Nie taka ostatnia ta alfa, ale z tego co widać to JTS nie sprzedają się też ze względu na brak możliwości zagazowania. Powiedziałbym wręcz, że to może być główny powód niechęci do tego silnika.
Nie taka ostatnia ta alfa, ale z tego co widać to JTS nie sprzedają się też ze względu na brak możliwości zagazowania. Powiedziałbym wręcz, że to może być główny powód niechęci do tego silnika.
Główny powód niechęci to tak jak już kilka osób pisało – średnio pokumana obsługa w ASO (nie wszędzie na szczęście) i sporo jednostek, z którymi obchodzono się w sposób niekoniecznie zdrowy, co przełożyło się na późniejsze koszty doprowadzenia ich do sensownego stanu.
Nie wszystkim się ta jednostka musi podobać, ale mnie osobiście przypasowała (mimo, że nie szukałem pod kątem tego konkretnego silnika, po prostu się trafił).
Powitać.
Jeżeli chodzi o łańcuch jest oryginalny( części z polinaru) , wymieniony ten główny, drugi został. Klime będe sprawdzać za jakiś miesiąc dwa jak sie ociepli i wtedy będe się martwić, wahacze według mnie są w porządku, coś tam na dużych dziurach słychać ale ogólnie mnie nic nie przeszkadza jadąc, jak narazie zostaje i nie wymieniam. Klapa? tu macie racje na wiekszych dziurach skrzeczy i nie wiem jak tego sie pozbyć, na równym cisza ale dziury i już skrzeczy. Wracając do hamulców, rozmawiałem z Panem z serwisu alfy i powiedział, że do wymiany jak te klocki juz zjade, polecił jakieś EBS, bo tylko dobre tarcze potrafią podobno zatrzymać nasze 159, zgadzam sie bo są cięższe od 156 ale hamowałem z wiekszej predkości i nie ma tragedii jak narazie, ale wymiana na 100% po wyjeżdzeniu klocków. Opony otrzymałem w stanie dramatycznym, idioci , z resztą ten facet z komisu to dziwak, krętacz i nawet nie wiedział co ma za auto w rękach. Prosiłem go aby mi załatwił w cenie jakies opony żebym do domu dojechał to wykrecił się. Miał w dupie czy mi pęknie opona czy nie, wsadziłem jakieś w miare możliwe do wiosny i za miesiąc kupuje nowe letnie 16'. Koło zapasowe zostało nic nie zabrał, nawet paragon z łomianek znalazłem w zapasie:) Ramki klubowe zamówiłem sobie dzisiaj i założe bo mam dalej te z jego komisu i mi sie rzygać chce jak je widzę, przez tego gościa właśnie. Tapicerke i wnętrze zostanie odświeżone , kolega sie zajmuje praniem i czyszczeniem aut więc po problemie.
Alfa z sandomierza w sedanie będzie może w następny weekend przeze mnie oglądana bo jade do Sando bo stamtąd pochodzę ale przebywam w KRK, więc może coś o niej napisze ale nie obiecuje. Ja kupiłem za tyle ile była w ogłoszeniu, udało mi sie tylko na paliwo obniżyć, narazie ciesze się jazdą, cichą tak jak kiedyś gdy miałem BMW E34 525i, może już tak nie przyspiesza i tak nie brzmi ale komfort podobny a stylistyka kosmos, W 2006 r zobaczyłem pierwszy raz 159 w PL i od tamtego czasu marzyłem aby taką posiadać i się w końcu udało po 8 latach:)
Warsztat, w którym serwisowałem 156 przez 3 lata i teraz robilem tam rozrząd 159 i inne rzeczy płyny itp. znajduje sie pod KRK. zainteresowanym powiem ale to na PW.
Rzeczy do zrobienia to klima, opony, znaczek tył, jakaś ładna końcówka wydechu, kosmetyka środka..itp bo to alfa i psocić lubi zaraz coś może wyjść ale ja sie tym nie przejmuje i za każdym razem jak czytam, że nie kupie bo opony brzydkie albo że nie bo za drogo to nie rozumiem osób chcących mieć alfe, przecież te auta nie są stworzone by tylko sie poruszać z A do B, są stworzone by każdy pobyt w środku auta i jazda nim był jak mecz dla piłkarza jak święta dla mohera..itp:)
Pozdrawiam
@ klusiobos
znaczek z tylu powiadasz ? Niech Ci bedzie ;) http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=123205&stc=1
Jakos tez szczegol umknal mojej uwadze. Co do klimy zrobisz jak chcesz, pragne jedynie zauwazyc ze w zimie serwisy od klimy maja wolne moce przerobowe i mozna z nimi ceny negocjowac. Jak jest sezon to juz troche gorzej. Ale rozumiem ze lancuch mocno pociagnal po portfelu :(
Co do tarcz i kolockow to musze przyznac ze masz nawet kumatego mechanika. Na forum jest oferta ze znizka http://www.forum.alfaholicy.org/raba...hawk_inne.html bo oryginalnie na stronie ebc http://ebcbrakes.pl/pl/ ceny takie sobie. Blacki to zwykle zamienniki, greeny sa ok, a redy wymagaja zestawu tarcze i klocki wiec oznacza to duza dziure w budzecie.
