mnóstwo osób już jeździ na tym, głównie na 159tkach, z tym że większość nie zdaje sobie z tego sprawy...
jak dla mnie na żywo różnica w kolorze dramatyczna
Printable View
pozwolę sobie wrócić do tematu opon na zimę. Będę szedł w 18"(dokupię felgi lub pożyczę od żony jej letnie podkowy) i tu pytania:
1.opony koniecznie RunFlat czy olać na zimę?
2.225/45R18 czy 235/45R18 żeby trochę podwyższyć profil (dla pierwszych mam porządne łańcuchy Pewag-a które zostały my z 17" ze 159, więc odpadłby koszt zakupu kolejnych łańcuchów(a stosuje i mimo Q4 będę musiał kupić na 100%))
3.Jeśli nie RF to montować czujniki TPMS? Jak się objawia w Giulii ich brak, coś wiecznie pika czy tylko komunikat? W razie gdyby komunikaty były upierdliwe to wystarczy że ominę Security Gateway na OBD i pewnie będę mógł to ustrojstwo wyłączyć w razie czego na zimę z MESa.
4.Które opony z dostępnych polecacie albo nie polecacie: Goodyear UG Performance G1 bez RF czy Pirelli Sottozero 3 z RF czy Dunlop SP Winter Sport 5 bez RF czy Michelin Pilot Alpin PA4 bez RF. Zastosowanie w podgórskim i górzystym terenie tylko, autostrady raczej nie, w zimie jazda lokalnie, choć nie lubię jak opony wprowadzają jakieś drgania czy są głośnie (a takie są np Continental TS850 które mam w GIulietcie i też kupiłem kiedyś do 159 TBi)
Mogę opisać jak to u mnie wyglądało, może fragmenty pamiętasz. ;)
Pacjent: Żulia 200 KM z napędem na ośkę (<3) i szerszym tyłem. Oczywiście 18-nastki. Chciałem kupić SottoZero3 RF (mam w Julce SottoZero3 i są bardzo ok), albo nie było to możliwe. Nie było szerszego tyłu.
Stanęło na Nokianiku WR A4 (225+255), łącznie poniżej 2500 zł. Bez RFa oczywiście. TMPS - tak, włożone. :) Łańcuchy jakieś znalazłem na ten szeroki tył, ale nie takie fajne jak chciałem.
Ogólnie te Nokiany nie są złe, była grana i autostrada i biała droga, no i oczywiście ESP pyka jak szalone jak się chce postawić Żula bokiem, ale opona w miarę przewidywalna. Przebieg jakiś śmieszny, więc wypowiadać się o trwałości nie wypada.
Też mam nokiany wr a4 z 200 konnym rwd, tylko ja mam 17tki, z tyłu 225.
Na śniegu spoko i przewidywalnie, natomiast na deszczu bardzo łatwo było o zaboksować, troche za łatwo.
Pamiętajmy, że w trójmieście była ciepła zima...
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
dzieki koledzy. w 159 mialem nokiany wr a3 i szalu nie robily, za latwo zrywaly przyczepnosc, dlatego troche jak do jeża podchodze do a4.
co do pirelli to sa w dobrej cenie sottozero 3 run flat obecnie, tyle ze one maja 72dB a w testach to nie sa prymusi. mocno rozwazam gy ultragrip performance g1 bez rf ale tu i tak musialvym doplacic po 150zl/opone no i nie ma rf ale jest 70dB. jest jeszcze nowosc michelin pilot alpin 5, ale to jeszcze nie ma testow, choc sadzac po tym jak dobre opony w kazdej kategorii (motor czy letnie do osobowek) michelin wypuszcza w ostatnich 2-3 latach moze to byc hit, do tego sa ciche bodajze 68dbn tylko tez bez rf a cena jeszcze 80zl za szt wyzej od gy ug g1. kazda cenowo jest dla mnie do zaakceptowania, bardziej chodzi o to ze pierwsza ma rf, druga nie ale jest jedna z topowych w testach a trzecia jest cicha i potencjalnie moze okazac sie topowa, ale poki co to niewiadoma. ciezko cos wybrac.
Jeździł ktoś na : 235/55R19 GOODYEAR UG Performance SUV G1
daję znać, zamówiłem gy ug performance g1 225/45r18 95v bez rf dot2018 570zl/szt. w trakcie zimy napisze jak sie sprawują - kolega jeździ na nich w 159tbi i jest zachwycony.
co do pirelli sottozero3 o których pisałem wcześniej, okazało się że są źle zakwalifikowane na ceneo, te w dobrej ofercie cenowej są bez rf tak naprawdę. cena atrakcyjna bo 408zl/szt ale wolałem wziąść opony z 2018 i ktore lepiej wypadaja w testach i sa cichsze. te micheliny pilot alpin 5 to jeszcze niewiadoma a do tego droższa o 70zl/szt, wiec odpuściłem.
