Jeszcze "niedawno" każdy polski FIAT po kilkadziesiąt tysięcy przelotu i silnik do kapitalnego remontu. Widać tradycja zobowiązuje ;)
Printable View
Jeszcze "niedawno" każdy polski FIAT po kilkadziesiąt tysięcy przelotu i silnik do kapitalnego remontu. Widać tradycja zobowiązuje ;)
no ale jednak alfa powinna byc klase wyżej, nie ukrywam ze wlasnie przymierzam sie do zmiany mojego civica X wlasnie na alfe, ale im wiecej cztam forum tym bardziej sie boje, bo jednak chcialbym auto ktoro jezdzi a nie szlajac sie po serwisach
Trochę żartowałem oczywiście.
Giulia/Stelvio mają raczej dobre opinie serwisowe. Jakiś odsetek kibli zdarza się w każdej marce, głębiej podrążysz po forach to niczego nie kupisz.
Nie ten wątek na taką dyskusję.
No to jestem już po wymianie MA. Jak szarpał tak szarpie nadal. Sypie dokładnie tymi samymi błędami w logu co wcześniej. Różnica taka, że robi to częściej i po zgaszeniu silnika i ponownym odpaleniu problem znika do następnego razu. Wcześniej jak zaczął chodzić na 3 cylindry to gaszenie nic nie pomagało.
Trzeba zacząć szukać problemu w elektryce. Jakieś sugestie?
Na grupie ktoś ostatnio pisał że problemem nie był MA tylko sterownik padł i o ile pamiętam musiał go od nowa zaprogramować.
To było opisane właśnie w przypadku żeby dobrze diagnozować zanim się wleci w koszty wymiany.
Musiałbyś poszukać na grupie na FB albo zapytać i może się odezwie. Szukałem ale nie mogę w telefonie znaleźć.
https://m.facebook.com/story.php?sto...00064842791496
Wysłane ze Stelvio
Po restarcie wszystko wraca do normy. Żadnych ograniczeń. Świeci się check engine.
Hej.
Temat chyba ostatecznie ogarnięty. Ponieważ wymiana MA nie poprawiła kompletnie nic i nadal pojawiały się błędy dot. 1go cylindra pozostał już tylko sterownik silnika. Zakupiono używany sterownik ze Stelvio i zaniesiono do zakładu w celu skopiowania 1:1. Zrobiono to niemal "od ręki". Po zainstalowaniu skopiowanego sterownika problem ustąpił natychmiast. Przejechałem około 1kkm i auto ani razu nie szarpnęło. WRESZCIE! Przedtem objawy nasilały się i od przerywania raz na 1kkm doszedłem do stanu gdy przerywał lub wpadał na stałe w pracę na 3 cylindry przy każdej jeździe.
Cieszcie się i radujcie razem ze mną! :)
Po całej operacji został mi używany ale sprawny MA. Gdyby ktoś poszukiwał....
Wcześniej już na grupie na fb pojawił się wpis, bodajże Grzegorza Wiekiery, że winnym okazał się sterownik a nie moduł. Ciekawe jak rozpoznać, co winne bez wymiany w ciemno.