Dokładnie, przy mieszanym użytkowaniu tracimy jedynie możliwość odliczenia vat, ze 100% na 50%, natomiast kwota raty doliczana jest do kosztów uzyskania dochodu z całą kwotą vat.
Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Printable View
tu chodzi dokładnie o sprawę jak konczy się leasing i aby uniknąć zapłaty VAT i PIT przy odsprzedaży trzeba po wykupie nie wprowadzac do ewidencji środkow trwałych tylko do majątku prywatnego.
no z pewnością :)
Na dziewczynę możesz wykupić tylko po wartości rynkowej.
chyba że dziewczyna jest żoną :) albo wkrótce będzie
dokładnie, ale jeśli po leasingu wciągniesz do ewidencji albo cokolwiek odliczysz to jak będziesz robil darowiznę to musisz odprowadzić VAT i tylko na PIT będziesz do przodu.
Tutaj oferta tego leasingu 1,2k:
Załącznik 230941
A tutaj Passat w podobnej cenie
Załącznik 230942
W przypadku Passata wykup to 50.09% i spłacamy w 36 ratach 4505,4 pln więcej i nie mamy serwisu olejowego. A serwis w Giuli to 1500
Jak ktoś chce wykupić auto to Giulia jest droższa w tym przypadku o około 13,000.
Pewnie gdzieś się pomyliłem ale myślę że nieznacznie
Jak się okaże, że jednak rynkowa jest większa, to warto wykupić i sprzedać. Do tego na alfe można giga rabat wynegocjować. W wypadku veloce urwałem tyle, że po doliczeniu kosztów leasingu, bede miał auto tańsze o 14000, od ceny katalogowej z daną specyfikacją.
Sent from my iPhone using Tapatalk Pro