Jak może to nie mieć znaczenia w kontekście tego, że 70% zużycia silnika w jego całym życiu następuje przy rozruchu ?
Printable View
Jak może to nie mieć znaczenia w kontekście tego, że 70% zużycia silnika w jego całym życiu następuje przy rozruchu ?
Koledzy, podpowiedzcie.
Mam alfę od marca, po zakupie wymieniłem oczywiście m.in. olej u mechanika u którego robię to od lat. Wcześniej do benzyniaka nie wnikałem jaki olej lał, miał być dobry i już. Teraz przeczytałem prawie cały ten wątek !!! i zastanawiam się czy zrobiłem dobrze zdając się na mechanika. Zalany mam Mobil1 5W/30, przejechałem 8 tys km, mam DPF (bezproblemowy nawet nie wiem kiedy się wypala), w 90% jeżdżę po mieście 2x dziennie po 20 km, raz w tygodniu dodatkowo 30 km poza miastem, dłuższe trasy sporadycznie, więc raczej niewiele.
Zastanawiam się czy nie wymienić teraz oleju na np. Amsoil lub LM a jeśli tak czy zrobić to z płukanką (jaką) i czy dodać coś do oleju?
Masz DPF więc musisz lać olej z normą C3 (ekologiczny).
To z kolei powoduje (jeśli chcesz zadbać o silnik), że powinieneś stosować dodatkowo np. Archoil 9100 (oleje z normą C3 słabiej chronią silnik).
Płukankę popularnej firmy olejowej zawsze warto stosować między wymianami - nie zaszkodzi a może dużo pomóc.
Jeszcze pytanie techniczne: wlewamy płukankę do starego gorącego oleju, silnik chodzi 15 minut, spuszczamy syf. Czy potem wlewamy już nowy olej czy jeszcze raz płuczemy silnik tanim olejem- jeśli tak to jakim?
A olej to chyba Amsoil ECF Low-SAPS 5W30 lub Liqui Moly Top Tec 4600 5W30 plus dodatek.
plukanka wystarczy , ale kto bogatemu zabroni :), jak chcesz zalej sobie najtanszym ,spelniajacym normy , pojezd chwile i wymien na docelowy
No więc wymieniłem oleje. Do silnika dolałem płukankę Amsoil- 15 minut. Stary spuszczony olej po 10.000 km był czarny (Mobil 1 5W30), zalałem Luiqui Molly 5W30 plusu dodałem Archoil 9100. Wymieniłem też w skrzyni biegów na Tutela Matryx 75W80 ale tu stary olej był ładny (korek też był czysty). Dzisiaj trochę przejechałem się po mieście i jest ok. Silnik chodzi cichutko, poprzednio zanim rozgrzał się do 90 stopni- cykał, teraz prawie tego nie ma. Biegi chodzą lekko, na razie jestem zadowolony.
Dwa pytania: jest sens dawać Archoil 9100 bez płukanki? I czy można go dodać bezpośrednio do oleju juz wlanego do silnika (wymiana bardzo niedawno)?
Producent zaleca stosowanie płukanki pod rygorem nie zadziałania specyfiku ;) Na pewno lepszy efekt będzie po zastosowaniu środków czyszczących.