Takie spec zlecenie wpisują tam obok indeksu lepkości i jest oznaczenie ASTM D2896 dodatkowe że TBN jest tą właśnie metodą oznaczony. Tam gdzie jest te 8 to jest TBN dla używanego oleju bo w 99% takie badają...
Printable View
Jeszcze jedno pytanko jaki jest koszt analizy świeżego, a jaki przepracowanego oleju?
Robiliście może analizę jakiegokolwiek oleju z dodatkiem tego nowego AR9200v2? Jako, ze u nas w kraju jak zwykle problem z dostępnością większości ciekawych olejów zastanawiam się czy zamiast kupować magiczny olej za 3 stówy nie lepiej kupić Ravenola VST i podpicować go jakimś dodatkiem. Olej ogólnodostępny za śmieszną kasę i na PAO więc chyba dobra baza pod dodatki.
Co do tego Motula to chciałbym zwrócić uwagę, że nie jest on wcale oznaczony na bańce jako Vollsythetisch. Oglądam czasem Motule na półce w DE i praktycznie nigdy nie są vollsythetisch (0W40 i 0W20 chyba są ale dokładnie nie pamiętam). Wszystkie LM/Rowe/Ravenole/Castrole/Mobile i inne na grupie III/III+ są w technologii syntetycznej lub podobnie.
Twoja wypowiedz mnie nie dziwi i ja szanuje. Lecz ja mam swoje zdanie na ten temat, sa i tacy, ktorzy stosuja roznego rodzaju dodatki. Dodatkowy zarobek dla firm, prawde piszac. Odnosnie Molibdenu wedlug mnie MoDTC-3 jest wystarczajacy, to widac po swiezysz analizach olejow (tych nowszych). I podejrzewam, ze producenci dodatkow wiedza co robia, iz mniejsza dawka tego typu Molibdenu jest wystarczajaca, aby pelnil swoje funcje. I jak juz wspominales, faktem jest, ze zawartosc do 100 ppm uaktywnia sie nieco pozniej, lecz bierzmy takze pod uwage jakie temperatury panuja w silnilku, stosunkowo szybko osiagnie te min. 80°C w ukladzie korbowo-tlokowym tzn. tlok-cylinder, panewka-czop, aby zmiejszyc tarcie i zuzycie.
I wiesz oczywiście, że nadal 70-80% zużycia silnika wg SAE następuje podczas jego rozgrzewania... [emoji6] Dlatego wyższa dawka nawet tej wersji MoDTC jest wskazana tylko wtedy trzeba jeszcze uzupełnić inne elementy i robi się coraz drożej... Dlatego standardowo w pakietach są niewielkie dawki aby robiły pewną różnicę najniższym kosztem bo walczy się tu głównie ceną. Co innego oleje Racing tej firmy, tam już pływają ciekawsze technologie. [emoji6]