Tu bym się spierał bo z własnego doświadczenia wiem, że 1.9 TDI 150 KM seria objeżdża 1.8 T 150 KM seria praktycznie w każdej możliwej sytuacji drogowej ( ta sama buda). Poza tym 1.4 TSI 150 KM idzie naprawdę dobrze, lepiej niż stary 1.8 T 150 KM (choć budy inne więc porównanie nie do końca miarodajne). Wystarczy spojrzeć na dane techniczne i wyniki testów. Nie mówię o dłubanych 1.8 T tylko o serii.
Jeśli chodzi o nowe auta to TB będzie szybsza od TD o tej samej mocy (zwykle choć nie zawsze) ale jeśli chodzi o starsze pojazdy to ile zwykłych TB mamy na rynku? Z popularniejszych to właściwie tylko 1.8T od VAG-a, no może 2.0 T Renault. Reszta to margines więc nie należy stawiać sprawy tak, że porównanie tylko TD vs TB jeśli na rynku aut używanych ponad 90% benzyn to wolnossaki a pewnie grubo ponad 90% diesli jest turbo. Ja też wolę benzynę ale obiektywnie rzecz biorąc fajnie jeżdżących benzyn to do "ery turbo" było niewiele a jak już to zwykle duże i kosztowne silniki. Są też fajne wolnossaki benzynowe (np. Mazda) ale mimo wszystko w starszych autach np. takie 1.9 jtd 150 km zapewni lepsza dynamikę (szczególnie w trasie) niż praktycznie każda wolnossąca benzyna o mocy do 150 km. Nawet jeśli osiągi benzyniaka będą lepsze ( np. przyspieszenie) to w trasie zapas mocy przy niskich-średnich obrotach turbo diesla pozwala na dużo dynamiczniejsza jazdę. Przejechałem 5 różnymi autami (TD, TB i B) o nominalnej mocy 150 KM ponad ćwierć miliona kilometrów więc jakieś porównanie mam.
http://www.forum.alfaholicy.org/clear.gif