dzięki, to że na wyświetlaczu to wiem. Tylko ten dźwięk..., miałem wrażenie że dobiegal z różnych stron, ale widać to tylko miałem złudzenie. No, to już mi się wyjaśniło.
Printable View
dzięki, to że na wyświetlaczu to wiem. Tylko ten dźwięk..., miałem wrażenie że dobiegal z różnych stron, ale widać to tylko miałem złudzenie. No, to już mi się wyjaśniło.
Ostatnio coraz częściej pojawia mi się problem z S&S (mimo iż go nie używam). Objawem jest zmiana ikonki na wyświetlaczu z przekreślonego znaczka S&S na znaczek z wykrzyknikiem w środku. Dodatkowo po pojawieniu się wykrzyknika nie załącza się tempomat (po przekręceniu manetki tempomatu brak znaczka na tablicy wskaźników). Błąd pojawia się najczęściej po dłuższej trasie, przy jeździe miejskiej na krótkich odcinkach w zasadzie nie występuje.
Wiem, że bez diagnostyki to wróżenie z fusów, ale być może ktoś spotkał się już z tematem?
Podladuj lub wymien accu
Może jeszcze nie mam 10kkm, lecz 9.5kkm... :) Postanowiłem dziś podjechać i zapytać o jakiś lek na skrzypienie oparcia fotela kierowcy w mojej julce. Jakież było moje zdziwienie, gdy kierownik serwisu oświadczył, iż mają informację na temat tej przypadłości, oraz że takową usterkę w fotelach z regulacją podparcia lędźwiowego likwidują przez wymianę jakiegoś mocowania... Także 1.09 podjadę na wymianę owych części w obu siedzeniach. Czyżby cicha akcja serwisowa?
Żadna cicha , na pierdoły nie ogłasza się wielkiej akcji serwisowej. Procedura jest taka że jeśli klient zgłasza taki problem zostaje on usuwany za pomocą zestawu naprawczego
I zgadzam sie z Toba, Julka to swietne auto za przyzwoite, bardzo przyzwoite pieniadze. Ja zaplacilem 78 tys za samochod ze 170 konnym silnikiem (przelom lat), nie kupowalem z mysla o odsprzedazy tylko o radosci z jazdy. Teraz ma 55 tys. Ma typowe wady: w zimie rzeczywiscie zawieszenie trzeszczy, mialem i mam chwilami problem z zaciekajaca tylna klapa. Sam bede musial ja chyba naprawic bo ASO upieralo sie ze nie jest to wina uszczelki przy wycieraczce ale gumek i ciagle walczy z gumkami a na forum ew byla taka sugestia. Ale reszta ok. Jak obejrzy sie wnetrze widac ze sa tam oszczednosci. Ja o Julke (wnetrze) nie dbam a daje rade (3 lata). Mechanike ma zadbana, olej co pol roku. Sadze ze jest ok
Usterki do 17500 km.
- piszczące hamulce z tyłu.
- lusterka zewnętrzne trzęsą się bardzo przy 140 km/h
- lusterko wewnętrzne podobnie - z tym, że od systemu wentylacji.
- trzeszczą boczki na drzwiach przednich oraz głośniki (Bose)
- Skrzypi podsufitka (przeszklony dach)
- czujniki parkowania z przodu (fabryczne) po ok. 1h jazdy w deszczu piszczą sygnałem ciągłym. Są wówczas nie do zniesienia.
- parują przednie reflektory. To zauważyłem zimą podczas deszczu. Porobiłem zdjęcia, ale wrocławskie ASO twierdzi, że tak powinno być.
- sporadycznie problemy z odczytem muzyki z USB (uconnect 5")
- coś zaczyna stukać z okolic bagażnika, ale jeszcze nie namierzyłem co.
Więcej grzechów nie pamiętam.
Nie jest tak źle, głównie drobiazgi.
Co do:
- lusterka zewnętrzne trzęsą się bardzo przy 140 km/h
Standardowa usterka, wymieniają cale lusterko w ASO.
- trzeszczą boczki na drzwiach przednich oraz głośniki (Bose)
Również standard, ASO da radę poprawić niemniej problem pojawia się sam co jakiś czas i sam znika. Niemniej pojawia się rzadko, wiec mnie to jakoś szczególnie nie przeszkadza
- Skrzypi podsufitka (przeszklony dach)
Jak na gwarancji zgłoś do ASO, przesmarują Ci prowadnice. Po prostu w momencie jak jest otwarty dach smar idealnie wiąże się z kurzem jaki dociera z zewnątrz. A że w prowadnicach są elementy plastikowe to piszczą jak mechanizm jest suchy lub zapiaszczony. Zobacz również czy Ci nie wpadło coś w prowadnice szklanego dachu lub w przestrzeń obok prowadnic. Przed smarowaniem prowadnic ( polecam pędzelek i smar litowy ) trzeba dokładnie wyczyścić prowadnice ze starego smaru.
- parują przednie reflektory. To zauważyłem zimą podczas deszczu. Porobiłem zdjęcia, ale wrocławskie ASO twierdzi, że tak powinno być.
U mnie też czasami widać lekkie zakurzenie od środka lampy w momencie jak świeci xenon. Chyba TTTM (czyli ten typ tak ma), nie zauważyłem aby w jakikolwiek sposób przeszkadzało to w jeździe lub rozpraszało strumień światła. Tak BTW oświetlenie ( bixenony skrętne ) w Giuliecie są znakomite.
- coś zaczyna stukać z okolic bagażnika, ale jeszcze nie namierzyłem co.
Sprawdź czy masz dobrze zatrzaśnięty fotel na oparciu ew. czy nie ma tam gdzieś luzu. Ew. może pukać jakiś element w kole zapasowym ( klucz, hak do holowania) lub może być ono niedostatecznie dokręcone.