Nie dziwne skoro to w 99% przypadków mizerna, mineralna baza z bardzo słabym pakietem dodatków :(
Nie ma sensu stosowanie olejów o tej lepkości obecnie - nawet ekonomicznego. Lepiej zalać jakiś "podstawowy" 5W40.
Printable View
Nie dziwne skoro to w 99% przypadków mizerna, mineralna baza z bardzo słabym pakietem dodatków :(
Nie ma sensu stosowanie olejów o tej lepkości obecnie - nawet ekonomicznego. Lepiej zalać jakiś "podstawowy" 5W40.
Są wysoko gatunkowe 10W-40 np. Kroon Oil Poly Tech, Redline lub Penrite. Lecz w dużej mierze to oleje do sportu. Także istnieją syntetyczne na bazach III-ciej grupy, wysokiej jakości.
A widzisz, żebym gdzieś napisal 100%?
Zostawiłem 1% na wyjątki typu Amsoil ECF 10W40 czy powyższe.
Panowie, alfa 166 2.5 v6 188KM 2003r , przebieg (to nie pomyłka) 37kkm. Wg instrukcji 10W40 ( lub 10W60 przy użytkowaniu sportowym). Czy wlanie tego drugiego przy raczej spokojnej eksploatacji (oczywiście od czasu do czasu wkrece ją pod czerwone pole) może mieć jakiś negatywny wpływ na kondycję silnika? Czy może wlać 5W40 ze względu na okres zimowy? O konkretne marki nie pytam bo na pewno będzie to coś ze średniej półki (valvoline, motul, LM)
Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
GrzesiekS sorry za OT ale czy kupiłeś tę czarną sztukę z Warszawy?
Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka