-
Czekam na zamówiony nowy zbiorniczek i oddam auto do mechanika aby wymienil caly olej wspomagania i zbiorniczek, dodam ze sprawdzalem i olej jest koloru brazowego, i podczas krecenia kierownica plyn sie przelewa i lekko bulgocze, po 5 min odpalonego auta zaczą dobiegać dźwięk z pompy tak jakby piszczenie, i przy skrecaniu kierownica dźwiek był glosniejszy wylaczylem auto i w zbiorniczku zrobila się piana, ale gdy auto bylo odpalone to takiej piany nie bylo, dopiero po wylaczeniu silnika, nadal nie wiem jaki olej wlać do wspomagania bo na forum kazdy pisze inaczej, dlatego mechanik sam dobierze :) alfa jest z 2007 rok
-
Płyn czerwony spełniający przynajmniej wymagania DEXRON III. Jak zaleje Ci zielony , który jest rzadszy to przepłuka układ i mogą się pojawić wycieki.
-
czy pompa moze sie uszkodzić gdy będę jeździł przed wymianą płynu i zbiorniczka?
-
Z takimi objawami jak opisałeś powyżej i wyjącą pompą lepiej nie jeździć. Szkoda pompy to już jest zdecydowanie większy wydatek jak zakup zbiorniczka.
-
no szkoda by było bo nie dawno wymieniana przez poprzedniego właściciela, kupie płyn przepłukam i wymienie może pomoże bo dzisiaj juz raczej sie nie doczekam na ten zbiornik a mi zalerzy aby auto miec do jazdy jak najszybciej, czyli kuic dextron III i 3 litry wystarczy na przeplukanie i zalanie?
-
Kupić możesz jaki chcesz aby spełniał przynajmniej wymagania DEXRON III. Kilka postów wyżej w tym temacie Kolega Lucus83 właśnie zmieniał i pisał , że wchodzi 1,4 litra. Także możesz poczytać w międzyczasie oczekiwania na zbiorniczek
-
wymiana zbiorniczka
Witam, własnie jestem po wymianie zbiorniczka oraz płynu wspomagania (Mobil ATF 320 Premium - czerwony) problemy ustały wspomaganie działa bez efektów dzwiekowych a w zbiorniczku nastał spokój... Cała operacja zamkneła sie w kwocie 300zł. Pozdrawiam
-
Witam.
W mojej alfie od czasu kupna coś lekko burczy przy kręceniu kierownicą. Ponadto kierownica bardzo słabo odbija - praktycznie wcale.
Wiecie co może być przyczyną ?
-
Czytaj wątek :-)
Magiel...
Pompa...
Zbiorniczek....
Płyn....
Wiele przyczyn...
-
Zapłaciłem 105 zł za wymiane i przepłukanie oleju i 2 litry oleju mechanikowi wystarczylo zalał dextron3 Mobil operacja trwała 40 min plyn w zbiorniczku jest teraz dużo żadszy od poprzedniego dźwięk pompy ucichł, w poniednzalek powinien być zbiornik wymienie i zobaczymy czy efekt gumownia przykręceniu kierownicą zniknie w co szczerze wątpie ale tak czy tak jestem zadowolony ze wystarczyło wymienic tylko olej,
Mam pytanko skąd znalazł sie w zbiorniku taki brązowy brudny i gęsciejszy od dextron3 olej, takim by gęstym az zalal poprzedni wlasciciel? czy olej gdy traci wlasciwosci taki sie robi?