Czy ktoś mógłby potwierdzić, kiedy pierwsze benzyny trafią do pierwszych klientów? Kolega już nie może się doczekać, kiedy odkupi 159 od człowieka czekającego na odbiór 200 konnej Giulii?
Printable View
Czy ktoś mógłby potwierdzić, kiedy pierwsze benzyny trafią do pierwszych klientów? Kolega już nie może się doczekać, kiedy odkupi 159 od człowieka czekającego na odbiór 200 konnej Giulii?
Z tego, co mi wiadomo, już można zamawiać, a czas oczekiwania w Alfie to ok. 8 tygodni (ja zamawiałem w zeszłym roku Giuliettę 28 albo 29 września, a odbierałem 5 grudnia).
zamówiona podobno została już dawno temu. Oczekuje na odbiór, wtedy odsprzeda koledze swoją dziewiątkę.
Diler powinien mieć informację, na który tydzień roku jest planowana. Do tego trzeba dodać transport do Polski, a potem do salonu (samochody jadą najpierw do BB), rejestrację + formalności leasingowe (no chyba, że samochód za gotówkę) - około miesiąca.
Porównujesz diesla 1.9/2.4 do silnika od kosiarki, który ładują do Mito? Grubo.
Kwestia radości z jazdy to ocena subiektywna, każdy woli co innego. Miałem 2.0 tdci w Mondeo, jeździł ok, ale większą radość mi sprawia 1.4 MA w Julce.
Poza tym jak ktoś jeździ tylko po mieście, robi 15-20k km rocznie to diesel się zwyczajnie nie opłaca w przypadku zakupu nowego auta, czysta ekonomia tu decyduje. Zanim się zwróci, to już auto będzie wymienione. A nie liczę potencjalnych awarii, które w dieslach idą w tysiące.
Porównuję dwa silniki o zblizonej mocy (1,9jtd 115KM i 0,9TB 105KM), samochody podobnej wagi i zblizone przyspieszenie od 0 do 100 więc chyba test wymierny. Nie ma chyba sensu porównywac 1,4TB 170KM z moim 115 konnym dieslem?
Poza tym twoja teoria, że diesel się nie zwróci przy Giulii się nie sprawdza bo cena jest taka sama. I koszty naprawy bardzo zbliżone to oba silniki z Turbo.
2 razy mniejsza pojemność, 2x mniej cylindrów, żenująca kultura pracy... 1.6 TS 105 KM w mojej 147 jeździł lepiej i pewnie palił też mniej...