Nie za bardzo rozumiem o co chodzi z tym lataniem, u mnie nie widzę takiego objawu, zdarzało mi się też jechać prędkością maksymalną powyżej 200 km/h i bezproblemowo.
Printable View
Nie za bardzo rozumiem o co chodzi z tym lataniem, u mnie nie widzę takiego objawu, zdarzało mi się też jechać prędkością maksymalną powyżej 200 km/h i bezproblemowo.
Może Mito z silnikiem 0.9 jest mniej dociążone z powodu mniejszego silnika.
edit.
Sprawdziłem dane techniczne i wersja z 0.9 jest... cięższa od mojego, a "latania" przy wyższych prędkościach nie odczuwam.
Może to kwestia opon- wyższy profil, bardziej miękka mieszanka i styknie. :)
Dostałem jako zastępczaka Ypsilona z tym silnikiem... Jestem wręcz porażony jego kulturą pracy, a raczej jej brakiem. Przez pierwsze 5 minut nie mogłem się zorientować, czy to benzyna, czy diesel. Dopiero po dokręceniu do 5 tys. obrotów stwierdziłem, że chyba jednak benzyna, chociaż na stacji musiałem się upewnić, co jest wklejone pod klapką. Trzeba toto trzymać w okolicy 3 tys. obrotów, żeby nie trzęsło całym samochodem. Spalanie na trasie na której Giuliettą mam 7.1 litra tutaj 5.7. Ale lepiej jeździło mi się chyba nawet Pandą z 1.3 JTD, chociaż trzeba przyznać, że po ustabilizowaniu prędkości i tych ok. 3 tys. obrotów jest w miarę znośnie i ciszej niż w dieslu.
UWAGA, Dementuję moją wcześniejszą opinię, że przy wysokiej prędkości auto ma tendencje do "podfruwania". Przetestowałem TwinAira przy zbliżonej do maksymalnej prędkości (180 km/h, a max to 188km/h) i stwierdzam, że nie lata. Wcześniejsza obserwacja wynikała z tego, że jechałem w bardzo wietrznych warunkach i prawdopodobnie wiało tak mocno, że miałem wrażenie, że chwilami auto traci stabilność. W normalnych warunkach- nic z tych rzeczy, ale przy tych 180 km/h hałas w środku porządnie daje się we znaki. Przy okazji informuję, że przy tej prędkości komputerek pokazuje spalanie chwilowe między 12l a 14l/100km.
Łooł, to tyle co mój 2.0 przy tych prędkościach. :D
Normalna sprawa.
Witam
Zamierzam się na punto z tym silnikiem ale strasznie mało informacji na temat usterkowości czy eksploatacji po paru tyś km.
Niektórzy mają już auto z twinair ponad dwa lata prosił bym o jakieś info ile km zrobili i jak się sprawuje,co psuje w tym silniczku.
Nie kupuj tego silnika. Albo inaczej - przejedź się przed zakupem i ustal, czy Ci odpowiada.
silnik do pandy
punto za ciezkie lepiej wez 1,4 56KW nie do zdarcia