Bardzo z grubsza można powiedzieć tylko, bardzo. Zmieniają się właściwości w czasie i z kilometrami, cyklami grzania-stygnięcia itd, w lepszych oponach mniej, w gorszych bardziej, do tego ubywa bieżnika i też to różny wpływ ma na opony. Tak że faktycznie, z 10 tys czy przynajmniej sezon jak nie kilka to owszem uprawnia do ocen. Kilkaset km świeżo po założeniu niestety nie. I jeszcze czy ma się i jaki punkt odniesienia. Ja pamiętam jak byłem niemal zachwycony Vredesteinami Ultrac Cento, ale z czasem coraz mniej aż z przyjenością je dojechałem na trackday'ach żeby tylko inne sobie sprawić. A przecież nowe były naprawdę super. Jeszcze gorzej z nomen omen Vredesteinami też snowtrac (chyba 3). Ale z kolei Micheliny Primacy HP - owszem, traciły właściwości , ale bardzo powoli i były bardzo trwałe. Tak że z oceną świeżych to się powstrzymywać należy, choć wiem że to trudne :)
No, głośność można ocenić to owszem.
Niestety opinie użytkowników cywilnych są bardzo dużym błędem obarczone, na pewno większym niż ADAC ;) Trzeba patrzeć na testy - tylko że różne.