Rozumiem, że zraziłeś się do Nokianów WR A3/A4, ale nie wiem, czemu automatycznie odrzuciłeś Nokiany WR D4? Z porównania parametrów wychodzi, że są nawet nieco cichsze od GY i lepsze na mokrym. Ja też na lato mam GY w 159 i również mam GY dedykowane dla AR w nowym Veloce, ale na zimę zakładałem Nokiany w 159 (nie pamiętam który model, bo kupowałem je już jakiś czas temu) i skłaniam się również do Nokianów WR D4 dla Veloce. Porównanie parametrów załączam poniżej. Czy ktoś z was ich już używał?
po części chyba już niechęć do nokianów, dodatkowo o ile mi się wydaje WR Dx to seria bardziej dedykowaną kompaktom a do aut większej mocy nokian dedykuje serię WR Ax (choc w konfiguratorze na stronie nokiana i tak wyskoczą obie do Giulii). no a kolejna sprawa to miałem od 2016r na lato w 159 TBI GY Eagle Assymetric 3 i to są najlepsze opony jakie kiedykolwiek miałem (a od nastu lat kupuję tylko topowe opony), więc tu jakiś plus u mnie ma GY za dobre doświadczenie z ich produktem.
aha, no i kolejna sprawa. z tego co czytałem to większość oferowanych dzisiaj nokianów na Europę jest produkowana w Rosji. z jakością wg wielu wpisów nienajlepiej, fotki popękanych po sezonie opon krążą po necie. te nokiany wr a3 które miałem w pierwszej 159 to były jeszcze produkowane w Finlandii, nic się z nimi nie działo przez 5 lat, poszły z autem ciągle jako takie, tyle że nie zachwycały (nic nie były lepsze od Dębicy Frigo 2 kilkuletnich jaką oryginalnie miałem w pierwszej 159, które wymieniłem właśnie na nokiany licząc na poprawę, i którymi się rozczarowałem).
Jako ciekawostkę powiem tylko, że sprawdzałem i moje nokiany wr a4 są robione w Finlandii.
https://www.instagram.com/p/BnsUtyKn8B_/
wersja czarno-srebna ;)
Nie bedzie za duży balon? Obawiam się, że będzie obcierać z przodu. Mam zimę 245/40/19 i miejsca jest na styk w nadkolach.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
Ok, fele z giulii i myślałem, że to giule chce wpakować[emoji851]
Dokładnie, to dla tych, co pewnie maja z 17-18 bo 19 są u nich zbyt duże, wiec ta 18 podkresla i wielkosc (srebne) i wzór typowy dla AR :)
Ale one (msw) nie wyglądają jak te które wklejałem wyżej, tamte wyglądały bardziej wklęsłe
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
One wyglądają jakby z Octavii :)
Gdzie rozglądać się za dobrym wyborem oryginalnych felg? Tylko w salonie czy kurcze są jakieś dobre sklepy internetowe?
Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka
moze sie komuś przyda, w sklepie przy aso na dzien dobry zaproponowali mi 15% rabatu przy zakupie kompletu felg i czujników tpms
Witam
Są na rynku dostępne felgi z Veloce z szerokością 8,5 przód i 10 cali tył.
Czy w wersji 4x4 można stosować je z jednym rozmiarem opon?
Teoretycznie szersza felga spowoduje naciąg i przez to mniejszą średnicę koła co podobno w wersji 4x4 może zaszkodzić.
Opony, które chcę zastosować to 235/55/19 do Stelvio
Proszę o opinie.
Mam w veloce q4 8” z przodu 235/35/19 i 10” tył 275/30/19 i to 275 ma już widoczny naciąg a co dopiero chciałbyś naciągnąć 235 na to...
Tak ale to ma być profil 55 w stelvio
Dobierz sobie dwa rozmiary o minimalnej różnicy ma średnicy koła i będzie git dla Q4.
Dzwoniłem po sklepach z częściami przy ASO w Warszawie w kontekście felg oryginalnych i to jest katorga. Jak już ktoś odbierze.., to trudno jest się nawet dogadać jakie felgi mnie interesują, bo nie ma żadnego katalogu w Internecie, gdzie byłyby oznaczenia i precyzyjnie byśmy sobie coś mogli komunikować. Rozpiętość cen też spora..
Natomiast znalazłem jakiś sklep internetowy (autoczescisklep.com) i oni mają lepsze ceny plus się odezwali. A to dużo. Ktoś może coś kupował tam?
Poza tym - jakie ceny czujników mam się spodziewać? U miłych ludzi u których wymieniam opony (profesjonalny punkt), powiedzieli mi że komplet czujników z programowaniem to koło 250 zł. W sklepie przy ASO, 220 zł JEDEN. Jest jakaś wartość dodana założenia tych kół z czujnikami w ASO??
Ktoś już nabył drogą kupną opony zimowe 19 do Stelvio?
Chyba nie ma oddzielnego tematu, to może założę.
Zastanawiam się nad Dunlop Winter Sport 5 i Pirelli Scorpion Winter:
https://www.oponeo.pl/dane-opony/pir...l-fr#209899217
https://www.oponeo.pl/dane-opony/dun...v-xl#180098395
Brałbym cichsze.
Czy ktoś sprawdzał, czy felgi 18" ze stelvio pasują do giulii??
Wg mnie mogą całkiem fajnie wyglądać jako zimowe...Załącznik 251181