Prawie 3 tyg :(
Printable View
rozmawiałem z Księgową i dobrze liczyłem.
Wynajem jak koszt 2000zł netto = 2000 + 23% VAT - 11,5% VAT - 18% podatek (W całości lub 19% na liniowym). Czyli koszt w takiej kwocie 1828 bez patrzenia na limit 150Tys.
Ufam księgowej i temu co wysłałem :)
Oczywiscie ze leasing jest na podobnej zasadzie co wynajem, natomiast nie bierzecie pod uwagę ze w leasingu na ten sam samochod koszt jak przekroczy 150 tys to ofc odliczacie tylko do 150tys, jesli wynajem to wasz koszt to raty, a nie cały koszt samochodu. Nie placicie 200tys tylko koszt rat, w leasingu jest to tak wyliczone ze koniec koncow zaplacicie 200tys
1. w wynajmie dlugoterminowy tez musisz stosowac zasade proprocjonlanosci jak kolega SPP napisał
2. od 1 kwietnia zmienily sie warunki wynajmu/abonamentu alfa romeo i czekam na nowe wyceny
no wlasnie ma byc gorzej
- - - Updated - - -
Tu jeszcze przyklad jak to wygladalo w marcu, a i tak dalo sie to jeszcze poprawic
Załącznik 256474
Załącznik 256475
zgadza się, ale jedynie w przypadku udokumentowania 100% użytkowania w działalności gospodarczej, z wyłączeniem użytku prywatnego. Wtedy VAT tez odlicza się w całości.
Ciężar dowodu po stronie podatnika. Przejazd z miejsca wykonywania d.g do miejsca zamieszkania jest liczony jako użytek prywatny. Miejsce wykonywania DG = miejsce zamieszkania, jest liczony jako użytek prywatny...
Nieciekawa lektura wyroków i interpretacji...
Hmm cytuje jak mam policzenia od ksiegowej. Jest liczone 50%vat wiec na uzytek rowniez prywatny. Dokladnie cytukac maila:
Takie było początkowe założenia odliczania kosztów – 75%, należy zobaczyć z jakiego dnia jest opublikowany przykład.
Przesyłam poniżej przykład, jak będzie się u Pana odliczać wynajem.
Przykład 4.
Pan Michał jest czynnym podatnikiem VAT i zawarł w styczniu 2019 roku umowę leasingu operacyjnego na pojazd osobowy. Wartość początkowa pojazdu wynosi 168 000 zł netto (38 640 zł VAT). Co miesiąc pan Michał otrzymuje fakturę za ratę leasingową, której wartość wynosi 3500 zł netto (805 zł VAT). Pan Michał odlicza od wydatków związanych z pojazdem 50% VAT. Czy może on ująć w kosztach uzyskania przychodów całą wartość raty leasingowej?
Nie, w związku z nowelizacją ustawy o PIT pan Michał może ująć w kosztach wartość rat leasingowych do równowartości 150 000 zł, czyli 3125 zł.
Obliczenia:
Ustalenie wartości początkowej samochodu wraz z nieodliczonym podatkiem VAT:
168 000 + (38 640 * 50%) = 187 320 zł
Ustalenie podatku VAT, który nie podlega odliczeniu z faktury za ratę leasingową:
805 * 50% = 402,50
Ustalenie wartości raty powiększonej o nieodliczony VAT
3500 + 402,50 = 3902,50
Wartość raty która stanowi koszt uzyskania przychodu:
3902,50 zł * 150 000 zł / 187 320 zł = 3125 zł
źle poklikałem zgody :D musiałem składać wniosek jeszcze raz ( 5 dni później niż pierwotny) - odezwali się tego samego dnia, że decyzja pozytywna.
Warunkami aprobaty kredytowej są:
- zgoda na polecenie zapłaty
- zgoda małżonka
- kaucja brutto 2466,36 PLN,
no i pojawił się problem z poleceniem zapłaty - nikt wcześniej o tym nie wspominał, a ja nie zgodzę się na to i już.