-
Po tym resecie dalej zapala ci sie kontrolka wtrysków?.Wykres sondy nie jest poprawny,ale moim zdaniem przyczyny trzeba szukac gdzie indziej.A druga sprawa na niesprawnych elementach resetu niepowinno sie robic,bo pozniej sa problemy takie jak przy resecie w serwisie bosch.Jak wczesniej miałes poprawne obroty to niepotrzebne było resetowanie silniczka krokowego.Wystarczyłoby tylko zresetowac parametry adaptacyjne.
W silnikach zasilanych LPG powinien być emulator sondy lambda.Moze on powoduje takie problemy.
-
Srubkę wkręciłem i zrobiłem restet FD i FE ponownie. Potem poczekałem aż silnik się nagrzeja na wolnych obrotach. Pracuje prawidłowo. Pojechałem też na trasę by zapalić marchewę. W między czasie wrzucałem na luz by sprawdzić obroty. Falują, ale po jakimś czasie normują się. To już drobiazg z tym co było. Przy ok.5000obr zapaliła sie marchewa.Wywalając błąd 0325 czyli chyba czujnik spalania stukowego.
FRA wskoczyło w międzyczasie na 1.044. Nie wiem tylko czy reset nie powinien być na ciepłym silniku. Sumując do wymiany zapewne sonda i czujnik.
-
Przeciez pisalem Ci wczesniej ze reset param adapt robimy na gorącym silniku :)
No ale jesli teraz wariowanie obrotow nie jest uciążliwe to powinno sie samo ustabilizowac
fred
-
To może zrobię jeszcze raz na ciepłym? Tym czasem idę szukać tego czujnika.
-
300zł czujnik, 300 sonda. Piertole, nie robię! Pewnie co druga Alfa, jak nie każda ma jakiś błędy. Jeżdzi juz dobrze i w zasadzie jedna wada to pod kompem te dwa błedy wywala. Przynajmniej wiem już o co chodzi. Naprawię po wakacjach,o ile do tej pory nie sprzedam zakały.
Polecam każdemu kabelek VAG KKL w każdym bądz razie:) i dziękuję za pomoc kolegom, którzy jako jedyni w Polsce znają się na diagnostyce Alfy, a z ich pomocą i ja już jestem wtajemniczony :wink:
-
nie śledziłem wcześniej wątku jednak ja upieram się przy czujniku położenia wału korbowego
(falowanie po wyrzuceniu na luz i marchewa powyzej 5000) czujnik kosztuje 100zł a na prawdę czyni cuda:p
-
Zauważyłem jeden problem podczas resetu paramametrów. Po resecie FD- FRA oraz TRA nadal są takie jakie były.Tak jakby ten reset nie udawał się. Dopiero po resecie FE zmieniają wartości odpowiednio na 1 i 0.
Jeszcze jedno. Program oczywiście się wywala po wyłączeniu stacyjki na 60s, bo nie ma połączenia z ECU.
-
Mała uwaga, żadne 60 sekung, 90 sekund i nie mniej.
ECU wewnętrzny timer ma ustawiony na coś około 80 sekund, po takim czasie dopiero rozłącza piny od cześci analogowej i cyfrowej.
jeśli się podłączymy wcześniej to ECU nie wykonana zerowania, ot i cała tajemnica nie udanych resetów.
Włączamy w laptopie zegarek na pulpit i patrzymy jak czas upływa.
Powodzenia.
-
Bubu. Moja pomyłka, oczywiście zawsze czekałem 3 min. Tak dla pewności, czyli 2 razy dłużej. Może u innych też tak jest i tego nie wiedzą, bo potem resetujemy FE i ono dopiero resetuje FRA.
-
Takie miałem podejrzenie ale czytają te tematy inni uzytkownicy i musiałem to naprostować.
--
Kilka uwag do programu Unidiagkpw2000, dodałem nową opcję na tę moją uwagę z innego tematu
Kod:
szkoda tylko ze w Unidiagu nie ma definicji dla Lamba Regulation Row 1
( i tutaj jest wyższość Alfa Diaga i TS Diaga )
nie trzeba byłoby wtedy jeżdzić na pomiar czystości spalin, a moze ktoś dopisze te definicję.
autor obiecał instrukcję jak się pisze pliki definicji i jakoś jej nie ma.
- nie miałem okazji sprawdzenia tego parametru a raczej wyników dawanych przez ten parametr.
- parametr ten powinien być w przedziale 0.97 -- 1.03
- z innych modyfikacji to poprawiłem nazewnictwo i dodałem synonimy.
np.
Lambda sensor integrator", 1, "Lambda sensor Pre-Cat Status
Lambda sensor voltage", 1, "Lambda sensor Pre-Cat
Calculated air flow rate", 1, "Required Idle air flow"
Air flow rate up to 51 Cubic Meter per Hour", 1, "Air flow rate up to 51 Cubic Meter per Hour
- tylko dla tego nie mam synonimu, oczekuję propozycji.