Napisał
siapek
źle źle źle. Znów większość nie ma racji. Wuju piszesz takie bzdury, że się nie da tego czytać. Weź wjedź do Wisły albo uderz w drzewo. Prawdę piszą Mdx, alfaFan, justyn.
Dobre opony należy założyć z przodu (przynajmniej ja tak robię) i nie słuchać się ludzi w telewizji, bo oni też gadają bzdury. Dla nich jazda samochodem bez 6 poduszek i ABS jest niemożliwa.
Dlaczego lepsze opony z przodu ? Możesz przyspieszać, skręcać i hamować. A gdy ucieka ci tył wystarczy lekko skontrować kierownicą i dodać gazu. Wtedy te lepsze opony z przodu wyciągną samochód z poślizgu.
A jak masz z przodu założone jakieś gówno czy letnie a z tyłu dobre opony to nic nie da. Co z tego że tyłu ci nie zarzuci jak nie będziesz mógł wyjechać ze śniegu, droga hamowania wydłuyży się dwukrotnie a z połowy zakrętów nie wyjedziesz, tylko pojedziesz prosto. Ten tył przyczepny tył nic nie da.
W ojca w Punto są z przodu zimówki a z tyłu letnie i jeżdzę ja i on już kilka lat bezwypadkowo.
A ja kiedyś u siebie w 147 przypałem ze zmianą opon z letnich na zimowe i jechałem w zimę na 17" Continentalach SportContact. Droga hamowania z 20km/h wynosiła 50m. Nie dało się skręcać i ruszyć z miejsca. Wszędzie się kopałem. Jakbym wtedy założył opony zimowe na tył to co by to zmieniło ?
Poza tym ten temat nie ma sensu skoro piszecie, że opony dobre od złych różnią się 0,5mm bieżnika.