-
6 załącznik(i)
Nie są z wczoraj,
FES.txt – żaden nie zawiera parametrów, przycisk A.
FES.CSV - FES nie otwiera.
Przerabiasz logi FES?
Dwa uzdatniłam:
Załącznik 144371
Załącznik 144370
Nie dasz raczej rady zlogować JTSa (?)
Już się rozczarowałam na zapas...
Nie mogę wyobrazić sobie jak działa ten wtrysk...
Bez obciążenia, wcześniejsze.
Załącznik 144357
Załącznik 144358
Załącznik 144359
Załącznik 144360
Załącznik 144361
Załącznik 144362
Załącznik 144363
Załącznik 144364
Załącznik 144365
Załącznik 144366
Załącznik 144367
Załącznik 144368
Załącznik 144369
-
3 załącznik(i)
mam nowe logi mes 1.7, AlfaOBD PC 1.7.1
-
2 załącznik(i)
czy zmierzone ciśnienie paliwa nie powinno być wieksze ?
-
5 załącznik(i)
Od 30 do 100. Ale fakt jeden pik, podczas TPmax? nie odpowiada oczekiwanemu.
Moja GT łączy się z MED7.6.1, poprzez MES. Oprócz parametrów z czujnika/czujników/nadajników wałków, których fizycznie nie ma oraz procentowej wartości kąta TP, wszystkie inne parametry pokazuje, poprawnie, w tym te niepoprawne. AlfaOBD niestety wykrywa, że łączy się z MED. 7.1.1 mimo, że ustawiam MED. 7.6.1, więc tego nie mogę zobaczyć.
W mojej GT na postoju jest sync. najlbliżej egzemplarza 1 – 290 st versus 292 – dwa stopnie różnicy. Wobec dwóch pozostałych to już 10 st. Rozpiętość jest znaczna. Silnik rozgrzany, na zimnym nie sprawdzałam jeszcze. Jutro wrzucę, bo zostawiłam laptop z logami w pracy.
AlfaOBD kąty wtrysku i fazy. Skromny log, niejasny, ze względu na to, że niektóre parametry zaczynają się w innych punktach czasowych (?). Dla mnie to nie jest czytelne. Dlatego mogę oceniać tylko, co widzę, także w swojej GT. Resztę to musiałbyś pokazać w sposób czytelny, także dla mnie. Chętnie zobaczę i nauczę się czegoś nowego.
Z tego co zamieściłeś wygląda, że w przeciwieństwie do starego JTSa, ECU nie zmienia fazy wtrysku na jałowym.
- taki stan mam w starym JTS, jak ten zaś pracuje na 3 cylindrach… wtedy wg oscyloskopu jedzie na kącie innym, czy tym z pozycji MAR nie wiem. Nie umiem ich zmierzyć na wale.
Załącznik 151788
Załącznik 151789
Jest inny sposób wyznaczania suwów w nowym JTS, mimo, że synchronizuje wtrysk hallem, ale ten jakoś odbiera sygnały z obydwu wałków. Musi być inny. Aczkolwiek nie wiem jaki.
- to samo inaczej realizowane.
- ale jak to nie wiem, musiałabyś może pokazać.
------------------------
Na podstawie oscylogramów, które mam powinnam móc wyznaczyć rozmaite parametry związane z wałkiem ssącym. Wydech to kiepsko nie ma czujnika, może, gdyby nałożyć pulsacje wydechu na halla i Dx? Licho mi się myśli.
Katy wtrysków. Rzecz w tym, że nie wiem, gdzie wyznaczyć „0” z pozycji sygnałów halla i CKP. Na razie widzę tylko, że we wszystkich stanach pracy silnika na postoju wtrysk wypada na początku piku MAF, na początku zasysania. „0” do obliczeń powinno być nieco wcześniej… Jedynie podczas opadania rpm jak załączy sterowanie wtryskiem do pewnych rpm, wtrysk wypada w środku piku MAF. Moment zmiany tej fazy wtrysku, to moment powstawania błędu mieszanki w mojej GT i/lub wypadania zapłonu. Za każdym razem jeden wtrysk wypada, jakieś 1100 – 1200 rpm. Podczas przyspieszania i zmiany fazy wtrysku nic takiego się nie dzieje, są dwa wtryski. Zjawisko jest powtarzalne.
