Stawiam że po calych sprawach updatowo-kalibracyjnych powinni mechanicznie ustawic lampy na przyzadzie o czym zapomnieli
Printable View
Stawiam że po calych sprawach updatowo-kalibracyjnych powinni mechanicznie ustawic lampy na przyzadzie o czym zapomnieli
Ja miałem fabrycznie trochę za wysoko ustawione i też mi migali, zwłaszcza przy gorszych warunkach deszcz/śnieg.
Przy przeglądzie prosiłem o regulację i już jest ok.
Również dostałem info z FCA w sprawie kalibracji reflektorów - przy umawianiu się do serwisu, poinformowali, że mój egzemplarz (produkcja 2021 XII) łapie się na potencjalny wyciek z tylnej szyby i zalanie wzmacniacza/subów.
Natomiast - co ciekawe - ASO "samo z siebie" poinformowało o akcji serwisowej związanej z upgradem systemu multimedialnego - co zdziwiło mnie trochę (tak sami z siebie? ;) ) - bo to jednak lekki wstyd, żeby w grudniu 2021 wypuszczać z samochody z wersją niższą niż 127. ;)
Już się zbierałem do zrobienia tego samemu, ale zawsze lepiej jak to zrobi ASO - czas/tańczenie przy tym (ściąganie softu i instalacja) + gwarancja jakby coś (ale tutaj chyba ryzyka nie ma) to dla takiego lenia jak ja robi róźnicę. :)
A jak chciałeś to sam zrobić?
Tak tylko z ciekawości żeby wiedzieć bo mi to też już zrobili przy okazji świateł - nic się nie zmieniło.
Masz o tym cały wątek na alfaowner:
https://www.alfaowner.com/threads/ho...dates.1185573/
Dzięki.
Niby łatwe ale faktycznie nie można chyba wykluczyć problemów (np przy wystąpieniu konfliktu ze z nieaktualizowanymi modułami jak to wskazują przy starszej wersji).
Na gwarancji szkoda zachodu. Update świateł i infotainmentu zajął w serwisie około godziny dwadzieścia od wejścia do wyjścia (ponoć dość szybko serwery FCA akurat działały).
Wgrali wersję 132?
Wysłane z mojego Pixel 4a przy użyciu Tapatalka
Właśnie nie wiem bo było 132 i jest 132 a mówili, że coś wgrywają. Niestety nie jestem pewien czy zmieniły się cyferki za 132 czy nie. Ale też to była inwencja serwisu żeby robić ten update a nie moja, pojechałem tam dla świateł a to wyszło przy okazji jak zalogowali mój VIN do systemu.
Wersję moesz sprawdzić gdzieś w menu systemowym. Ogólnie dostępna w sieci to 132.000.003.
Wiem, że mogę sprawdzić ale nie wiem jaka była wcześniej poza tym, że też 132.
A możesz podać, jaką masz teraz? Numer kampanii serwisowej to 6456, może [MENTION=20089]epsonix[/MENTION] da radę sprawdzić...
Mv-132.000.003 .
Tv-132.000.003 .
Dzięki. Czyli nic nowszego. A kiedy dokładnie u nich byłeś?
Jakieś 4 tyg temu.
Co ciekawe, jak mówiłem wcześniej, przedtem też miałem na 100% ver 132 tylko nie wiem co po kropkach. W działaniu zmiany żadnej nie zauważyłem. Choć ogólnie mam wrażenie że tuż po update chodziło to wszystko szybciej (poruszanie się po menu) niż wcześniej a teraz wydaje mi się strasznie wolne.
no to albo nic nie wgrali albo jeszcze raz wgrali to samo (szczerze to nie wiem czy tak się da, nie próbowałem)
Bardzo możliwe.
Wyświetliła im się na serwerze akcja przypisana do tego VIN to pewnie musieli zrobić jakieś czary żeby im się system nie pluł na przyszłość.
To co mówiłem o szybkości to oczywiście subiektywne. Mogłem sobie wmówić że po update coś się poprawiło.
Teraz na pewno jak jestem na muzyce (pendrive) i wcisnę zębatkę od ustawień na tunelu, to zanim menu wskoczy tam gdzie trzeba i podświetli aktywną pozycję to czasem ładnych kilka sekund.
Tak samo jak wybieram dzwonienie do ulubionych zapisanych na górnym pasku ustawień (tym co się rozwija jak joystick od multimediów pchnięty do tyłu. Czasem wybiera numer natychmiast a czasem z 15-20 sekund nic się nie dzieje, po czym sukces żółwia i połączenie jednak jest... Jak ktoś gdzieś tu kiedyś pisał, procesor tu wydajny jak w Atari.
