a ja się dzisiaj bawiłem z kierownicą,
wiecej w temacie: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._michal-6.html
Printable View
a ja się dzisiaj bawiłem z kierownicą,
wiecej w temacie: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._michal-6.html
Witam, ja dziś wymieniłem: tylne amortyzatory (kayaba) z odbojami i osłonami (700zł + 200 wymiana), wachacze poprzeczne po 120zł, łącznik elastyczny wydechu 250zł, linki hamulcowe po 70 zł, tarcze i klocki z przodu (TRW-535zł), łączniki stabilizatora z przodu. Większość części w orginale. Alfa prowadzi się w końcu bez żadnych stuków i drgań. Oczywiście na koniec ustawiona zbieżność. Wcześniej zakupiłem nowe laczki Firehawk SZ90μ (205/55/16) po około 1000km mogę powiedzieć, że za tą cenę są naprawdę dobre na zakrętach, w deszczu jak i pod wzgledem hałasu. Pod względem optyczny też się nieźle prezentują dodatkowy plus posiadają rant ochronny dla felg.
Jedyny ból to przełknięcie rachunku za całość, ale przyjemność z jazdy po zabiegu nieoceniona. Pozostała mi jeszcze kosmetyka karoserii trochę rudej na nadkolach naszczęście powierzchniowo oraz konserwacja podwozia póki nie ma za wiele rudej.
Dałem jej nowe H1 i H7 :)
Ja swojej zafundowalem nowa chlodnice oleju i przejazdzke do domu, tym razem dla odmiany na kolach (juz otrzezwiala po ekscesach skonczonych laweta :P)
Wysłane z mojego HTC ChaCha A810e za pomocą Tapatalk
a ja dziś (wreszcie!!) uszczelniłem układ wspomagania, a wlaściwie to zamontowałem zregenerowaną maglownicę :D
do tego przy okazji gumki stabilizatora, bo to grzech nie wymienić przy tej czynności ;)
Bella umyta i ubrana w letnie kapcie :D
bella dostawa nowe oponki o przodu :)
Zamontowałem własnoręcznie tempomat do swej bryki:)
Umylem, nawoskowałem i zmieniłem 2 tylne żarówki dwuwłóknowe...
Umyłem (znowu) i usunąłem błąd poduchy.
dzis wysprzatałem calutką, wyprałem tapicerke w bagażniku i "odświeżyłem" komorę silnika
do tego zamówiony komplet opon na lato :D
Umyłem, nawoskowałem, odkurzyłem, wymieniłem żarniki na nowe, pstryknąłem parę fotek i... kupiłem sobie nowy breloczek do kluczyka :)
Pozdrawiam.
- Rafał
umyta, napastowane opony, oraz kolejne podejście do uszczelnienia wężyków od rozdzielacza paliwa - teraz już nie ma prawa nic cieknąć :D
A ja dziś włamałem się do własnego auta ;) Zatrzasnąłem przypadkiem kluczyki w bagażniku i musiałem się dostać awaryjnie-w razie czego służę radą :D
Żebyś wiedział. Zdjęcia niespecjalne, ale i tak cieszą :)
link: --> http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...tml#post846743
Przerabiałem to jakieś 10 lat temu w Alfie 146. Umyłem ją, a potem pojechałem na studniówkę. Zamki zamarzły i o 5 rano w "garniaku" wchodziłem do auta przez bagażnik... :)
Pozdrawiam.
- Rafał
Umyta, nawoskowana, wszystkie sreberka przetarte aż lśnią....zrobiona ciągle świecąca się kontrolka ręcznego (czujkę trzeba było przeczyścić i dolać ciut płynu) i jest iedealnie....dodatkowo sprawdzone wszystkie płyny..dolewka chłodzącego i do wspomagania...wymienione węże/wężyki podciśnienia i od razu lepiej ciągnie ;)
ps. policja w święta nie złapała :D, chociaż na Krakowskiej zaraz przy okęciu stali, z chłopakami z kamerami z TVN Turbo ;) jak ktoś się nacią to z chęcią alfkę oglądnę ;)
a ja swoja zabralem na przejaszczke
A ja w końcu przykleiłem naklejkę forumową, po roku wożenia jej w kieszeni foteli ;) Wygląda zacnie :)
:D Szczerze mówiąc to teraz z tymi kółkami mam problem-założyłem inny profil opon z przodu a inny z tyłu i teraz mi wariuje układ- wyskakuje błąd VDC, ABS, kontrola trakcji, wszystko na raz, myślicie, że to przez to?
Dokładnie umyta z zewnątrz, umyte szyby z zewnątrz i od środka, przeczyszczone ranty felg i przyczernione boki opon. Jutro serwis klimatyzacji a później dokładne czyszczenie wnętrza.
Ja mam z przodu 215/40/17 a z tyłu 235/45/17 zaraz napiszę w innym temacie, bo to nie miejsce na to ;)
Ja umyłem : )
Zamontowałem jej zmieniarkę MP3 :)
I przymierzam się żeby ją wykąpać, ale coś się chmurzy :/
---------- Post added at 15:05 ---------- Previous post was at 13:09 ----------
I jednak ją umyłem :) Nie ma to jak ręczna robota ;) Jeszcze tylko nawoskować :)
jtd w życiu wosku nie widziała :)
tak więc ponawiam prośbę :)
Umyłem ją z zewnątrz :)
Miało być dziś sprzątanie wnętrza ale cały wieczór bawiłem się z demontażem radia, a następnie z montażem zmieniarki mp3. Przy okazji naprawiłem elementy trzymające radio żeby dało się później bez problemu zdemontować. Sprzątanie chyba trzeba będzie przełożyć na piątek.
Ludziska jak ściąga się zaciski z przodu w 156sw 1,9 jtd? W miejscu "śrub" jest taki jakiś "kondonik" gumowy i nie chce się to ruszyć na siłę nie chciałem żeby nie zerwać. Szukałem na forum ale nt. przednich nic jakoś nie znalazłem, na temat tylnych są wypracowania całe, ale tylne to piquś 13 i 14 i po sprawie :)
w tych kondonikach ukryta jest śruba ;) (od wewnatrz)
Z racji iż jedna żaróweczka w trzecim stop-ie nie paliła postanowiłem ją wymienić :)
Wymieniłem więc wszystkie 10 sztuk :) Co by pózniej nie grzebać już :)
T5 12V....i po sprawie
Małe a cieszy ....
Pozdrawiam :)