Witam wszystkich. Zbliza sie wymiana oleju.
Alfa 2.4JTdM 210Km Q4
Dpf na miejscy, egr wylonczony
Obecnie mam zalany selenia Wr 5w40 zastanawiam sie nad 5W30 ale Millers, PMO, Selenia
Printable View
Witam wszystkich. Zbliza sie wymiana oleju.
Alfa 2.4JTdM 210Km Q4
Dpf na miejscy, egr wylonczony
Obecnie mam zalany selenia Wr 5w40 zastanawiam sie nad 5W30 ale Millers, PMO, Selenia
Do 2.4 powinien iść 5W40. Jak z DPF to z normą C3.
Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka
Witam. Czy używa ktoś oleju Orlen PLATINUM CLASSIC DIESEL SYNTHETIC 5W-40 do silnika 2.4 JTDm? Bez DPF.
Czy może ktoś jakieś doswiadczenia albo zastrzeżenia napisać?
W moim 2.0 JTDm ma już zrobione 300 tyś. km. Mechanik sugeruje przejście z oleju 5W30 na 5W40.
Zastosować się do tego?
A po co?
Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka
Witajcie,
Przychodzę z prośbą o radę. Zawsze wlewałem do swojej Alfy olej Millers XF PREMIUM ENGINE OIL C3 5W40. Tak mi doradzały wyszukiwarki olejowe, sklep, w którym zawsze kupowałem itp. Teraz jestem przed zakupem i jak sprawdzałem w tym samym sklepie/na stronie producenta i w paru innych miejscach to polecany jest już inny olej: Millers XF Premium Engine Oil C2 5w30.
Chciałbym zapytać, który olej powinienem wybrać? Czy ten który pokazują wyszukiwarki czy ten, który używałem dotychczas ? Używałem 5w40 (C3), a teraz wyszukiwarki pokazują 5w30 (C2). Skąd takie zmiany..? Napisałem też do producenta i czekam na odpowiedź.
Auto: Alfa 159, 16V, 1.9jtdm, 150KM (dpf jest)
W przedliftach 2,4 5W40 C3.
W mojej poprzedni właściciel lał ten sam.
Pomieszane to....
To co w moje sytuacji byś mi doradził ? który olej powinienem wybrać? Czy ten który pokazują wyszukiwarki czy ten, który używałem dotychczas ? Używałem 5w40 (C3), a teraz wyszukiwarki pokazują 5w30 (C2). Czy to jest jakaś znacząca różnica ?
Myślę, że to rozwiąże problem. Odpowiedź bezpośrednio od producenta olejów Millers
"Dzień dobry,
Bardzo dziękujemy za zadane pytanie oraz poruszenie pewnego problemu. Nasza wyszukiwarka musi rekomendować ten olej, który w danej chwili zaleca producent samochodu. Nasze rekomendacje wynikają bezpośrednio z wymagań producenta samochodu. Wymagania producenta samochodu wynikają głównie z np: obowiązującego prawa, dyrektyw Unii Europejskiej. W tym przypadku Alfa Romeo zmieniła rekomendację co do tego, jaki olej należy stosować we wcześniej wyprodukowanych samochodach.
Kiedyś dopuszczony był olej C3 5w40, a obecnie C2 5w30 i taki olej jest rekomendowany w wyszukiwarce.
Gdyby to był jednak nasz samochód, zostalibyśmy przy C3 5w40 :)"
Czyli reasumując polecali sami 5W40 (i polecają nadal), ale różne wymogi spowodowały, że producent samochodów musiał zmienić swoje rekomendacje i oni musieli się pod to dostosować.
Witam wszystkich.
Zalecenia olejów zmieniały się wraz ze zmianami norm EURO i niekoniecznie miały cokolwiek wspólnego z dbaniem o utrzymanie silników w dobrym/lepszym stanie
Ja w 2.0jtdm leje 5w40 c3,dpf na pokładzie
Bardzo chętnie.
Woda ma wartość lepkości wysokotemperaturowej HTHS w 150°C [cP] - 0,18 mPa
Oleje C2 mają wartość lepkości wysokotemperaturowej HTHS w 150°C [cP] - pomiędzy 2,6 - 2,9 mPa
Oleje C3 mają wartość lepkości wysokotemperaturowej HTHS w 150°C [cP] - ≥ 3,5 mPa (to znaczy co najmniej, powyżej, nie mniej niż 3,5 mPa)
A lepkość wysokotemperaturowa to te dwie cyferki po literze "W", (np. 5w30), które oznaczają klasyfikację „letnią”.
W uproszczeniu: olej C2 (więc także olej 5w30 o niskiej wartości lepkości wysokotemperaturowej) podczas krytycznego obciążenia (wysoka temperatura pracy, wysokie obroty) nie będzie utrzymywał warstwy filmu olejowego.
Czy to dosyć jasne jest? Dla ułatwienia podałem porównanie z wodą, żebyś zobaczył że im niższe HTHS, tym niższa lepkość w wysokich tempraturach (więc gorsze smarowanie silnika).
Przecież nie wlejesz wody do silnika, prawda?
Witam. Jestem posiadaczem od niedawna Alfy 147 1.9 jtdm 8v 120km 2010r nie wiem czy jest w niej dpf a muszę wymienić olej mogę wlac 5w40 c3 na wszelki wypadek jak by się okazało że jest dpf? Czy może to negatywnie wpłynąć na samochód i najpierw powinienem się w 100% upewnić czy jest czy nie. Z góry dziękuję za odpowiedź.
Ja po 6 latach lania Motula przechodzę obecnie na Orlen XD. Obecnie robię większe przebiegi i 10 tysięcy będzie wypadało co około 4 miesiące.