To zależy od jakości paliwa ale na ogół 1-2x w roku jest OK
Printable View
To zależy od jakości paliwa ale na ogół 1-2x w roku jest OK
Dobra dzięki. Zaleje zobaczymy. Mam nadzieję że to nie wtryski bo padnę chyba jak będzie trzeba robić..
Chemia Ci wtrysków nie naprawi. Zapomnij - przerabiałem na sobie. Jak coś jest z nimi nie tak to trza wyjąć i robić. Chemia pomoże utrzymać je w czystości jak są sprawne.
Ale umyje ;-)
No ok, jak nie są za bardzo zasyfione :P
Zrobię sobie test przelewowy i będę wiedział mniej więcej. A to i tak kupię przed czy po na pewno :D
A coś własnie żeby podtrzymać pacjenta przy życiu z korektą +3 na jednym w wtrysku :P ?? Do momentu odstawienia samochodu na warsztat :) Głupie pytanie, bo widzę już po raz kolejny że chemia wtrysków nie naprawi :P
No chyba że to nie wtrysk tylko kompresja znikła hehe
Panowie, można wlać do wtrysków http://liquimoly.sklep.pl/pl/p/Oczys...SEL-SPULUNG/23 ?
Do paliwa chyba? Można, czemu nie?
Wysłane z mojego SM-T710 przy użyciu Tapatalka
Ale czy to jest dobre? Czy lepiej kupić ten Archoil
Oby dwa zadziałają. Każdy producent powie Ci, że jego lepiej. Ja tam lubię dodatki LM do paliwa, poza paroma AR które testuje na mnie wlyszkow wydają mi się lepsze niż dodatki Archoila. Ale AR też zrobi co powinien. Wybierz sobie któryś po prostu.
I też cała puszke na bak?
LM diesel Splung jest bardzo skuteczny ale niestety jest tez bardzo agresywny i nie rozpuszcza wszystkiego az tak dobrze jak AR6400D-max. Mam oba środki wielokrotnie przetestowane na własnej skórze i o wiele większe zaufanie mam do Archoila niż do Diesel Splunga, po którym zdarzają się niepokojące objawy typu "krztuszenie" i "przycinanie się" silnika czego po AR6400 nigdy w żadnym aucie nie zauważyłem. Osobiście radzę przed zastosowaniem Diesel Splunga koniecznie wymienić filtr paliwa. Archoil jest sporo droższy to fakt ale sam osobiście go wielokrotnie stosowałem w rożnych autach mając jako sprzedawca dostęp do cen hurtowych produktów Liqui Moly bo mam po prostu większe zaufanie do tego produktu.
Dzięki za szczerą odpowiedź :) któryś na pewno kupię
estem na etapie testowania ar6900.
Generalnie jest to najlepszy srodek jaki stosowalem do paliwa, nie slysze klekotu do 2000rpm jak bylo wczesniej, co ciekawe auto smiga plynniej na obrotach np co czuc przy zmianie biegów.
B. Mocno poprawilo kulture pracy, z lepszym wkrecaniem sie na obroty bede ostrozny, gdyz poki co dopiero koncze zbiornik na tym specyfiku, ale jakas roznica na plus jest :)
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
Ja zaleje ten 1 ar za 100zl a potem chyba te tansze co jakis czas
Wlałem na cały bak ar6400 d-max, przejechałem dziś ok 150 km z tym dodatkiem i jak narazie nie słyszę żadnej zmiany. Byle by zadziałało i przeczyscilo to i owo;) wlałem profilaktycznie po zimie gdzie auto było zamulane.
Żeby kolega się nie zawiódł, to dla mnie LM są lepsze niż AR pod kątem zmiany kultury pracy silnika i spalania. Na AR spalanie zawsze mi rosło. Z dwoma wyjątkami, ale to już sprawa imć wlyszkow bo ja nawet nie wiem co to było ;)
Ja po zakupie zalałem 6400D-Max na jeden zbiornik by wszystko w teorii gruntownie przeczyścić, następnie 2 baki wyjeździłem na zwykłym ON, następnie testowałem AR6800 (o ile czegoś nie przekręciłem) od kolegi Wlyszkowa, by teraz wrócić do 6900 i, podobnie jak Kaac, mam bardzo pozytywne opinie na temat tego konkretnego środka (AR6900). Zalewam regularnie 1ml/1l ON i autko bardzo przyjemnie jeździ. A przeliczając na cenę przy dystrybutorze wychodzi +/- 50% taniej, niż paliwa "premium" :)
Czyli zalać tego ar d-maxa na cały bank a potem przy 2 i dalszym tankowaniu lać tego ar6900 w proporcji 1ml na 1l?
