Bi to one są co najwyżej w innym znaczeniu... ;)
Printable View
Bi to one są co najwyżej w innym znaczeniu... ;)
Czy Ty wiesz o czym piszesz? 3,2 nie jezdzi, pali jak smok a koszty czesci zamiennych zabijaja. Do tego jest praktycznie niesprzedawalny.
BTW. Jezdziles jtsem (2,2 lub 1,9) czy tylko sie naczytales? Jest kilka watkow poswieconych tym motorom. Moze najpierw poczytaj.
Wysłane z mojego GT-I9070 za pomocą Tapatalk
I znowu jak większość tematów ostatnio na tym forum skończy się na tym, że każdy będzie miał swoją najważniejszą rację oraz klasycznym obrzucaniem się błotem :)
Nie ma co, trzeba prażyć popcorn i napawać się czytaniem :D
Takie zachowanie ma kilka przyczyn.
Po pierwsze, właściwie co kilka dni pojawia się temat w którym ktoś pyta co ma kupić.
Nie poświęci czasu na przegrzebanie forum, na uważną lekturę postów i samodzielne wyciągnięcie wniosków.
Tu na prawdę już wszystko zostało napisane, wystarczy tylko chcieć.
Często wygląda to tak jakby ktoś chciał żebyśmy to my podjęli za niego decyzję a tak się nie da.
Poza tym są wątki dt. porad przy zakupie i można dopisać się tam...
Po drugie, jak ktoś wygłasza opinie na jakiś temat nie mając żadnych rzetelnych podstaw a swoją wiedzę czerpie z "obiegowych opinii" sam wystawia się na krytykę a jak dochodzi do tego brak podstawowej wiedzy w danym temacie (patrz: baksiu i jego biturbo) to katastrofę mamy gotową. Ja rozumiem użytkownik chce zaistnieć na forum, ale nie za wszelką cenę.
Dlaczego 3.2 JTS jest niesprzedawalny?
Ogólnie Brera jest niesprzedawalna, no chyba że trupy składane z pięciu. 3.2 jest drogi w eksploatacji, ale jakbym miał kupować Brere tylko do weekendowych jazd to bym właśnie wybrał ten silnik.
Ja się zastanawiałem nad 9 z tym motorem. Spalania się nie boję, taka pojemność musi swoje wypić, ale przeraziły mnie koszty serwisowania, cokolwiek trzeba zrobić przy silniku to trzeba go wyciągać a to podnosi strasznie koszty. Do tego części drogie i jak coś się sypnie to kaplica. Za to mega plusem jest to że często ten motor idzie w parze z Q4...
Jakbym kupował Brere to z 2,2 i pobawił się modzenie. Trochę poczytałem i jest kilka fajnych patentów ;P
Dzieki za udzial w dyskusji.
Wiec tak, 3.2V6 nie biore nawet pod uwage. Mam obecnie Pedzia z V6 i silnik rewelacja, ale jak przyjdzie cos przy nim zrobic to zawsze jest duzo ciezej niz w rzedowkach, chocby glupia wymiana swiec to robota na kilka godzin. Wszystko pod maska upchane jest tak ciasno, ze zwykla wymiana alternatora to robota na pol dnia. Z wymiana rozrzadu bawilem sie dwa dni. Jak ktos lubi grzebac to jest 'fun' ale alfowskiej V6 jakos sie boje...w koncu Alfy nie slyna z niezawodnosci, a kazda awaria V6 to koszt naprawy razy dwa w porownaniu ze 'standardowym' silnikiem. O spalaniu to lepiej nie wspominac....
Diesli nie lubie wcale, klekoty i tyle...no ale w przypadku Brery z 2005-2006r to za wielkiego wyboru nie ma, pozostaje 2.2JTS albo ten 2.4JTDM. Ze wzgledu na ograniczone opcje musze brac ten 2.4 w dieslu pod uwage.
Z tego co wyczytalem to ten 2.2JTS zdaje sie byc calkiem sensownym wyborem. Rozciagajacy sie lancuch to problem do wymiany, pozniej mozna o tym zapomniec. Zbierajacy sie nagar w kanalach dolotowych to tez pewnie kwestia jakosci paliwa itp - da sie z tym zyc.
Rozumiem, ze w dieslu glowna wada sa te klapy w kolektorze dolotowym. Jak sprawdzic przy zakupie, czy jest z nimi problem czy nie? Czy ich niedomaganie/zawieszenie objawia sie w jakis szczegolny sposob???
Dodam tylko, ze mieszkam za granica i tutaj bede szukal Brery. Zakup bezposrednio od wlasciciela, nie biore pod uwage handlarzy czy komisow. Przebieg potwierdzony na corocznych przegladach wiec kreconych licznikow mysle, ze da sie uniknac. Sensowny przebieg z tego rocznika to jakies 140tys km i max z takim przebiegiem bede czegos szukal.
Wybralem Brere ze wzgledu na wyglad. Piekne auto, nikt nie zaprzeczy, a co wazne, nie wiele ich widac na ulicach wiec mozna sie nieco z 'tlumu szarakow' wyroznic. Kupuje z przeznaczeniem do jazdy po trasach i krotkich odcinach poza miastem, bo do krecenia sie po miescie mam Smart'a (wlasna przerobka - 104KM/670kg masy).