dziś wypucowałem bryczkę i właśnie wróciłem od wulkanizatora bo byłem wyważyć aluski,więc w weekend robię wymiankę na letnie;)
Printable View
dziś wypucowałem bryczkę i właśnie wróciłem od wulkanizatora bo byłem wyważyć aluski,więc w weekend robię wymiankę na letnie;)
Mi się udało jedynie w weekend umyć auto ręcznie z zewnątrz (sobota - gdy było jeszcze zimno) bo wyglądało już na szare. Wieczorem temp spadła i wszystko przymarzło + ochronna warstwa lodu na karoserii. Za to udało się w jeden dzień obskoczyć dwa spoty ;). Podłokietnik w końcu naprawiony i zamontowany. Dodatkowo jeszcze przeczyściłem go dokładniej i okazało się że może być trochę jaśniejszy.
Wypucowana z zewnątrz, został jeszcze środek.
Ja swoją Bellę powoli doprowadzam do stanu "bardzo dobrego" i ogólnie do bezawaryjnego użytkowania, więc małymi kroczkami wymieniam, a to żarówka, a to sprzęgło itd itd. Dziś przyszedł czas na filtr kabinowy, niby nic wielkiego, ale...
Załącznik 49210
Masakra
Nówka o wiele lepiej
Załącznik 49211
Odebrana od mechanika a tam zrobione:
- kompletne sprzęgło Valeo
- koło dwumasowe Valeo
- wysprzeglik Febi
Okazało się że poprzednie było jeszcze fabryczne, oryginalne.. Przebieg 230kkm.
Trochę mi lżej w kieszeni ;) ale różnica kolosalna, jak z salonu.
Zamontowanie zmieniarki w schowku ;) Jutro wrzuce zdjęcie jak wyszlo ;) I postaram sie wrzucic odrazu zdjecia galki od zmiany biegów która wymienialem na podswietlana ;)
Wczoraj wymyta po zimie :)
No to wiec zamieszczam zdjęcia długo oczekiwane ;)
Załącznik 49339Załącznik 49340Załącznik 49341Załącznik 49342
Zmieniarka ( zdjęcia robione w nocy i słaba jakos )
Załącznik 49343Załącznik 49344Załącznik 49345Załącznik 49348
Wymienione swiatla wsteczne na ledy
Załącznik 49346Załącznik 49347
Wymieniony znaczek z tyłu i z przodu na nowy !
Chromowe felgi
Załącznik 49349Załącznik 49350
Dokręciłem nadkole, bo w zimie zgubiłem gdzieś dwa wkręty.
Poza tym wyczyściłem EGR :)
Pozdrawiam.
- Rafał
Alfka pojechała na spóźniony prezent gwiazdkowy tz. wizytę "lekarską" i zmianę:
-wahaczy górnych x2 TRW
-wahacza dolnego x1 TRW
-tarcz hamulcowych przednich x2 Brembo
-klocków hamulcowych przednich bosch :)
Zamówiono tymczasowe lekarstwo wahacze górne FAST - na TRW cały komplet sobie jeszcze poczeka.
Zamówiłem również brakujący element zwany kasetą do zmieniarki Blaupunkt :D
od jakiegoś czasu coś mi stukało pukało, drapałem się po głowie co to może być więc zacząłem jeździć po stacjach kontroli pojazdów, ale każdy mi mówił panie pan tu nic niema jak nowe zawieszenie .... ale co się okazało, że zatrzaśniki z linki holowniczej dostały się między koło zapasowe a podłogę bagażnika :D a ja już podejrzewałem najgorsze ....
A ja właśnie wypaliłem DPF-a, no w sumie sam się wypalił. :D
Zanabyłem drogą kupna olej silnikowy wraz z kompletem filtrów.
Pojazd otrzymal nowa poduszke od strony rozrzadu,oryginalna powoli zaczynala sie konczyc...wiec poleciala do smietnika,a jej miejsce zajela oryginalna,swiecaca...nowka z serwisu:)
Wyjęty akumulator,jutro dostanie nóweczkę.
dziś zrobiony przegląd i zapłacone OC:mad:
Założone ramki klubowe
Wymiana oleju z filtrami (filtr powietrza masakra), zaraz alfe czeka wielkie pozimowe sprzatanie:))
Dziś, po blisko dwóch miesiącach snu zimowego, odpaliłem moją bellę, i zrobiłem nią parę kilometrów po mieście - jak dobrze być znów za jej kierownicą :)
Sprawdziłem również poziom płynów, ciśnienie w oponach, zmierzyłem wysokość bieżnika, i sprawdziłem stan lakieru.
Chyba jak większość ostatnimi dniami, umyłem dokladnie bellę po zimie i wypastowałem...jeszcze na zimowym setupie.
belcia umyta, oraz przegląd filtrów, olei i płynów
A ja moją odkurzyłem :)
witam:)
ja dziś odzyskałem możliwość wycierania tylnej szyby poprzez naprawę zapieczonego silniczka.od roku się z tym nosiłem.przesmarowałem ograniczniki drzwi ,jutro mycie z woskowaniem
Ja dziś zezłomowałem alfe kuzyna, kuzyn się trzyma tylko że od 4 miesięcy w szpitalu :-(
Pytał się nawet co u alfaholików słychać.
Pozdrowienia dla wszystkich.
wspawana końcówka tłumika :)
wymieniłem sam rozrząd :) - prościzna
A ja dzisiaj....zapodałem podwójny wydech Ulter-a dla swojej Belli.
Wygląda rewelacyjnie! Jak pogoda się poprawi to zapodam zdjęcia.
u mnie w ostatnim czasie: remont głowic, wymiana uszczelek pod głowicami, nowe uszczelki pod pokrywy, sprawdzone pierścienie, wymiana skrzyni bo już 3 się skończyła, wymiana łożyska na wale w skrzyni, wymiana półosi prawej, wymiana płynów : olej, płyn chłodniczy, filtrów : powietrza, oleju i benzyny, naprawa zawieszenia: wypadła podkładka w łączniku stabilizatora. został nie włączający się gaz oraz do wymiany czujnik wstecznego. nie chce nawet liczyć ile kzł poszło ;(
Wymieniłem maglownice:/Kupa roboty:/
Oczywiście wymieniłem płyn do wspomagania.
Podłączyłem zegary ciśnienia i temperatury oleju (Zalałem łapy olejem po łokcie:/)
Zatankowałem ją pod korek + Valvoline MaxLife Diesel System Cleaner
Wymyłem na dobranoc.
Ok jutro zrobię:)
Moze nie dzisiaj bo w piatek, ale pranie tapicerki i polerka lakieru.
alfaholizm loading...
Wczoraj Bella została wymyta wywoskowana i zatankowana.
Urobiłem się jak dziki w ten weekend
Zamotałem sprzęt grający i wytłumiłem drzwi (niechaj krew zaleje cięgło od rygla drzwi)
Wyczyściłem EGR, czujnik doładowania i kolektor
Wymyłem, wywoskowałem, wypastowałem, wyodkurzałem... i rozładowałem akumulator
Dzisiaj pogoda pozwoliła nawoskować moją cudowną 166..Pół dnia się "bawiłem" . Efekt przerósł moje oczekiwania. Muszę się pochwalić:)
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2012/03/61.jpg
a ja dzisiaj wymylem swoją Alficzke :)
Załącznik 49794Załącznik 49795