Jak dla mnie to masz korekty praktycznie idealne.
Printable View
Czyli nie wnikać w te rozbieżności między kodami które pokazuje MES a nadrukowanymi na wtryskach? :)
Jeśli inne kody masz wpisane w ECU, a inne masz faktyczne kody IMA,to te pomiary są nic nie warte. I nie da się na ich podstawie napisać nic. Ale o tym już pisałem...
No wiec dlatego pytam: jak mam ustalić jaki jest stan rzeczywisty?
Wysłane z S3
Stan rzeczywisty, to zgodność kodów IMA wtrysków z tym co jest w ECU.
No to jest jasne, ale jeżeli były robione wtryski (a tego nie wiem i raczej potwierdzenia od sprzedawcy nie uzyskam) no to kody w ECU będą inne niż na wtrysku (chyba że coś źle zrozumiałem). Chodzi mi o to w jaki pewny sposób to ustalić. Bo co mi da teraz podmiana kodów jezeli być może to co jest wpisane jest ok? Chyba że ktoś wymienił wszystkie wtryski (całe) i kodów nie zmienił. Jest to w ogóle możliwe? :)
Wysłane z S3
A, to już ty musisz sobie ustalić i jeśli nie masz kartki z regeneracji wtrysków i pewny nie jesteś, czy je wymieniali, to jedyna możliwość, to sprawdzenie tego na maszynie. Oczywiście, że wszystkie mógł ktoś wymienić. Czasami też do sprzedaży handlarze po prostu wsadzają wtryski jak leci. No i nowy nabywca tak jeździ. Ciekawostka - Jednemu koledze z tego forum po remoncie głowicy wtryski wstawili i zakodowali ale... odwrotnie.
Ktos musialby sobie zadac wiele trudu w szukaniu takich kodow IMA, zeby niesprawny wtrysk "naprawic" samym kodowaniem i uzyskac takie korekty, jak Ty masz. To jest wg mnie prawie niemozliwe. Ale mozesz wszystko zweryfikowac - bierzesz wtryski w reke, jedziesz do firmy, ktora koduje wtryskiwacze i kazesz im nadac dla kazdego wtrysku nowy kod IMA. Te nowe kody wpisujesz w centralke i gotowe.
takie pytanie, może nie w tym poście ale...,
wlaśnie bawiąc się nowym ELM BT z ALFA OBD zauważyłem że na pierwszym wtryskiwaczu mam korektę dochodzącą do +3,
dodatkowo zdjąłem osłonę silnika z ciekawości czy wtryskiwacze są dobrze wpisane w komputer
i wyszło mi coś takiego: wg programu wtryski w kolejności 1234 a w rzeczywistości w silniku 4321,
powiedzcie mi proszę jakie problemy z tego mogą lub wynikają?