A co do oleju Valvoline VR1 Racing 5w50 będzie spoko?
Printable View
Też bym zostawił 5W40 na zimę. Co do płukanki to zamiast LM Engine Flush daj ArchoilaAR2820 a jak już z Liqui Moly to seria pro-lie. Co do oleju 5w50 to miałem juz kilka przypadków, kiedy zużycie oleju po zalaniu Neste 1 5W50 wyraźnie spadało, raz nawet drastycznie bo z ponad 3 litrów na 1000 km praktycznie do zera (0,3-0,4) ale była też płukanka robiona. VR1 jest chyba najtańszym popularnym 5W50 na rynku ale Neste też drogie (115,00 zł/4l bez rabatu) nie jest i do starszych benzyn kiedy trzeba zwiększyć lepkość jest jak znalazł.
Ja miałem kilka przypadków niezadowolenia, prawie awantur, kiedy po zalaniu LM Top Tec 4100 do benzynowych BMW zaczęły klepać Vanosy (dla nie zorientowanych są to wariatory zmiennych faz rozrządu w BMW). Po przejściu na inny olej problem ustępował. Z tego powodu zrezygnowałem ze stosowania LM w warsztacie, zbyt często ludzie narzekali niestety. Co ciekawe 3-4 lata temu problem nie występował, było wręcz odwrotnie. Czyżby coś zamieszali z formulacją olejów ???
- - - Updated - - -
Majac 8 lat temu 1.9JTD lalem Synthoila, majac 2.4JTDm lalem Synthoila, mając 2.0T w RSie leje Synthoila i nigdy nie mialem z nim problemów. Po drodze miałem różne chwilowe "romanse" z motulem, penrite, shellem itp i zawsze wracalem do sprawdzonego Synthoila od LM. Jeden z najlepiej sprzedających się olejów w DE wiec gdyby faktycznie były jakieś problemu z samym olejem myślę, ze niemcy zaraz by to wylapali.
a można płukać jadąc ? czy tylko na biegu jalowym