Właśnie tak zaleca producent, ale wiesz...marketing ;)
Powiem Ci, że spróbuję tego i jeszcze tego Diesel Splunnga czy jak to tam od LM. Może nie padnie mi silnik :D
Diesel spulung czysci, czyli moze.ciut glosniej pracowac.
Spulung jest dosc agresywny wiec polecam po zastosowaniu zmienic filtr paliwa.
Ja polecam tego 6900, stosowalem duzo srodkow w tym najwiecej z LM , ale.najlepszy efekt jaki mialem wlasnie jest na 6900
ARCHOIL do benzyny AR6900-P MAX (http://archoil.eu/wp-content/uploads...eet-Europe.pdf)
wlyszkow testowaleś?
Tak, już napełniają butelki na PL, będzie po majówce ;-)
Butelki będą 1L. Oto etykieta PL ;-)
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...017/04/552.jpg
ekonomicznie dużo drożej wyjdzie od 6200?
Dokładniej ceny AR6900-P jeszcze w PL nie znam ale 1L na pewno wyjdzie sporo taniej od 125ml AR6200-EU.
Bo i dawka jest wieksza, wystarczy na krócej.
Czy 6900-P Max jest lepszy od 6200?
W jaki sposób ma przeciwdziałać tworzeniu się nagaru na zaworach w silniku z wtryskiem bezpośrednim?
Oba AR6900 są lepsze w działaniu od AR6200-EU, AR6900-P do benzyny (petrol) a AR6900-D do diesela.
AR6900-P zawiera pakiet świetnych detergentów, które są długo aktywne "post combustion active detergents". Ta sama technologia jest w AR6400-P.
Oba zawierają także nowy składnik ochronny i obniżający tarcie w układzie paliwowym a nawet pierścieni tłokowych.
No tak, tylko w silnikach z bezpośrednim wtryskiem nagar na zaworach powstaje, bo benzyna ich nie obmywa. Więc jak dodatek do paliwa ma chronić zawory? Już prędzej AR2300, bo siedzi w oleju.
Ale spaliny tak ;-) chodzi o to aby w tych spalinach były nadal aktywne detergenty a nie tylko śmieci budujące nagar...
Olejowo temat jest dość skomplikowany bo zachodzi tam reakcja katalityczna ale AR2300 to jak najbardziej słuszny kierunek. ;-)
Od dłuższego czasu testuję kilka dodatków do oleju napędowego.
Mam wrażenie, że AR6900-D MAX nie rozpuszcza się wystarczająco. Dodatek wlewam na stacji, tuż przed tankowaniem. Następnie dopełniam bak olejem napędowym. Zawsze po pierwszej jeździe po dodaniu AR silnik pracuje wyraźnie ciszej i bardziej miękko. Efekt natomiast słabnie w miarę spadku poziomu paliwa. Po kolejnym tankowaniu z dodatkiem sytuacja się powtarza.
Poza tym jestem zadowolony z dodatku, wycisza i harmonizuje pracę silnika. Zmian w spalaniu nie sprawdzałem.
Zastosowałem też ostatnio dodatek smarujący LIQUI MOLY 5122 Dodatek smarujący wtryskiwacze i tu rzeczywiście efekt jest bardzo dobry i zauważalny natychmiast. Dodatek kosztuje ok 20zł i wg producenta starcza na 80l paliwa. Silnik pracuje cichutko i łagodnie. Niestety koszt na jedno tankowanie dość wysoki. Można poeksperymentować ze zmniejszeniem dawki.
Raczej autosugestia. Lejesz tego tak mikroskopijne ilości, że gdyby się nie rozcieńczało odpowiednio w paliwie to po wyjeździe ze stacji miałbyś po dodatku. Pamiętaj też, że paliwo w baku się cały czas miesza - wóz skacze na dziurach i tak dalej. Więc raczej się środek rozprowadza w miarę równomiernie.
Co do zmniejszania dawki LM5122 to testm i można, ale minimalnie. 3/4 buteleczki na bak jeszcze daje zauważalne rezultaty, 1/2 to już na granicy autosugestii, mniej w ogóle nic nie zmienia. Słuchowo rzecz jasna, bo co tam się faktycznie dzieje to inna sprawa.
Co do różnicy pracy na końcu baku czy na rezerwie nawet to raczej bym się zastanowił co jest na dnie.. Woda, inne brudy..
U kolegi bak i reszta układu świecą się jak psu jajca. Przecież pisał, że lał Archoila do paliwa :P
Woda może być i głównie ona daje znać na koniec baku. IPA na to najlepsza latem.
Nie jeżdżę na rezerwie. Rzadko schodzę poniżej 1/4 baku. Po prostu zaraz po tankowaniu jest wyraźnie lepiej, koło połowy baku efekt jest słabszy. Podejrzewam, że zanim dodatek dokładnie rozmiesza to zasysa większe stężenie.