Zreszta fajnie wyszlo ze na forum sa dwie 1.9 jts po wymianie lancucha. Pewnie wyjdzie w praniu ze u kumatego usera lancuch wytrzyma 200k przebiegu :P
co do znaczkow polecam zestaw naprawczy naklejek z allegro ;) chyba 12 zl kosztuje na przod I tyl :) u mnie ladnie sie trzymaja juz 2 rok :)
Powitać,
Wczoraj na zimnym silniku odpalając Alfa zabrzęczała spod maski na 1-2 sek i przestało, taki lekki klekot. Później na ciepłym już bez żadnych niepokojących dźwięków przy odpalaniu. Dziś rano odpaliłem i to samo, poźniej na ciełym znów ustało. Zadzwoniłem do serwisu, odpowiedź- (możliwe, że od paska micro, przez wilgoć), zgodzę sie bo lało przez dwa dni, oby to tylko to. Silnik po za tym chodzi cicho i bez żadnych niepokojących dźwieków. Będę wdzięczny za jakieś wskazówki:)
Siema "pieta"!,Cytat:
Hej,
Widze ze wrzuciles zdjecie srebrnej strzaly jako awatar. Klapa ogarnieta już ? Co do nagaru to markowa plukanka (np. motul,millers, liqui moly) plus czeste wymiany sensownego oleju i nie będzie trzeba głowicy rozkrecac żeby nagar usunąć :P
Jeżeli chodzi o klapę jeszcze nic nie ogarniałem, nie wiem za co sie zabrać tak konkretnie ale coś mi sie wydaje że to prawy słupek z tyłu, ten nad lampą, tam coś może jest nie dokręcone czy jak, szukałem troche na forum ale nie znalazłem odpowiedzi. Wychodzi na to, że musze znaleźć jeden wolny dzień i posciągać plastiki klapy i ten boczny słupek tylko jego sie podważa i jest na klipsy czy jak? po zaślepkach na kapie od środkia widzę, że coś było grzebane ciekawe w jakim celu.
Kolejny bonus to stukanie takie głuche walnięcie( jakbym uderzył gumowym młotkiem w podwozie auta), dodam, że dźwięk jest z tyłu, tak jakby spod auta, nie wiem o co chodzi. Staje się tak jak jadę po większych nierównościach, nie jestem w stanie stwierdzić, w którym momencie się to dzieje jak auto jedzie, może jakieś zwierzę żyje mi pod autem?:confused:;)
Pozdrawiam!
Co do klapy to mysle ze nawet średnio rozgarnięty blacharz lakiernik pomoze ci to ogarnąć. Skoro jesteś z kraka to możesz wpaść do dziupli Tomka_krk. Z tego co kojarze jego posty to zle spasowanie klapy w kombiaku to czesta przypadlosc. Przy okazji nasłuchasz się ze jts w AR to kanal ;)
Klapa chyba była lakierowana, stad te zaślepki ruszane. Być może wtedy zle spasowali u lakiernika przy zakladaniu
Gluchy dźwięk kojarze z testu u Twardowskiego po lokalnych wertepach. Jego zdaniem to wahacze z przodu, ale jak sam napisales jakos można z tym zyc, bo cena oryginalow zabija (pod warunkiem ze je dostaniesz jeszcze ;) a zamienniki nie sa lepsze od tych co masz teraz po 106k przebiegu wiec szkoda sensu wymieniac :(
a pasek mikrorowkowy czy jak tam go zwa może trochę piszczeć, zwłaszcza ze pewnie fabrykę jeszcze pamięta. Btw chyba 28.02 twoja alfa obchodzila 8 urodziny ;)
Witajcie,
W ubiegłym tygodniu kupiłem Alfę 159 JTS 160 KM, 2008 r.
Auto jest sprowadzone z Włoch - oryginalny przebieg - 158 tyś.
W tym tygodniu zamierzam ją zarejestrować oraz oddać do mojego Mechaniora, aby wymienił parę rzeczy. I tutaj mam parę pytań - co dokładnie w tym aucie z takim przebiegiem należy wymienić?
