wymiana".
mozesz miec syf na dnie i smok sie przytyka , soory to nie smok ,bo jak piszesz olej wychodzi ,tylko nie wraca , to zostaja jak ktos pisal kanaly olejowe ,skoro nie da sie korka odkrecic, to pewnie poprzednio tez to olali, wyssali troche i ok
to dobrze było by jak wykręcą oczywiście korek i przy okazji dobrze było by zdjąć miskę olejową, ale ciekawe jak by skasowali heh
Olej może być. Płukanka również.
Swoją drogą to dziwny ten serwis, że korka nie mogli odkręcić.
My jeśli nie idzie, to wycinamy i wkręcamy nowy.
Jakby coś to mam od ręki kilkanaście korków, ponieważ problem z ich odkręcaniem to niestety norma.
Marcin podjedź do Pabla (nie masz przecież daleko) i będziesz miał temat opanowany a nie gówniany serwis ASO.
tak kolego z miłą chęcią wybrałbym się do Pablo, ale w serwisie mają to jutro zrobić!! jak uszkodzą co kolwiek to już jest ich problem, a jak się stanie coś np z miską u Pablo, to pewnie będę miał dodatkowe koszta, tak?
A tak w ogóle jak zleci olej to się okarze czy w ogóle wymienili olej poprzednio
Mam płukankę motula więc od razu przepłuczę silnik, zaleje nowym olejem ale mam C2 motula 8100 eco-clean do dpf i wymienię filtr.
Jak to nie zmieni pracy oleju w silniku, czyli nie będzie normalnie ściekał, to nie wiem? trzeba będzie czyścić silnik przez rozebranie go?
Pablo ile taki koerek kosztuje??Kurde mi 2 razy juz nie odkrecili i odsysali caly olej gora.Zchodzilo im zawsze ok.2-3 h z wymiana oleju i filtrow.Wolabym miec spuszczony olej wiec moze kupilbym korek i mialbym go w zapasie na nastepny raz.Bylaby ewentualnie mozliwosc zebys podeslal mi jeden?Pozdrawiam