-
P0101 - Czujnik masowego lub objętościowego przepływu powietrza - sygnał poza zakresem/wydajność*
P0110 - Czujnik temp. powietrza wlotowego - usterka*
Po wykasowaniu błędów pojawiają się ponownie?
Intake air quantity powinno być zbliżone do Desired. U Ciebie max wartość to niecałe 350 mg/i, także wyraźnie za mało... Powinno być ponad 1000 przy butowaniu. Rozumiem, że test przeprowadzony z pedałem w podłodze na rozgrzanym silniku? Przepływka pewnie do wymiany. Sprawdzałeś czy jest różnica na odpiętej przepływce?
Podobnie z ciśnieniem doładowania, intake powinno być bardziej zbliżone do desired.
Zaczekaj jeszcze na odpowiedzi innych, żeby ktoś potwierdził moje zdanie.
-
po wykasowaniu i jeździe ok 15 -20 min ( oczywiście na rozgrzanym silniku z pedałem w podłodze) błędy nie wróciły, jest taka możliwość ze nie pojawią sie odrazu ponownie ? czy uszkodzony przepływomierz może mieć też wpływ na ciśnienie doładowania ? powiem szczerze, że cieżko mi stwierdzić czy jest róznica na odpiętej przepływce, dlatego kupiłem kabel do diagnostyki... jutro wyczyszczę overboosta i zerkne na przepływomierz, postaram się też uszczelnić dolot ( i moje pytanie jak to zrobić najlepiej). no właśnie mnie też sie wydaje, że wartości intake i desired powinny być bardzo zbliżone...
-
witam,
jestem początkującym użytkownikiem FES, mam pytanie, jednak nie mam przed sobą programu wiec pytam orientacyjnie.
1. jaka jest najnowsza wersja oprogramowania?
2. po zainstalowaniu programu z płytki dołączonej do kabla, otwieram go, w opcji lączenia sie z ecu są 2 pozycje do 1.9jtd:
-.....cf2... (na pewno nie mój sterownik)
- i drugi .....CF3 1,9/2,4 ..... ,
łącze oczywiście przez ten drugi. program łączy sie w autem, ale wyskakuje komunikat, ze niewłaściwy sterownik zostal wybrany (nie pamiętam co dokładnie pisało w komunikacie)
po krótkim teście z EGR i ciśnieniem paliwa, egr podczas jazdy miał wahania od 30.4% do 30.8% (chyba nie normalne zeby przy 4 tyś obr był prawie tak samo otwarty jak na jałowym) natomiast wartości ciśnienia paliwa mierzone od ''desired'' miały takie rozbierzności ze lataly niezależnie od siebie po całym wykresie, wielki chaos, nie wiem cyzm jest on spowodowany.
co robie nie tak, przez jaki sterownik mam sie połaczyć z autem kiedy są jedynie 2 opcje w 156 i żadna z nich nie jest poprawna do mojego modelu, byłbym wdzięczny za naprowadzenie.
auto to 156 1.9jtd 150km 2005r
-
Mam pytanie o parametr 'Poz. przyspiesznika 2 AD/C'. Kiedy nie dotykam gazu wyświetla 0,381V i co chwilę spada do 0V, po dodaniu gazu wartość rośnie, ale przy jeździe ze stałą prędkością co chwilę spada do zera. Tak ma być, czy coś jest nie tak z potencjometrem?
-
- może ktoś robił pomiary latency, opóznienia w programie FES.
- szczególnie interesuje mnie pomiar dla 147 TS ale nie bedę wybrzydzał na pomiary innych modeli.
- autor piszę że ten test ma dać wyniki w granicach +/- 5 msek.
- a u mnie każdy pomiar przekracza ten margines.
- może to jest problem braku dobrego połączenia się oraz braku stabilnej pracy podczas pomiarów ?
--
http://img841.imageshack.us/img841/8...cymy147.th.jpg
--
-
Ja mam dość dziwny przypadek, z którym nie mogę sobie poradzić. Mam kabel od Viakena przerobiony do obsługi ABS i Airbag wg opisu kolegi bubu321.
Wersja programu jakiej używam to 2.5.1 (ale próbowałem też na aktualnej, tylko że wersja free).
W mojej 156 1.9 JTD z 2004 roku łącze się bez problemu z silnikiem, airbag i abs. Natomiast w 147 brata z 2002 też 1.9 JTD 115 KM, łączy mi bezproblemowo z silnikiem. Ale już do Airbag i ABS nie idzie. Nie mam pomysłu czym to jest spowodowane.
Nie jestem w stanie mu zobaczyć gdzie jest błąd poduszki.
-
- ja bym spróbował na wersji 2.6.
- coś w koncu poprawiają nowsze wersje.
- ja za to mam odwrotna sytuację.
- w 147 TS łączę się bez problemów z ECU, ABS, AIRBAgiem.
- za to w 147 JTD nie moge się połaczyć z niczym.
-
mam alfe 156 1.9 jtd cf2 105 KM i teraz opisze po krotce
1. okazuje mi tylko wtrysk główny w fes jak zaznacze przedwtrysk nie pokazuje nic czemu w bravo z tym samym silnikiem pokazuje glowny i przed wtrysk 1.2 mg/i
2. w przedziale 1500-1800 jak bardzo delikatnie dodaje gazu na luzie to tak zaczyna drgac silnik ze czuje na kierownicy jak dodam szybko nie ma tego anie nie ma podczas jazdy pod obciazeniem.
3. od jakiegos czasu duzo pali 7,5 l przy spokojnej jezdzie
4. na logach z jazdy 3 bieg od 1500 do 4000 rpm pedal w podlodze max przeplywka pokazuje 1000 a sterownik chce 1300 to jest prawidlowo ?
-
1 załącznik(i)
Zapalila mi sie kontrrolka po podlaczeniu pod kompa wywalilo bledyZałącznik 36446 Załącznik 0czym sa spowodowane? czy przerwane zlacze elastyczne tlumika moze miec cos z tym wspolnego,
-
- pomierzone opóznienie (latency) na interfejsie VAG KKL z pomocą programu FES wersja 3.2
- pierwszy pomiar na zabitym systemie vin 7 pl.
- drugi pomiar na systemie vin 7 pl , nowo zainstalowanym.
- wnioski chyba same sie nasuwają.
--
http://img542.imageshack.us/img542/5...wsystem.th.jpg
--
http://img528.imageshack.us/img528/8...suystem.th.jpg
--