No, teraz mogę, jak mi pokazałeś. Dzięki. Ale to jednak wygląda inaczej, patrząc w samochodzie. Nie ma tej rury, co widać, nawet, by się nie zmieściła tam. Idzie jakaś na dole, dołem. Wiatrak ma takie same gniazda dla dwóch wtyczek. Nie ma wyboru na allegro, to pewnie mechanik nie wybierał, bo nie miał w czym. Znalazłam naklejkę na tej chłodnicy, jest DENSO, ale nie mogę odczytać roku.
Pytałam się w ASO jakiej firmy będzie, ale mi powiedzieli, że to zależy z jaką firmą aktualnie ma podpisaną umowę fabryka. Nie wiedzieli. Prosiłam, żeby jej nie rozpakowywali beze mnie. To popatrzę. Starą zabiorę, choć nie wiem już, gdzie będę ją trzymać. Wtedy ją obejrzę.
Nie daję sobie rady z badaniem rur, chłodnic, czy osłuchiwaniem silnika. Naprawdę próbowałam kilka razy. Ale jest w sumie różnie. Jak odbije ECT, to ta górna rura jest twarda, twardsza. Dzisiaj tak było. Dolna nie wiem, bo na włączonym silniku, za blisko jest wiatrak. Wczoraj rury były tak miękkie na jałowym, że mogłam je ścisnąć brzegami. Charakterystyczne jest to, że po jeździe na wysokich rpm lub po tym odbiciu ECT, niektóre rury klimatyzacji są oszronione. W normalnej jeździe, tego wcześniej nie zauważyłam. Zrobiłam zdjęcia po skokach temp. i po jeździe na niskich rpm. Czy to jest poprawnie?
Dlatego pojechałam do serwisu, a oni mi powiedzieli, że mam sprawny samochód. Nie wiem, co zrobili w ASO, że nie wyłapali tego. Twierdzili, że męczyli ją na obrotach… Dzisiaj jak wracałam, było chłodno. Narysował potem ewentualną usterkę pompy wody. Nie widzieli podstaw po jeździe i pracy na jałowym, do sprawdzania rozrządu. Mimo, że mówiłam o pasku, etc… Powiedzieli, że są napinacze i nie może być luźny. To co mam zrobić?
- jeśli chodzi o dźwięki. Nie podoba mi się na starcie taki dźwięk na wydechu, jakby i to, że tak się jakby silnik ustawia. Na jałowym to tam coś wg mnie kłapoce, ale nie wiem co. Dzisiaj na 5000 na postoju nie podobał mi się dźwięk, słychać było w środku, jak zmniejszyłam obroty to ustało. Nie podoba mi się dźwięk do 2500 rpm podczas powolnego dodawania gazu, zarówno w jeździe, jak i na postoju. TS ma cichszy dźwięk, jest cichszy na jałowym przynajmniej. Ale w ASO nic nie mówili.
W jeździe nic się nie dzieje specjalnego. Bym to tak określiła, że dziwacznie przyspiesza. A dzisiaj to już wiem, że ścina mi MM z dołu i dlatego mam takie wrażenie. Po włączeniu tempomatu, zbija nieco rpm, zwalania. Nie wiem, czy to widać w logach, tak mi się dzisiaj wydawało.
Nie wiem, czy to układ wodny, chyba, że temp. powodują taki efekt kompensacji przez sterownik, że zapomniał o p1173, bo chwilowo ma inne sprawy. No i teraz dopiero zaczęłam jeździć na wysokich obrotach. Zobaczymy po wymianie, czy coś się zmieni.
Chyba już wiem, jak ECU reguluje sobie MM poprzez TP… i blokowanie korekt czasu wtrysku.
We wszystkich przejazdach wskaźnik temp. tylko raz się wychylił nieznacznie, można nie zauważyć. Wszystkie testy na włączonej klimie.
W teście Dx coś mi nie poszło chyba… albo to ciśnienie spadło jeszcze. Załączam tylko te mniejsze pliki. CSS tylko na zrzutach, są za duże.
Przy pierwszych błędach TP – było, tak, że w stałej jeździe nagle jakby się zatrzymała, a potem już jechała normalnie. Przy drugim błędzie - MM raz jechała nawet lepiej niż zwykle, b. szybko reagowała na gaz i wyrzucał błąd. Teraz wiem, że zamula z dołu. Tylko, raz był efekt taki jak poprzednio, że nie można było jej wkręcić na obroty. Może to widać w logach.
- wszystkie powodują wyrzucenie MCSF i zapalają kontrolkę silnika. Jeden TP ciężko było wykasować.
Zobaczę jutro, jak będzie…
Załącznik 140220
Załącznik 140221