tak, więm upominałem go o 5w30, ale on mówi że zawsze leją ten olej do 159
DPF mam
Printable View
tak, więm upominałem go o 5w30, ale on mówi że zawsze leją ten olej do 159
DPF mam
Przeglądam różne fora w poszukiwaniu oleju i naszła mnie jedna myśl :D Co myślicie o oleju GM 5W30 Dexos2 ? Spełnia wszystkie normy do naszych silników i jest rekomendowany przez Opla do 1.9 CDTI, a to przecież ten sam silnik co u nas.
miejska legenda głosi ze gm to oleje mobila... a ja jako pracownik mobila potwierdzam ;)
p.s. 10w40 nie jest do tego auta.... mechanik chyba ma nie po kolei ;)
To zwyczajnie podważa profesjonalizm mechanika. Klasa lepkości tego oleju nie jest odpowiednia do silnika JTD pracującego w naszych warunkach klimatycznych. Nawet więcej - klasyfikacja 9.55535-D2 odnosi się do standardowych silników Diesla, a Ty masz DPF wymagający oleju low/mid saps (C2). Więc zalanie takiego oleju to proszenie się o problemy. Chyba że to nie brak podstawowej wiedzy tylko celowa zagrywka mechanika, który liczy na to, że do niego wrócisz.
Z tym olejem to ja się również nie chcę zgodzć, że jest dobry. Więc pewnie wymienie, ale czy od razu to robić? Czy może przy następnej wymianie?
no cóż, jak to mawia Owsiak - róbta co chceta. a co do tych ams oil wytłumaczy mi jakiś spec różnice ? :D
Poważnie pytasz czy żartujesz? Obyś żartował :cool: Ale Twój silnik, Twój DPF = Twoja sprawa.
Tak sobie przeglądałem karty charakterystyk... Nie żebym się specjalnie znał :D Ale zastanawia mnie jedno zdanie:
A ten 100% syntetyk sprzedawany jest z "gratis" dodatkami Archoil do wyboru.Cytat:
Aftermarket oil additives are not recommended for use with AMSOIL motor oils.
Tez jestem po generalce. ..ah te klapy:) bez nich życie bylo by nudne i tańsze:) olej motul 8100 x clean jak pisałem wcześniej . przyjedz kolego na spota warszawskiego w czwartek bedzie można sobie pogadac....
Wystukano na klawiaturze commadore c64:)