nie wiem co ty wypisujesz, bo raz tak a potem inaczej. Wiadomo że oznaczenia są znormalizowane:D
non stop pisze o jednym . i tym samym
Lesio napisał ze źle pisze bo przy drobnozwojowym nie pisze sie M wiec mu odpisalem a ty sie czepiasz sie do mnie ze cos źle pisze
gosciu a czy ja pisze cos innego ? non stop pisze o jednym a ty teraz powtarzasz to co ja napisałem rano
M to oznaczenie gwintu metrycznego a nie drobnozwojowego jak teraz napisałes
Andrzej , bo jest to znormalizowane ze jak piszesz M10 to jest to M10x1,5 , Wiec piszesz samo M10 jak sie oznacza gwintowniki , narzynki Panie od obróbki skrawaniem ? M10 i nie pisze sie ze jest to 1,5 ale jesli jest inny skok to juz piszemy M10x1,25
tak jest z M16 , i wszystkimi gwintami , bo to standardowe .. nie standard jest juz zapisany obok
ty znowu swoje, może dobrze myślisz ale żle tłumaczysz
jeszcze raz
M to oznaczenie metryczne dla gwintu drobnozwojnego a skok gwintu może być różny
10 to wymiar średnicy gwintu, czyli wielkości gwintowanego otworu lub śruby
1,25 to skok gwintu tjw może być inny 1.50
- - - Updated - - -
to nie oznacza standardowego skoku tylko gwint drobnozwojny o średnicy gwintu 10mm skok jest podawany w drugim członie oznaczenia np 1.25 lub 1.50
Andrzej M10 jest znormalizowane ze jest to M10 o skoku 1,5 , gwint drobnozwojowy to drobnozwojowy a gwin M10 jest tkzw zwykly . Inaczej M10x1,5 jest gwintem zwykłym, a gwinty drobnozwojowy to juz gwint specialny .
M16 jak jest tylko to napisane to wiemy ze jest to gwint zwykły czyli m16x2.00 jesli wystepuje niestandardowy czyli drobnozwojowy to w tedy jest opisany jego skok
masz tutaj
http://www.euro-met.com.pl/tabela-sk...owych,435.html
M - zawsze oznacza gwint metryczny
M 10 -gwint metryczny o średnicy 10 mm i standardowym, podstawowym skoku 1,5 mm.
M 10 x 1,25-gwint metryczny o średnicy 10 mm i skoku 1,25 mm - gwint drobnozwojowy.
Pojawienie się na gwintowniku lub narzynce oznaczenia skoku gwintu np. x1,25 to zawsze jest gwint drobnozwojowy.
Jak widać ukończenie szkoły to mało aby zdobyć wiedze i udzielić prawidłowej odpowiedzi ale wystarcza do pouczania innych.
No macie rację ale zaznaczam że nigdy nie pracowałem w wyłuczonym zawodzie:D
To jak jest oznaczony otwór do zacisku przy tarczy 257mm M10 czy M10x1.25?
- - - Updated - - -
No tak wystarczy zairzec do neta:D i każdy jest teraz mądry:D
Przepraszam za moją pomyłkę, niewiedzę potraktujcie to jak chcecie:(