Załącznik 151790
- wg danych technicznych, które znalazłam prąd na wtryskach tego typu, podczas ruchu iglicy powinien być od 12-14 A. W GT na wszystkich wtryskach jest większy o 1 - 2A.
Załącznik 151791
Gdy pracuje na ubogiej mieszance powinien być chyba drugi wtrysk, w suwie sprężania, zaraz za pikiem MAF, albo drugi dodatkowy w suwie ssania, na końcu piku MAF. Tyle, że nie ma takiego na łączówkach wtryskiwaczy. To znaczy jest , ale wyłącznie, w fazie przyspieszania, zarówno na małych i dużych otwarciach TP. Jest 2 wtrysk dodatkowy, bo czas wtrysku z mapy dla rpm jest za krótki.
Załącznik 151792
- sygnał o wyglądzie charakterystycznym dla wtryskiwaczy, nie dochodzi do łączówek wtrysków. Czy to może być 2 wtrysk? Pasowałoby, że jest czasami – na mieszankach ubogich lub wtedy, gdy czas wtrysku jest dłuższy niż ten podawany z mapy dla danych rpm. Ale nie pasuje czas wtrysku zdjęty. Bo czasy inj dwóch razem – są za długie, w stosunku do tego co pokazuje ECU. Mapa wtrysku, wyprzedzenia zapłonu z eepromu dla mnie jest nieczytelna, to wartości binarne od 0-255, a nie prawdziwe wartości lub kąty. Ten sygnał wykazuje synchronizację z hallem, ale dokąd dochodzi i jak go interpretować, nie wiem.
Sam hall – określenie ustawienia rozrządu na razie przekracza moje możliwości. Próbowałam, ale klapa. Widzę, że identyfikuje cylindry, ale nie pasują mi do końca kąty dla cylindrów. Widzę, że identyfikuje zamknięcie zaworów ssących. To bez sensu, ale tak widzę.
Mam kilka testów z hallem, niekompletnych z okresu przed, których nie wrzucałam. Teraz skoro i tak muszę czekać zastanawiam się nad sygnałami pulsacji. Nie wszystko jeszcze jest dla mnie czytelne, zwłaszcza korelacja wszystkich sygnałów pulsacji z kolektora, wydechu i par oleju… One nie są wszystkie zbieżne. To zastanawia, bo fala większa czy mniejsza w momencie otwarcia zaworów zwłaszcza chyba wydechowych może się wiązać z przesunięcie kata wyprzedzenia zapłonu lub jego wypadnięciem, mimo prawidłowej pracy zaworów. To tak mnie dzisiaj zastanowiło.
----------------
GT nie została jeszcze naprawiona, stan samochodu się nie zmienił, jeździ. Od dłuższego czasu mam problemy innej natury. Naprawa główna musiała czasowo spaść na dalszy plan. Przez ponad dwa miesiące byłam wyłączona z wszelkiego życia, zupełnie. Nie badałam, nie analizowałam, nic nie robiłam, nie było ze mną kontaktu. Przepraszam. Jak się uporam z problemami, będę się umawiać i naprawiać. Nie poddam się, ale na razie musi być jak jest.
CAN już nie zdążyłam, padł mi kolejny z nóżkami w nowym interfejsie. Pan z PMFactory zadeklarował naprawę interfejsu, ale nie miałam głowy, aby go wysłać.
-
- jak mierzyłem prądy wtryskiwaczy w guliettcie też sonda prądowa pokazywała zawyzone wartości lub program jest żle skalibrowany.
- analiza kątów wtrysku, zapłonu, obrotów w JTS jest utrudniona ponieważ dla danego obrotu wału korbowego ECU może podać 2-3 rózne strategie.
- trzymamy kciuki za GT i jej użytkownika.
-
6 załącznik(i)
Dziękuję. GT - dopiero po Nowym Roku.
Tak, wiem, że oscylogramy, które zamieściłam nie były powtarzalne w strategiach. Tylko, czy to są strategie, czy błędy? Uważasz, że normalnie sobie odpuszcza jeden obrót wałka czy wału? Jak wychodzi z open loop to jest ok. inaczej by się zaciął, a jak wraca, to już nie umie płynnie zmienić fazy wtrysku? Wrzucam ostatnie jakie miałam wrzucić z hallem z 14 września z jednym wtryskiem. Resztę jak to uporządkuję. Nie oglądałam ich jeszcze.
