Giulietta QV, trasa łącznie ok 900km. Drogi w większości krajowe, trochę ekspresowki, prędkości 90-110, 4 osoby, zapakowana po dach, klima caly czas - średnie spalanie z komputera 8,2.
Printable View
Giulietta QV, trasa łącznie ok 900km. Drogi w większości krajowe, trochę ekspresowki, prędkości 90-110, 4 osoby, zapakowana po dach, klima caly czas - średnie spalanie z komputera 8,2.
Sporo spalił jak na takie powolne toczenie.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Czy ja wiem, dało by się i niżej zejść ale to juz na prawdę emerycko :P Biorąc pod uwagę tereny zabudowane po drodze i wajchowanie od świateł do świateł plus korki i mieszana trasa krajowa to imo wynik dla mnie alceptowalny. Dodatkowo 4 osoby dorosłe na pokładzie plus bagaże w każdym wolnym miejscu i klima non stop przy zewnętrznej temp. powyżej 30 swoje zrobiło :rolleyes:
Inni użytkownicy qv, jak u Was?:cool:
Co prawda auto inne ale silnik taki sam i moc trochę większa niż qv .
Wyszło mi 8.2 trasa 400 km na zewnætrz 30.Klimatzacja włączona i trasa podobna jak kolegi.Skrzynia automatyczna
Wynik moim zdaniem bardzo dobry.
Giulietta 1.4 t-jet skrzynia manual
Średnio z kliku miesięcy ok 10 l LPG.
Trasa, trochę miasta ,trochę zwykły teren zabudowany.
Prędkości zbliżone do przepisowych.
Tutaj mówimy o trasie a nie cyklu mieszanym. Przy wyższych prędkościach niż wasze, mój 1.4 MA zawsze spali poniżej 7 litrów, żeby spalił powyżej 8 na krajówkach to musiałbym jechać jak czubek. Niektórzy twierdzili, że 1.8 TBI pali niedużo więcej niż 1.4, widać teraz że to bajka. Jeśli dodamy zakłamanie kompa , które w TBI jest znaczne a w MAir marginalne , to różnica jest duża bo jakieś 25-30 %.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
E no bajek, że tbi pali podobnie lub niewiele więcej niż 1.4 to nikt mi nie wciśnie :) Dla mnie wynik z trasy troche ponad 8 jest mega dobry. Tym bardziej, że w mieście przy ciężkiej nodze w trybie dynamic z lataniem "w parze" :cool: z innymi mocnymi samochodami wyszedł ostatnio z ok 50km - 14,3 :P Także nie ma co słuchać, ze tbi pali trochę więcj, potem ktoś kupi i będzie miał zonka... Btw, z ostatnich 200km tylko z miasta, średnie spalanie wyszło 9,5 bez napinki. Jednak wiadomo, każdy jeździ inaczej więc każdy wynik będzie mniej lub bardziej różny :)
Zara wyjdzie że 1.8 pali mniej niż tjet i to przy pełnym bucie i maks obciążeniu. Wszak nie od dziś wiadomo, że Polak potrafi...
Musisz jeszcze rozróżnić, który t-jet.
Z euro 6 palą mniej niż te starsze.
Tbi to silniki gdzie w automacie możesz jechać z 1300 obr z prędkością stałą i jak obchodzisz się delikatnie z pedałem gazu to wynik 9 w mieście jest osiągalny bez problemu.
8-8,5 litra na TBi to całkiem dobry wynik
Mój ostatni wyjazd. Kraków - Mediolan + 8 dni jeżdżenia w rejonie Como + powrót - prawie 4000 km, średnia 7,7 litra. Prędkości maksymalne dopuszczalne, w rejonie Como wiadomo częste mijanie czyli gaz, hamulec. Wracałem w dzień więc korki masakryczne, po dziesiątym przestałem je już liczyć... Załącznik 260195
Ja u siebie zakłamania spalania nie mam, jak przeliczam sam to wychodzi podobnie co liczy komputer. Co innego w Pandzie gdzie komputer zaniża o jakieś 0,5l/100