Motor Control System Failure - błąd po zamknięciu zaworu EGR
Witam,
Na początek witam jako nowy członek forum...
Błąd z tematu wyskakuje (i zapisuje się) u mnie na biegu jałowym, lub po dłuższej ostrej jeździe. Silnik rozgrzany. Praktycznie zawsze wyskakują błędy P0235 (czujnik ciśnienia doładowania) oraz P0069 (czujnik ciśnienia powietrza). Sprawdzane Multiecuscanem. Konkretnie:
- po odpaleniu silnika, parametry "masa powietrza zmierzona" oraz "masa powietrza oczekiwana" pokrywają się.
Parametr "zmierzone ciśnienie doładowania" jest o ok 40mbar większe od oczekiwanego, ale błąd nie wyskakuje.
- po upływie ok 90sekund, w momencie zamykania się zaworu EGR (parametr 1%) Masa powietrza i ciśnienie doładowania diametralnie się zwiększają. Po kilku sekundach zapisują się błędy. Jeśli przed wystąpieniem błędu dodam gazu i EGR się otworzy, problem się nie pojawi.
Wyczyściłem EGZ wraz z dolotem, wyczyszczony czujnik ciśnienia ten w kolekotorze ssącym. Overboost i grucha pracują, wężyki szczelne. Auto nie traci mocy w i jeździ normalnie. Czasami pojawia się lekkie falowanie obrotów na biegu jałowym. Czekam na jakieś sugestie, myślałem o przepływomierzu, może ktoś przerabiał podobny problem?