Co się dzieje w jeździe, tego nie wiemy. Jak pojechać z oscyloskopem chociaż kawałek?
Prądy, no wiem. Tylko, że jedynie ruch iglicy ma zwiększony prąd, wtedy gdy daje paliwo jest poprawnie.
Czy możesz zobaczyć w nowej wersji programu ostatnią zakładkę CSS i coś napisać o jej interpretacji?
Skoro sterownik jakoś szacuje, to pewnie jest to możliwe. Chcę wiedzieć jak to liczy.
Dla kąta wtrysku istotna powinna być wartość bazowa (stała) kąta i powyżej tej wartości kąt wtrysku powinien przyspieszać, a poniżej tej wartości opóźniać. Tylko pytanie, który to jest bazowy?
Zapłon:
Przy okazji akurat zainteresowała mnie kwestia kąta wyprzedzenia zapłonu. Czy rzeczywisty kąt wyprzedzenia zapłonu będzie: bazowy plus (minus) wartość pokazana w logach. Tak chyba nalicza program oscyloskopu i wg niego na zimnym i na rozgrzanym rozkład w 156TS jest analogiczny i mieści się w zakresie autora skryptu, ale w granicach normy na jałowym. A w GT zapłon jak nic przyspiesza.
Można go brać jako korektę, jak w panelu Px czyli odpowiednio od kąta bazowego na plus będzie opóźniał, bo będzie bliżej GMP, a na minus będzie przyspieszał, bo będzie dalej GMP. Ale taki parametr powinien być chyba, gdyby JTS pokazywał korekcję zapłonu na podstawie odczytów z czujnika spalania stukowego.
Jak analizować zapłon?
Załącznik 151877
Załącznik 151878
Załącznik 151879
Załącznik 151880
Załącznik 151881
Logi, które zebrałam w listopadzie.
Załącznik 151882
-
Załącznik 152036
Załącznik 152051
Załącznik 152050
Załącznik 152049
Załącznik 152048
Załącznik 152047
Załącznik 152046
Załącznik 152045
Załącznik 152044
Załącznik 152043
Załącznik 152042
Załącznik 152041
Załącznik 152040
Załącznik 152039
Załącznik 152038
Załącznik 152037
Załącznik 152052
Takie, tam ostatnie.
Brakuje dla pozostałych wtrysków – pojedynczo. Tylko zrobiłam 2, na wszelki wypadek, a jest czytelniej. To raczej jeszcze może sprawdzę w weekend. Dlatego mnie to zastanawia, ponieważ gdyby było to zjawisko losowe, to, może, ale wygląda że, nie. Wtr. 2 zmienia fazę płynnie. Czasem nie wypada żaden, a fazę zmienia. Dotyczy raczej jedbnego, albo pary wtrysków. I to są warunki przynajmniej obrotowe dla zapalania kontrolki. Na testach nie rejestruje zwykle błędów, ale raz, że jałowy, dwa, że musi ich za jednym odpaleniem obliczyć kilkadziesiąt razy. A ja nie prowadzę testów w sposób ciągły.
-
12 załącznik(i)
-
2 załącznik(i)
Załącznik 153508 Załącznik 153509 hej oto moje logi z wl i wyl silnika, to tylko z temperatur, a wykresy zrobie jak doprowadze do porzadku bo po wymianie katalizatora znowu auto nie przeszlo testu spalin ... mi sie wydaje ze chyba bedzie problem z kieliszkami i walkiem bo czuc jakies dziwne wibracje od strony dolotu na silniku moze lozyska ( olej zawsze byl ale ci co to skladali dlugo sie z tym strasznie grzebali) .. , auto 1500 km po remoncie generalnym silnika juz mnie zalewa krew normalnie a specjalistow u mnie nie ma... jade 5 stycznia do jakiegos zakladu inzynierii silnikow zeby sprawdzic wiazki od lambd i lambdy, nastepne w kolejce mam w planie sprawdzenie u nich czy nie wariuja czujniki alfa romeo dealer powiedzial ze wszystko w porzadku ale jak cos nie tak z walkami to moze nie do konca
-
@C-NOX
z jakiego rocznika jest auto ?
niby tylko 1500 km po remoncie ale chyba Majka po podobnym przebiegu i wcześniejszym wyczyszczeniu z nagaru , też miała trochę nagaru w cylindrach.