Domyślam się że:
- olej silnikowy i filtr oleju
- filtr powietrza
- filtr przeciwpyłkowy
- filtr paliwa
- płyn hamulcowy
Czy o czymś zapomniałem? Czy należy także wymienić płyn wspomagania kierownicy ? Gdzieś wyczytałem, że należy wymienić płyn razem ze zbiorniczkiem ( płyn ma być koloru zielonego ? )
Czy przed wymianą oleju należy zrobić tzw. płukankę np tym:
http://allegro.pl/liqui-moly-plukank...958067932.html
Mam jeszcze jedno pytanie: gdy Alfa się rozgrzeje, na biegu jałowym wpada w baaaaardzo delikatne drgania. Są one wyczuwalne wewnątrz auta. Obroty baaaaardzo minimalnie falują ( wskazówka pokazuje ok 700 obr.). Ten objaw występuje tylko na biegu jałowym, gdy auto jest rozgrzane. Jak doda się odrobinkę gazu, drgania znikają. Co może być problemem? Czy to jakaś nieczystość w którymś w filtrów, a może świece?
Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam
Jeszcze olej przekladniowy. Przy tym przebiegu warto to zrobic...
Czy drgania wystepuja przy wlaczonej klimie czy wylaczonej?Cytat:
Mam jeszcze jedno pytanie: gdy Alfa się rozgrzeje, na biegu jałowym wpada w baaaaardzo delikatne drgania. Są one wyczuwalne wewnątrz auta. Obroty baaaaardzo minimalnie falują ( wskazówka pokazuje ok 700 obr.). Ten objaw występuje tylko na biegu jałowym, gdy auto jest rozgrzane. Jak doda się odrobinkę gazu, drgania znikają. Co może być problemem? Czy to jakaś nieczystość w którymś w filtrów, a może świece?
Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam
Dzięki. A co z resztą? Tak pod kompa podpinałem- wyskoczył błąd związany z elektryką, ale został skosowany i już sie nie pojawia. Tak poza tym to ok.
Dodano po 3 minutes:
Płyn przekładniowy? To ten od sprzęgła czy jaki?
Jeśli chodzi o te drgania to, nie zwróciłem na to uwagi, czy klima była włączona. To może być wina tzw. "obciążenia silnika" przez klimę ?
700 obrotów to trochę mało, może właśnie jak pisze CodeMaker chodziła klima. Przekładniowy czyli olej ze skrzyni biegów.
Z tego co mi wiadomo, rozrząd nie był wymieniany. Auto nie miało poważniejszych napraw silnika - tak mi powiedział znajomy z ASO, który sprawdzał mi przebieg po VIN. Nie wiem, jak z historią oleju.
Na kompie, nie wyskakują żadne błędy. Badałem auto, jak je kupowałem. Później zrobiłem trasę ok 450 km i wszystko chodzi świetnie. Muszę je sprawdzić jeszcze raz na kompie przy wymianie tych rzeczy.
A co z tą płukanką? Profilaktycznie zrobić to?
Ok. Dzięki za info. Sprawdzę to jeszcze i napisze.
Olej w skrzyni biegów. Od sprzęgła wymienia się razem z hamulcowym. To ten sam płyn.
Jeśli drgania są przy włączonej klimie a bez klimy nie występują to wszystko jest ok.
A tak btw to przy tym przebiegu zalecana jest wymiana paska napędów pomocniczych wraz z rolkami i napinaczami.
Płukanka na pewno nie zaszkodzi.
'A tak btw to przy tym przebiegu zalecana jest wymiana paska napędów pomocniczych wraz z rolkami i napinaczami"
Dzięki za info. Jaki to może być koszt?
Dzięki za wszystkie informacje. W tym tygodniu wszystko będzie wymienione.
Pojedz to jakies kumatej firmy, niekoniecznie ASO to Ci wymienia co potrzebne a co niepotrzebne to zostawia na później :P Czekamy na wieści lancuchowe ;)
Witam
Sorry ze w tym temacie. Mam banalne pytanie, gdzie znajduje się filtr paliwa do 159 SW 2.2 jts bo chciałbym wymienić a nigdzie nie mogę znaleźć.
Dzieki
znalazłem te elektrozawory na ebayu np. http://www.ebay.com/itm/Cobalt-Malib...2c86a6&vxp=mtr
wychodzi 150 zł z przesyłką, jak myślicie będzie pasować ?
Panowie, Jest sprawa. Porozmawiałem ostatnio z pewnym panem, który uświadamiał mnie ponad wszystko abym w tym silniku przy takim przebiegu niby nie prawdziwym i zaniżonym, zalał silnik olejem specyfikacji 10w50, aby uchronić silnik od złych rzeczy.. ktoś pomoże?
