Umyłem swoją bellę z soli i innych zanieczyszczeń, a wcześniej pobawiłem się z Nią trochę na śniegu i lodzie:D Cóż to była za frajda:dance3:
Printable View
Umyłem swoją bellę z soli i innych zanieczyszczeń, a wcześniej pobawiłem się z Nią trochę na śniegu i lodzie:D Cóż to była za frajda:dance3:
Wymieniłem opaskę na lewym przegubie i dolałem płynu do chłodnicy:)
zawiozlem na myjnie i.....do czysta prosze ;)
Nowy rozrząd - z musu nie z chęci :(
zaraz pójdę ją odśnieżyć :D:D
będzie odśnieżanko, no i tankowanko (pod korek)
Umyłem wszystkie szyby, zdrapałem idealnie naklejkę rejestracyjną z szyby i resztki starych winietek, potem założyłem nowe blaszki psując przy tym jedną starą ramkę. Z pomocą taśmy klejącej zrobiłem prowizorkę i czekam na ramki klubowe, które na szczęście są już wysłane, więc niedługo już nie będę Anonimowym Alfaholikiem :D
Przeszła darmowy przegląd zimowy (jeszcze się załapałem :P ) i dostała pełny bak paliwa.
A dzisiaj mi odbiło (przynajmniej w oczach sąsiadów).:D
Trzy wiaderka gorącej wody z płynem do naczyń, wąż ogrodowy z wodą, karcher, pościągane nadkola przednie i tylne, gąbka do łapki i gruntowne mycie podwozia i błotników od wewnątrz (z soli i błota). Potem kreacher mycie całej budy, i do ciepłego garażu :)
Tak myślę, czy nie psyknąć tam od środka tych błotników jakimś spreyem konserwującym. Mimo tych plastikowych nadkoli i tylnych wykładzinowych, na felcach od wewnątrz zbiera się sporo błota... Nigdzie nie ma grama korozji ale wole dmuchać na zimne. Puki co chyba tylko nawoskuje.
Och pod koniec roku moja bella została obsypana prezentami. Najpierw dostała nowy mieszek do dźwigni zmiany biegów, który przyjechał prosto z Turynu. Zapłaciłem za niego bardzo konkretne pieniądze i niestety popękało już 3 z 6 ząbków mocujących :( Potem dostała nowe radio i też nie obyło się bez problemów bo nie działa prawy głośnik :( Na święta pięknie ją umyłem i zatankowałem do pełna V-Powera 95, a kilka dni temu zmieniłem filtr paliwa i przymocowałem nowiusienki spojler na tylną klapę.
Dolewki płynów sprysków, chłodniczego, 0.3l oleju i założenie CB Radio Uniden 520 + antenka President Ohio
W sylwestra nowy termostat (3 godz. walki z urwaną śrubą) filtr powietrza (poprzedni właściciel zachwalał że dbał o alfę i nie kłamał, filtr boscha, śrubki pokrywy posmarowane smarem) potem myjnia, tankowanie żeby w nowy rok wjechała z pełnym zbiornikiem i niunia rok starsza się zrobiła :-(
Wymieniłem olej silnikowy, dokręciłem śruby mocujące dźwignię hamulca ręcznego, nie łatwa sprawa, bo bez kanału się nie obejdzie, a mało brakło, a uchwyt zostałby mi w dłoni :)
Pozdrawiam.
- Rafał
Moja dostała nowe radyjko, została umyta złotym programem na myjni bp z myciem podwozia i podwójnym suszeniem oraz nakarmiłem bellę olejem ultimate. Później oczywiście zabezpieczyłem wszystkie uszczelki preparatem na mróz. A co niech ma na te niskie temperatury ... :)
Dostała cztery litry pysznego płynu zimowego do spryskiwaczy bo po Zakopanem się skończył.A jutro będzie miała nowy płyn hamulcowy Shella i nowe linki ręcznego:)
Oplaciłem ubezpieczenie, odkopełem ze śniegu, przetestowałem Belle na śniegu i lodzie:crazy_pilot: rewela. Dobrze się prowadzi:driver:
kupiłem alternator oraz termostat :) taki spóźniony prezent na gwiazdkę...
Nowe przewody hamulcowe - hydrauliczne + nowy przewód olejowy = teflon w oplocie stalowym :D
zakupiłem kabel do beli i dziś będziem DIAGNOZOWAĆ
Dwie nowe żarówki LED H6W w postojowych i świeci jak choinka :D
tylko płynu do spryskiwaczy dolałem ;)
dostałem sie do garażu....(sukces) i dobrze rozgrzałem moja belle...bo wyjechac sie nie da przez śnieg.
Witam.Dziś wymieniłem w swojej Beli termostat.Po przeczytaniu miliona tematów jaka powinna być temperatura i czy wymieniać termostat czy nie zakupiłem nowy oryginalny od kolegi AKUKI.
