Platinum 2T - ten w szarej butelce.
Platinum 2T - ten w szarej butelce.
Dzieki oczywiscie platinium 2t moto syntetyczny?
pół (syntetyczny)
Wysłane z S3
Oki dziekuje bede działał i pisal czy poprawa jakas jest:) na razie STP testuje do czyszczenia. .
Dobrze jest napierw zalać czyścik całego układu AR6400-D jeśli chcesz stosować Archoila - nawet do obecnego baku i dolać do pełna. Przyda się przed zimą bo oprócz mycia po letnim biodieselu także wilgoć z układu wyprowadza.
Potem są dwie opcje AR6800 cetane booster albo AR6200. Oba smarne (co się przyda przy mniej smarnych zimowych ON bez bio) i z modyfikatorami spalania (innymi) ale AR6800 dodatkowo mocno podnosi liczbę cetanową co przy zimnych rozruchach pomaga lepiej/ciszej spalać ON natomiast AR6200 mocniej modyfikuje ON na poziomie molekuł dzięki organometalicznej technologii, za którą kiedyś swoją drogą jej wynalazcy dostali Nobla z chemii.
Do AR6200 elektronika silnika musi się trochę zaadaptować i na to potrzeba czasu - bywa, że nawet kilka baków. AR6200 w początkowej dawce 2ml/10L ma też działanie czyszczące chociaż nie tak silne jak typowy czyścik AR6400-D.
Ja jeżdżąc na AR6200 długo (benzyniakami) zauważam, że nawet przerwa w jego stosowaniu na 1-2 baki powoduje zauważalny spadek osiągów, głośniejszą pracę i wzrost spalania i wymaga potem wyjeżdżenia przynajmniej połowy baku aby silnik zaczął pracować jak wcześniej.
Po mieście nie są to jednak aż tak wielkie różnice i zależy od dynamiki jazdy bo czasami kiedy silnik lepiej reaguje na gaz to więcej się z niego korzysta. U mnie różnica jest na tej samej trasie pomiar z 2-3 tygodni czyli ponad 1000km samo miasto w codziennych korkach 50km dziennie: 7.1 z AR6200 ~1,5ml/10L P/b95 a 7.5 bez czyli jakieś 5%. Auto: Avensis 1.8 valvematic kombi benz bez turbiny.
AR6800 głównie działa na liczbę cetanową i tutaj wynik porównania jest tym lepszy im gorszy ON bo jest szersze pole do jego poprawy a i silniki potrafią w różnym zakresie korzystać z podwyższonej liczby cetanowej. Do ON klasy premium nie ma sensu tego dodawać (także w aspekcie ekonomicznym) bo efekt ma prawo być słabszy niż na zwykłym ON bo miesza się z uszlachetniaczami (także cetane boosterami), których w normalnym ON nie ma lub jest zdecydowanie mniej a ich podwojona ilość razem nie musi dawać podwójnego efektu - są pewne granice dla paliwa i dla silnika.
Do ON premium spokojnie można dodawać AR6200 bo tego rodzaju technologii producenci paliw nie stosują i wiem, że działa OK na zwykłym ON jak i na Vervie tyle, że czasami zwykły ON wymaga wyższej dawki niż 1ml/10L czyli np. 1,5-2ml/10L.
Jeśli mają być wyższe oszczędności na spalaniu w t-dieselu to ja bym jeszcze do oleju dodał AR9100 modyfikator tarcia - wtedy może być szansa uzyskania lepszego wyniku poprawiając smarowanie i spalanie bo 9,5 to chyba sporo jednak. :confused:
Dzieki za wypracowanie:)
Ten czyscik na poczatek AR-6400-D to wydatek~ 90zl troche duzo jak na jedno uzycie :( Filtry, olej wymienialem miesiac temu.
Natomiast mysle zeby sprobowac tego AR 6200-D 125ml i tankujac okolo 60l zwyklego ON - wlewac caly czas 12ml AR 6200-D (czyli 2ml na 10l ropy)
A czy ten AR 9100 ktos z forum stosowal? Warto? Do silnika leje Selenie 5W40.
9.5l/100km dla jednych to normalne spalanie w miescie. Ja uwazam ze o ten 1l spokojnie moglo by byc mniej. Oczywiscie jesli bym szalal to spoko, ale przy normalnej jezdzie wydaje mi sie ze deczko za duzo.
9.5l/100km to normalne w mieście? Hmm jeżdżąc normalnie to tyle mi 2.4JTD nie pali :P
Tyle to miałem lecąc autostradami z butem praktycznie non stop w podłodze albo tempomatem w okolicach 200km/h...
To ile Twoje 2.4 w ruchu miejskim pali, 7l/100? B....h please ;)
Wysłane z S3
Dwa miesiące z tym jeżdżę (razem z Penrite Enviro+ 5W40, oczywiście po płukance AR2820). Subiektywnie - nic specjalnego. Raczej takie placebo.
Za to z czystym sumieniem mogę polecić AR6500 - efekty mierzalne dzięki MES, zwiększenie interwału między wypalaniami o 150 km (przejechane 3000 km, średnia wypalań wzrosła z 700 do 850 km).
u mnie też największe wrażenia były po stronie portfela ;)
Wysłane z S3