Ja od miesiąca jeżdżę na Millersie XF 5w30 C2 i gorąco polecam :) Silnik pracuje ciszej niż na wcześniejszym 5w40, łagodniej odpala i chyba nawet spalanie spadło :)
Printable View
Ja od miesiąca jeżdżę na Millersie XF 5w30 C2 i gorąco polecam :) Silnik pracuje ciszej niż na wcześniejszym 5w40, łagodniej odpala i chyba nawet spalanie spadło :)
Witam,
Mam Alfe 159 1.9 8v (seria, żadnych zmian póki co) i jestem przed zmianą oleju tylko w wątku nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi jaki olej lać. Na stronach producentów (Castrol, Millers Oils http://www.millersoils.co.uk/whichoil.asp) polecają oleje z normą C2 a widzę, że duża cześć osób leje C3, to jak to w końcu powinno być ? oraz kolejne pytanie czy lepiej 5w30 czy 5w40 ?
Pozdrawiam
Mateusz
Bo nie ma jednoznacznej odpowiedzi co do marki, Selenia, Millers czy Motul bardzo dobre oleje pomiedzy ktorymi ciezko wybrać. Sam nie wiedzialem na co sie zdecydowac, wybralem Motula i zobacze czy bede osobiście usatysfakcjonowany.
Założeniem ale nie regułą jest ze 5w30 dla aut nowszych z malym przebiegiem a 5w40 starszych z większym przebiegiem. Oba typy nadają sie na polskie warunki. Dla twojego silnika zalecany przez Fiata jest 5w30.
Panowie kiedyś też wertowałem internet szukając informacji na temat oleju. Z tego co wyczytałem i z czym się zgadzam, jeżeli Cię stać na olej 0W40 to kup taki olej, zakres temperatur w jakich pracuje jest lepszy niż 5W30 tylko pytanie czy są 0W40 do dpf? Tak są dwa Millersa i Mobil 1 ESP 0W40 jeszcze nie do zdobycia w Polskiej dystrybucji. Oleje lekkobieżne 5W30 które mają ograniczać spalanie i emisję CO2 nie chronią tak dobrze silnika szczególnie w upalne dni jak 0W40. Oczywiście najważniejsze żeby olej zmieniać tak jak Bozia przykazała.
Kowalski może nie... a silnik już tak :)
... Ale tego nie powie :D... no chyba ze po 300tys km przebiegu przy regularnych wymianach i eksploatacji w wysokich temperaturach, powie "non vado!"
Prz okazji moge polecic sklep motul kraków, w piatek zamowiony olej, dzisiaj odebrany od kuriera. ceny bardzo przystępne...
nie czerpie zadnych profitów z reklamy :)
podawanie regułki 5w30 do małych przebiegów 5w40 do dużych to bzdura jakich mało..
uogólnianie oleju po tych wartościach ma się nijak do rzeczywistych zastosowań.. także lepiej nie pisać takich rzeczy, bo jeszcze ktoś nieświadomy będzie potem taką głupotę powielał i przekazywał dalej..