Z reguly to system operacyjny + program z wieloma bibliotekami przeładowuje wydajnosc hardware. Szybszy proc co najwyżej zminimalizowalby opoxnienia ale nie wyeliminowalby. Takie czasy mamy, na ksiezycu lądownik dzialal mb a intelu 4004 a ezis potezne wieloprocesorowe cpu z zegarem wyzszym 1000x nie ogarniaja wspolczesnych aplikacji - na plynnosc nie ma parcia tylko na liste funkcji
U mnie wszystko śmiga jak trzeba i bez większych opóźnień. Może kwestia tego, że nie mam nawigacji więc jedna spora aplikacja mniej do zamulania.
ja mam nav i działający Carplay po WiFi. Lag raczej w pierszej minucie po zbootowaniu, potem już ujdzie choć nie jest 100% płynne to.
- - - Updated - - -
nie chce mi się powtarzać tego co napisałem na alfaowner Ci, wrzucę dla innych linka https://www.alfaowner.com/threads/ho.../post-17787545
Witam, mam Stelvio z drugiej ręki z wersjami oprogramowania: mv i tv 002.009.043 oraz mapy 10266.9478. Jakie są aktualne? Mapy to wiem że muszę wykupić żeby mieć aktualne, chyba że jest inny sposób? A co a firmwarem? W Alfa connect niby auto jest ale w aplikacji nie mogę dodać auta.
Tutaj masz wszystko opisane:
https://www.alfaowner.com/threads/ho...dates.1185573/
dziękuje
Mapynsjnowsze bez wykupowania to z 6.2022 wersje 1051 i 1052 w zaleznosci czy masz mala czy duza 3d navi.
Witam,
mógłbym prosić o nr telefonu
nie podaję, ludzie nie daja mi żyć nawet teraz po 2 razy dziennie jakies telefony czy maile i milion pytań do... rzygam giuliami, stelviami, problemami, pomocami przy konwersji, dopasowaniu części, retrofitach czy innych sprawach/radach.
jestem tu, czasem coś napiszę, czasem wrzucę, ale tylko takie minimum co szybko ogarnę - info, komunikat itp, coś co przy okazji, bez zbednego czasu mogę zrobić i jak mam na to humor
A humoru masz chyba co raz mniej, bo (z całym szacunkiem) Twoje wpisy są co raz bardziej aroganckie.
Nie mialem zycia, w ten sposób jak teraz postepuje dbam o siebie. Za duza grupa, za duzo tych aut bylo tez moim zmartwieniem, nie bylo czasu zeby cos pozyc z rodzina czy cos zrobic dla siebie. Zajechalo mnie to bo pozeralo godziny dziennie na forach, mailach, telefonach,facebookach, chatach itp. Na alfaholikach jeszcze jestem, na wielu innych juz dawno nie. A to ze chce wiecej spokoju to arogancja? Paru ma obslugiwac wszystkie zapytania od setek forumowiczow a reszta co? Ja tez chce miec czas prywatny, odetchnac, a nie 24/7 alfa romeo support tem
Również z całym szacunkiem i podziękowaniami - ale przecież nikt Cię do niczego nie zmuszał.
Sam, żeś se Panie zgotował ten los... A teraz to tak trochę brzmi jakbyś miał pretensje do innych, że Cię doceniają i szanują wiedzę.
A co do telefonu to się w ogólę nie dziwię :-).
No tak wyszło, teraz dla zdrowia i zachowania balansu spraw życiowych musze się izolować. OK, robimy niezły OT, admini może sprzątną przy okazji
W ASO zapisali mnie na akcję - aktualizacja softu radia bo ponoć "pewne" funkcje mogą nie działać.
Daj znać, jaki numer kampanii - czy to nie ta, o której od pół roku wiadomo.