To niech ten pan pochyli sie i biegnie a sciana sama go znajdzie. Nie sluchaj takich "specow" bo bedziesz w zimie w sandalach biegal. Niby co moze sie stac jak zalejesz 5w40 pelny syntetyk?
Zalej dobry, ale dobry a nie tani olej. Z tych nie drenujacych kieszeni to motul a jak chcesz byc ortodoksem to selenie...
Czolem, miałem już się nie odzywac chwilowo, ale ze mam slabosc do twojej alfy to jeszcze się będę produkowal.
Po pierwsze wydaje mi się ze przebieg twojego auta jest realny. Jak chcesz to mogę dac Ci numer oryginalnego wlasciciela który te auto sprzedawal zanim trafilo do handlarzy to sobie z nim pogadasz. Jak będziesz w serwisie to zobaczysz ile razy była kasowana inspekcja olejowa i wyjdzie ze 3 razy (plus ten twój czwarty).
Ten twój Pan to kolejny przykład ze jtsy w tym kraju mało kto ogarnia i później wychodza rozne kwiatki. Olej 10w50 jest dobry do starego twin smarka bo lepiej smaruje wariatory niż standardowe 5w40. We fiatowskim jts 2.0 początkowo był 5w40 rekomendowany ale po akcjach z nagarem dano wskazanie na racingowy 10w60. Wiec pewnie ten Pan widzi jts i mowi ze trzeba dawac 10w60 jak w 156/gt a tu figa z makiem. Podobne akcje sa z honda gdzie mało kumate mechaniory chcą lac 10w60 bo to przecież silniki które wysoko się kreca a to figa z makiem, kierunek jest dokładnie odwrotny ze względu na wysokie spasowanie silnika. W jts pochodzących od opla jest inna konstrukcja wariatora (jest w zebatkach) wiec zostajemy z tym co producent wymyslil, tyle ze zmieniamy 2 razy częściej co najmniej :)
Zreszta pisałem już o olejach i nie ma sensu się powtarzac po raz enty
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...o_2_2_jts.html
Dodano po 3 minutes:
Code maker jak zawsze dobrze prawi. Slowo klucz pelen systetyk a nie jakies HC udające pelen systetyk. Zreszta jak dobrze poszukasz to selenia az tak drogo nie wyjdzie a nawet tanej niż motul ;) Valvoline bardzo dobry a jak chcesz przykozaczyc to millers 5w40 cfs. btw jak zalejesz millersa to powiedz czy jest jakas roznica ? Selenie masz obecnie 5w40 zalana wiec mozesz pokombinowac. Ale jak cos jest dobre to po co to zmieniac ;)
Ja się bije z myślami czy nie wlac do go 8 zaworowej pierdziawki, bo mam nature eksperymentatora. Ale czym dluzej mysle to dochodze do wniosku ze to bez sensu ;)
Siemka,
Mam pytanko odnośnie spalania w JTS 1.9 - ile benzynki wam zużywają.
W ostanią sobotę zalałem cały zbiornik Vervą i do dziś zrobiłem 95 km ( tylko miasto- ok 40% jazdy w korkach, czyli bieg 1 i podjazdy) Dziś pojechałem na tą samą stacje zalałem do pełna i wyszło 12.5 litra:) To chyba normalne spalanie w mieście? Jak u Was. Mam jeszcze jedno pytanie - pierwszy raz mam Alfę - jak się kasuje stan licznika ( tego co jest nad przebiegiem na desce rozdzielczej)? No nie mogłem dziś do tego dojść. "Trip A" i " Trip B" kasuje się przytrzymując guzik menu, a tego nie mogę rozkminić:)
Jak na miasto to dość sensowny wynik. Licznik możesz skasować, naciskając i przytrzymując przycisk km na panelu po lewej stronie (tam gdzie są bezpieczniki).
Oki. Dzięki za podpowiedź. A jak u Was panowie ( i Panie :) ) z tym spalaniem?
Trasa 8.2 śr 100km/h , miałem nawet 7,5 - autostrada do 120 km/h , miasto te 12 co piszesz jak najbardziej. Najlepiej sie tym autkiem płynie przy 160-180km/h ;) a spalanie wtedy koło 10;) cisza i wygoda tym silnikiem;) a i jeszcze jedną sprawa panowie, wyskoczyła kontrolka od silnika, rzekomo błąd o katalizatorze chyba p0430, znikła jakimś cudem po tym jak przy zgaszeniu auta zostawiłem kluczyk, wysiadlem i wsiadlem nacisnalem raz ,zapalily sie kontrolki sprawdzające , nast raz nacisnapem odpalilem i kontrolki brak;) cuda na kiju.
Zauważyłem że dość ciekawie niskie spalanie na trasie macie , to jest tylko autostrada czy wliczacie też w to drogi takie jak powiedzmy E4 ?