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2010/01/28.jpghttp://www.forum.alfaholicy.org/imag...2010/01/29.jpghttp://www.forum.alfaholicy.org/imag...2010/01/30.jpg
Temperature miałem równo między 50 a 90 i wydawało mi się że jednak coś słabo grzeje wbrew tego że dużo osób mówi że JTD tak ma.
tak miałem przed czasem równo na tej kresce:(
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2010/01/31.jpg
a tak mam teraz i jest miodzio:D:D:D
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2010/01/32.jpg
Pozdrawiam KULI
Po wymianie termostatu (przy takiej samej jeździe) silnik grzeje się Tobie prawie do 90stopni? Bo u mnie przy tej temperaturze to ledwo 70stopni łapie, jak go przycisnę to lekko powyżej 70stopni i wydawało mi się że to normalne.
ja właśnie miałem tak samo i po przeczytaniu tych wszystkich postów wydawało mi się że tak ma być,ale strasznie mie ta wskazówka denerwowała i go wymieniłem
Tak dochodzi do 90 przy tej samej jezdzie i ogrzewanie lepiej działa,także wymieniaj.
Pozdrawiam KULI
na temat termostatu to na tym forum jez nie jedna klawiature zajechali. szczegolnie maciek i atx. a ze zdjec i tego co nt. termo wyczytalem, wnioskuje ze kolega wymienil sprawny termostat przedzmianowy lub jak kto woli fabryczny, na sprawny pozmianowy - fabryczne przedzmianowe sa juz nieosiagalne.
czemu twierdzisz że sprawny?dla mnie teraz jest tak jak powinno być,a wiem że temat zdradliwy.
Teraz grzeje tak jak powinien bo do pracy mam 20kilometrów a po 15-stu dopiero robiło sie w miare ciepło,wiec nie piszcie że te typy tak mają.Moim zdaniem teraz jest tak jak powinno,wiem że diesle grzeją sie dłużej bo w pracy też jeżdze dieslem.
Pozdrawiam KULI
Wszystko na temat rozrządu xD
Dziś wyczyściłem i nasmarowałem mechanizm wycieraczek, bo się zaczęły odzywać. Teraz śmigają aż miło:D
kupiłem nowe aku :D
Wymieniłem gumy stabilizatora przód na poliuretanowe odpowiedniki. Przejechałem zaledwie 15km (od warsztatu) i jestem bardzo zadowolony. Nie wiem na ile to placebo, ale przede wszystkim jest dużo ciszej, auto prowadzi się znacznie pewniej.
Pozdrawiam.
- Rafał
Profesjonalnie odśnieżylem. Choć jezdze nia codziennie to odsniezam zwykle tylko pobieznie. Na dachu zalegala 15cm warstwa sniegu, a pod nia 5cm warstwa lodu. W nadkolach bylo tyle sniego-lodu ze ledwo go wyciagnalem i podnioslem spod samochodu. Ciekaw jestem o ile kilko moja bella jest teraz lzejsza. Mam nadzieje ze odbije sie to na spalaniu. Niestety nadal nie udalo sie usunac lodu ze zderzaka, gornej czesci szyby przedniej i tylnej, klapy bagaznika. Bagaznika dalej otworzyc nie moge, caly zalodzony, a maski nawet nie probuje. Za to kratka chłodnicy juz bez warstwy lodu :).
Po moim osiedlu jezdzi sie jak po atakamie, snieg prawie jak fesh-fesh ;)
Ja dziś zakupiłem olej do wymiany i filtry oleju i powietrza. Wymieniłem spalone żaróweczki w zegarach i wreszcie widzę, ile jadę w nocy :) Wymiana oleju jutro w garażu, jak czas pozwoli :) Mobil 1 Super S 10w40, jak zawsze ;)
Ja wczoraj zakupiłem do swojej 156 radio cb hary 2
Ja założyłem w końcu ramki klubowe i wymieniałem żarówki oświetlenia bagażnika. Okazało się, że to nie one są przyczyną nieświecenia :( Bezpiecznik jest dobry, a schowek tez nie świeci (jeszcze niecały miesiąc temu wszystko świeciło ;()
wymieniłem jeden żarnik xenonowy H7
oblukałem silnik i zdiagnozowałem sporo zamarzniętego śniegu na dolnej płycie silnika - pewnie nieżle ja obciąża - a nabrałem go brodząć w głębokim sniegu :( zna ktoś mądry sposób aby się go pozbyć ????????????? bez odkręcania płyty ????
Może być też myjka ciśnieniowa na myjni samoobsługowej:)
Przednią szybę wymieniłem, bo tamtej się "pękło".
370 PLN z montażem na poczekaniu (2h).