Andrzejowi chyba chodziło o to ze kontrolka od poziomu oleju (ta na zegarach) ma wspólny czujnik razem z tą kontrolką nad popielniczką.
Printable View
Andrzejowi chyba chodziło o to ze kontrolka od poziomu oleju (ta na zegarach) ma wspólny czujnik razem z tą kontrolką nad popielniczką.
Dwa razy zapaliła mi się ta kontrolka na desce a ta na panelu nie więc chyba nie mają wspólnego czujnika.Kurde nie wiem już co o tym mysleć.Nawalą tych kontrolek a później człowiek zachodzi w głowę co jest co:)
No to kurde jak to w końcu jest??? Ile jest czujników odpowiadających za olej??? Ja u siebie naliczyłem cztery. Jak dotykałem masy to reagowały: (czujniki z przodu koło filtra) temperatura oleju (wskazówka),czerwona kontrolka od cisnienia oleju,poziom oleju(kontrolka między zegarami). I czujnik z tyłu pod kolektorem; reagowała wskazówka od cisnienia. A co z kontrolką nad popielniczką???
Kontrolka oleju na panelu zapala się jak ta na desce świeci dłużej, sprawdziłem to podczas wymiany olej jeżeli natomiast stoję bardzo krzywo autem to nieraz zapali się na desce a po zjechaniu z podjazdu gaśnie.
U mnie jak raz miałem niski poziom to świeciła ta nad popielniczką a ta między zegarami nie... A obydwie są sprawne. Podczas wymiany oleju włączyłem zapłon i wtedy świeciły obydwie....
koledzy jakiej firmy polecacie wahacze do AR 155 ? Tak ,żeby pojeżdzić z rok
Na rok to jakieś najtańsze z neta :), ja jakoś prawie 2 lata temu wkładałem firmy kraft i puki co nic się nie dzieje jakoś około 150zł za sztuke wyszły.
Ja mam w swojej firmy Kager. Zrobiłem na nich jakieś 20 tysięcy i nadal są ok. Kosztowały plus minus 140 zł.
muszę wymienić już ,bo jest coraz gorzej z nimi .Jak wcisnę gaz mocniej , to aż rzuca ją na bok podczas jazdy.
Wahacze, końcówki i o dziwo górne mocowania amora, jak są wywalone to też dziwnie jeździ.
w tym jest problem że nie.Bo było wkręcone ,tak jak wcześniej stare.
a skąd Ty masz V6?
:)to jest moje oczko w głowie ,które kupiłem od epiona chyba 8 miesięcy temu.Alfa przed fl.Na razie funduszy brak i jej nie robię ,ale już nie długo zaczynam z nią robić porządek.Powód na razie jeszcze szkoła:(
to chyba on kupował ode mnie wałki do silniczka, dlaczego w avatarze jest rocznik 1997?
To której tak skoślawili buty? i co jesteś zadowolony ze swapa?
Patrzysz czasem na luzy zaworowe i naciąg łańcucha? musiałeś mieć cały osprzęt i elektronike do 8v?
podaj linka do tego przeszczepu to poczytam pewnie przeoczyłem temat
tak musiałem mieć cała elektrykę od 8v .Miałem tak naprawdę całą alfę mojego ojca ,która stała dwa lata, bo przód dostał strzała a, że trafiła się okazja to się pojechało do Zielonej Góry po alficzkę.
http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...meo_155_a.html
jak ta zostanie ze mną na dłużej to wrzucę do niej 2,0 8v ,bo mam w zapasie.
Dobry dzień, byłem dzisiaj na pomiarze ciśnienia oleju, coś się zaczyna kończyć przy temp. silnika 90*-95*C i oleju około 80*C ciśnienie spada na wolnych obrotach do 1,5 bar czasem troche mniej po dodaniu gazu wskakuje na 3,5bar wiec jest za mało jak olej był chłodniejszy to naturalnie było wieksze ok 4,5. Panewek nie słychać w ogóle, mechanik też się wsłuchiwał i mówi że to nie panewki (chyba że w alfie ich nie słychać nawet jak się kończą), wiec raczej pompa oleju. Olej mam 10w40 myślę żeby puki co wlać 15w, i teraz pytanie gdzie szukać pompy :):) od 164 będzie pasować plug&play??? Może ktoś ma dobrą sprawną ???
Według OKP pompa ze 164 pasuje do 155 V6:)
http://www.okp.de/xtc2/164/10-Motort...-V6::7892.html
Dzięki, ała tylko 1/3 wartości samochodu :). Sam już nie wiem jak to zrobić żeby było dobrze.
Zalej mu jakiś dobry olej 10W60 np. Agipa i wtedy sprawdź jakie ciśnienie się pokaże.
Puki co jest Havoline Extra 10W-40 ale to i tak nie wiele zmienia bo faktem jest że coś robi kaput. Olej doraźnie zmienie ale i tak muszę myśleć dalej.
Nie lej minerała.Kiedyś też zaniepokojony niskim ciśnieniem zalałem 15w40 i nic nie pomógł.Wróciłem do półsyntetyka.
dokładnie, mineral jest gęstszy tylko jak jest zimy po rozgrzaniu wszystkie w40 to prawie to samo.
W sumie macie rację. Tysiaka na pompe nie wydam bo to z celem się mija, spróbuję poszukać używki tylko pewność że nie jest w takim samym stanie co ta jest żadna. Myślałem o 3.0 od 164 jest ich wiecej tylko czy wszystkie mocowania w bloku pasują do osprzętu, czy skrzynia podchodzi normalnie i czy wystarczy wykrecić z 2.5 klamoty żeby w 3.0 wyjście wody było po stronie termostatu w 2.5. ale puki co zacznę od pompy. jeśli to nie pomoże będę rozważał 3.0 albo remont dołu góra jest zdrowa przedmuchów nie ma żadnych. Pozdrawiam za wszelkie mądrości będę wdzięczny.
Jest na necie instrukcja jak przełożyć termostat w 3.0 na stronę skrzyni.
Tu jest ta instrukcja http://www.grupposportivo.net/AlfaRomeoS3e3.htm
W 3.0 inaczej jest też rozłożony osprzęt.
Pompę oleju chyba można regenerować?
A jak u was ciśnienie wygląda przy temp bliżej 100*C????
u mnie jest 2-2,5 bara