no tego się spodziewałem... tylko zastanawia mnie to że do jtd kosztuje ~300zł a do V6 tylko ~150 ?
no tego się spodziewałem... tylko zastanawia mnie to że do jtd kosztuje ~300zł a do V6 tylko ~150 ?
http://autosklep24.pl/index.php/cPat...657_7200_11494
ja kupilem ten termostat, marki behr 117 zł + przesyłka 15 zł,
rok temy byly po 98 zł, troche sie balem ze tak niska cena wtedy przy kupnie, ale kupilem i do tej pory lata termostat jak ta lala:cool:
Vernet mnie już ostro wkur... Temperatura skacze 78-90 góra dół i tak cały czas. Silnik przy -5 nagrzewa się do 90stopni po 11km. Już na poprzednim termostacie szybciej się nagrzewał przy większych mrozach. po 4-5km jest 50stopni. Dla porównania w toyocie po 4km jest 90 stopni.
Reklamował ktoś już termostat Vernet? Uznają reklamacje? Nie ma sensu żebym to wyciągał, a oni mnie oleją. No i domyślam się że wiąże się to z zakupem nowego termostatu bo przeciez nie załatwią tego od ręki. Pewnie i tak będą chcieli upchnąć swój i powiedzą że ten już na pewno jest sprawny.
Jak ktoś miał doświadczenie z tym to będę wdzięczny za info.
reklamować mozna próbować, fakt że musisz kupic drugi na ten czas, chyba ze nie bedziesz uzywał aflinki przez ten czas, w co watpie:)
ale nie tak latwo zareklamowac czesci motoryzacyjne, w wiekszosci przypadków
należy sporządzić protokół zawierający datę zakupu i montażu, markę i model pojazdu, przebieg pomiędzy montażem i demontażem, nazwę, pieczęć i numer telefonu warsztatu naprawiającego samochód, imię i nazwisko oraz nr telefonu osoby stwierdzjącej wadę.
no ale próbować można, powodzonka !!
To nie tyle że chciałem zaoszczędzić, ale nigdzie w okolicy nie było innego termostatu. W Łodzi znalazłem, a nie chciałem jeździć ze starym termostatem. Staram się nie wsadzać tanich części do Alfy bo wyznaję zasadę, aby zrobić coś raz a porządnie. Był w IC jakiś za 500z,ł ale bez przesady. Z reklamacją nie ma sensu bo koszty dojazdu x2 + mój czas nie jest tego wart. Chyba nie pozostaje nic innego jak z tym jeździć i zobaczę jak to będzie się sprawowało przy wyższej temperaturze. Wtedy będę mógł sam wymienić na inny bo będzie już ciepło.
Nie chciałem objeżdżać całej zakorkowanej Warszawy w poszukiwaniu Behr'a a trzeba było... :/ Nie sprawdzałem czy rura jest ciepła ale pewnie tak skoro się tak długo nagrzewa.
Także koledzy. Nie kupujcie Vernet'a. Niech ja będę kolejnym przykładem na to jaka ch***wa jest to firma.
witam
U mniw sytuacja wyglada tak - temperatura na wskazniku kabinowym jeśli wychyli sie lekutko ponad 50 stopni to jest dobrze . raczej cały czas ponizej (choc zauwazam jego delikatna prace). Ciekawe jest to ze w aucie szybko robi sie ciepło a i na światłach czy w korku wentylator załącza sie i wyglada to dobrze. Jakis czas temu zauważylem ze wtyczka (pewnie czujnik) jedna z dwoch przy chłodnicy była odłączona wiec ja podpiołem. Wcześniej wskazówka temp. nawet nie drgnenela - raczej logicz.
Czy bez podpinania pod kompoa mozna założyć ze to wina czujnika, czy mimo ze w aucie ciepło i wentylator sie załącza bedzie to walniety termostat?
Szefo79, wystarczy że sprawdzisz przewody jak się grzeją i będzie jasne czy to czujnik zgłupiał, czy termostat kaputt ;)
ja bym obstawiał termostat w 100%
jak wskazówka nie podnosi się wyżej niż 50 to masz cały czas otwarty na full
ja mam podobnie w swojej dlatego jutro rano wymieniam termostat i powinno być git
a to że robi się ciepło to normalne... silnik nie musi mieć 90 żeby wiało ciepłym
czyli sprawdzic po odpalenia czy weze sa zimnie mimo pracy silnika
(okolo 15 min starczy chyba?) a jesli ktorys nagle zrobi sie ciepły to termostat nieszczelny