Napisał
epsonix
Mam kilka dylematów, może ktoś ma doświadczenie praktyczne ze średnim audio. Tam system zbudowany jest na małym wzmaku 400W (8 wyjść, 10 głośników - w tylnych drzwiach tweetery są oddzielone kondensatorem na wspólnej linii wzmaka). Wszystkie woofery są 2Ohmowe. Wzmacniacza ani kabli nie zamierzam wymieniać, tylko trochę wygłuszenia, dystanse MDF, lepsze głośniki w drzwi (narazie przód), wymiana tweeterów, wymiana głośnika 6x9" w tylnej półce. Raczej ciągle w miarę budżetowo. Muzyka rock/metal itp.
Po pierwsze głośniki w drzwi, mam 2 wstępne typu:
1.Audison Prima APK wersja 2Ohmowa - na tyle (docelowo, narazie zostaná ori) użyłbym zwrotnic które dołączają, na przodzie są oddzielne wyjścia wzmaka więc tu bez zwrotnic. Zestaw ma tą zaletę że ma wysoką skuteczność 95dB przy 1W/1m
2.A może jednak coś 3Ohmowego (wiekszy wybór) - np Audio System M165 EVO2 na przód znów bez zwrotnic, tu jednak stracę 33% mocy max, do tego skuteczność jest 92dB (2x cichsze przy tej samej mocy) ale zyskam potencjalnie 50% lepszy damping factor co może przełożyć się na lepszą jakość dźwięku.
Jakieś sugestie?
Głośnik w tylną półkę, coś polecicie, też żeby z resztą dobrze się to zgrało choćby jeśli chodzi o poziom głośności przy konkretnym ustawieniu głośności (czyli uwzględnić trzeba impedancję i skuteczność wg tych do drzwi)? Ktoś ściągał już maskownicę, wczoraj chwilę próbowałem ale nie szła a nie chcę połamać.
Ktoś ruszał głośnik w desce rozdzielczej? Co tam siedzi (parametry)?