chodziło mi o powiązanie ceramiki. Ze smar 8300 potrafi naprawić silnik, a to proces ceramizacji jak 9300.
Printable View
chodziło mi o powiązanie ceramiki. Ze smar 8300 potrafi naprawić silnik, a to proces ceramizacji jak 9300.
Tu było tylko awaryjne aby ruszył i się udało
Aha, a to jakby wlali 9300 to też by zrobił robotę myślisz?
Zimny olej to opóźnienie a tu chodziło o smarowanie od pierwszego ruchu tłoka.
a co polecacie do jtd aby zmniejszyć dymienie ? AR6200 ? i czym się rozni od 6900?
6200 na pewno obniża dymienie. Różnic jest sporo akze w działaniu jak i działaniu na danym On, innym na każdej stacji niestety.
A propos to na benzynie miałem ostatnio pół baku takiej jazdy że myślałem że się silnik kończy a ta sama marka benzyny z innej stacji i miodzio... Nie tylko diesel bywa różny...
Benzynę tak ale jakaś fatalną podróbkę. Wtedy akurat nie miałem w aucie :-(
Alfa jest od wczoraj u mechanika, oprócz wtrysków także serwis olejowy. Na razie wiem tyle, że olej po 17 już chyba tysiącach z AR2300 w środku jest "czarny jak jasna...", w oleju widać zawiesinę z syfku który siedział w silniku. Żeby nie było - to nie jakieś grudy nagaru czy szlam, tylko po prostu zawiesina, zupełnie jakby syf został... nie wiem, "zcząsteczkowany" (? - słowotwórstwo rządzi) i równomiernie rozprowadzony w oleju. Pod palcem tego nie czuć, po prostu widać te drobinki. Szkoda, że zdjęć nie zrobiłem.
O wyglądzie filtra olejowego nic nie wiem, pewnie się niedługo dowiem :D
Ciekawe jak (o ile w ogóle) to wpłynęło na resztę silnika?