Ostatnia kampania dla Giulii jaka się pojawiła to ta z maja, radio na MV131.000.002 ( z przejściem przez pośredni MV128), jeśli chodzi o Alfę od tego czasu kilka na Tonale kampani było tylko. Ciekawe co nie tak jest z MV132 który wcześniej wypuścili, ja używam i wszystko mi działa perfekt (oczywiście jako auto przedliftowe nie mam np TBM wiec tu nie sprawdzę pewnej części funkcjonalności)
- - - Updated - - -
W czerwcu wyszedł service news:
Modele różne – Urządzenia info-telematyczne z Apple iOS
Środki ostrożności i ostrzeżenia dotyczące działania – Informacja
dla Sieci
ZASTOSOWANIE
Wszystkie modele
INFORMACJE OGÓLNE
Informujemy, że w przypadku zgłaszania nieprawidłowości dotyczących działania
urządzeń info-telematycznych należy wyjaśnić, że wszystkie wersje systemu iOS 15, w
tym najnowsza 15.3, dotyczyły głównie aktualizacji zabezpieczeń.
Takie aktualizacje mogą mieć wpływ na działanie urządzeń Apple w naszych pojazdach.
Dlatego nie należy wymieniać radia samochodowego w przypadku wystąpienia jednego
z następujących znanych problemów związanych z Apple iOS:
iOS 15.2 – 31.12.21
• Skrócenie żywotności akumulatora.
• Aplikacje działają powoli i chwilowo nie reagują.
• Połączenie z Apple Watch (i innymi urządzeniami Bluetooth) okazuje się zawodne.
• Ekran nie reaguje na dotyk (prawdopodobnie problem rozwiązuje zablokowanie i
odblokowywanie).
• Po sparowaniu urządzenia, jeśli kompatybilne urządzenie zostaje odłączone od
systemu Uconnect, system ten sygnalizuje, że oba profile HFP i A2DP są odłączone, ale
kompatybilne urządzenia są nadal wyświetlane jako podłączone.
• Podczas odtwarzania muzyki przez Bluetooth zamiast nazwiska wykonawcy w
systemie Uconnect widnieje napis „Unknown” (Nieznane).
• Podczas odtwarzania muzyki przez Bluetooth informacje o roku są wyświetlane w
systemie Uconnect jako „0”.
• System Uconnect automatycznie ponownie łączy się z kompatybilnym urządzeniem,
ale ponowne połączenie wymaga 6 – 7 sekund.
2
iOS 15.2.1 – 12.01.22
• Pierwsze połączenie nie jest przywracane po zakończeniu drugiego. Użytkownik musi
ręcznie przywrócić połączenie.
• Niektóre z tych problemów są nowe, inne pochodzą z systemu iOS 15.2 i
wcześniejszych wersji systemu iOS. Firma Apple przestała oznaczać wersje iOS 15.2,
co oznacza, że oprogramowanie iPhone'a nie może zostać przywrócone do poprzedniej
wersji iOS 15, jeśli iOS 15.2.1 zacznie powodować problemy.
iOS 15.3 – 26.1.22
• Badane są inne występujące problemy.
• Jest to nowe oprogramowanie i niektóre z opisanych wcześniej problemów zostały już
zasygnalizowane.
Informujemy, że nasze radioodtwarzacze samochodowe posiadają certyfikat Apple i
oczekujemy, aż Apple przedstawi nowe udoskonalenia.
Nie należy wymieniać radioodtwarzacza.
A czy znany jest komuś przypadek, że audio się restartuje podczas normalnej pracy? Zdarzyło mi się dwa razy po kilku godzinach jazdy, że się sam zrestartował "raptem".
Pytam w tym wątku bo może jest to jakiś znany przypadek na któryś jakaś aktualizacja miała pomóc (choć ponoć mam najświeższą wersję).
Może bateria??? Ale wtedy jeśli już to by chyba się audio całkiem wyłączyło a nie restart?
Ja miewam takie sytuacje, ale zaraz po uruchomieniu (3 - 4 razy w ciągu roku). Nigdy po dłuższej jeździe. Może się przegrzewa?
To mogło być może u Ciebie może jako jakiś restart po aktualizacji "z powietrza". Skoro zaraz po włączeniu.
Zdarzyło mi się dwa razy na pół roku w odstępie jakieś dwa tygodnie, po ostatniej aktualizacji w serwisie. Wcześniej nie, może przypadek.
Na pewno nie było to w sytuacji przegrzanego wnętrza, a czy moduł w środku się nie przegrzał to diabeł go wie.
Dzięki za info, chyba standard: "jeździć i obserwować" póki nie padnie (oby na gwarancji :-) ).
Nie mam wbudowanej nawigacji, więc aktualizację Alfa Connect Box kojarzę tylko raz w tym czasie.
Ciekawi mnie co bym zyskał aktualizując mój infotainment w Giulii MY`19 do najnowszej wersji, obecnie mam MV-081.000.004 i wszystko działa spoko.