Znaczy jakie?
Printable View
Znaczy jakie?
Np. takie, że B4 + Eibach -30 nie jest dobrym wyborem gdyż B4 zastępuje serię i do niższych sprężyn spisuje się średnio. MTS miał być totalnym betonem jeśli chodzi o sztywność a Eibach opisywany jest przez wielu jako super komfortowe. W moim odczuciu szału względem tej różnicy nie ma. MTS jako totalna kupa miał wylać i rozsypać się po 10 tys km max. U mnie jeździ ponad 5 lat i prawie 75 tys km. Tak, wiem - trafiłem na wyjątkowy komplet ;).
do springów -30 zalecany jest amortyzator przystosowany do sprężyn obniżających już, a tak jak było pisane - b4 takim amortyzatorem nie jest, to, że to bilstein nic mu nie pomaga - ot, zwykła seria. a czy eibach jest taki mega komfortowy? nie jest, przecież jest twardszy od serii, natomiast w porównaniu z tanizną pokroju mtsa - jest bardziej komfortowy.
Kilka dni tem założyłem Eibach B12 Pro kit. Ten zestaw zdaje się być idealnym kompromisem pomiędzy prowadzeniem i komfortem. Kiedy trzeba wybiera i pozwala na szybszą i pewniejszą jazdę. Teraz będę robił eksperyment z tylnym stabilizatorem.
Po wsadzeniu do mojej starej alfy na SportPacku B4 było takie samo zachowanie auta na dziurach jak przed tym zabiegiem, amortyzator B6 jest sporo sztywniejszy i odbiega od SportPacka- weź poprawkę na to że się nic a nic nie znam ;)
Ale akurat nie ja to do starej 156 wkładałem, tylko taki co się lepiej znał
MTS chmmm nigdy nic z tej firmy nie miałem i nie zamierzam mieć, ale widziałem to w akcji i byłem pod wrażeniem ...
Co do trwałości, to tak samo jak z zawiasem, podobno sie sypie szybko w Alfach, a ja 100 tysięcy robię na nim
Chodzi jedynie o to, że przesiadając się z mojego "betonowego" MTSa na Eibacha wg. obiegowej opinii z forum miałem poczuć mega różnicę. No nie wiem, nie poczułem.
To zależy chyba od konstrukcji zawiasu, beton jest w autach pokroju Audi a3 z prostym zawiasem, kolumna z przodu, a z tyłu belka. W alfach jest dużo lepiej w tej materii - ale to tylko moje przemyślenia
Witajcie, mam krótkie pytanie: czy felgi o rozmiarze 17x7,5 5x98 ET35 będą bez problemu pasowały do 147 1.6 TS z 2003 roku? I jaki rozmiar opon jest dla takich felg zalecany? Chodzi o to żeby nic nie obcierało. Teraz mam felgi 16 cali (tzw. telefony) z oponami 205/55/16 i zastanawiam się czy taka zmiana jest możliwa na zasadzie "plug&play". Będę Wam wdzięczny za rady.
Felgi z tymi parametrami wchodzą bez problemu. Do tego opony 215/45R17 i jest ok.
Na poniższym foto jest taki właśnie zestaw:
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...016/09/460.jpg
Koła nie chowają się przesdnie w błotniki ale i nie ma problemu z obcieraniem. Przy obniżonym zawieszeniu wybór optymalny.
Dzięki drift-r za zdjęcie poglądowe. Zawieszenie mam teraz seryjne i jeżeli zdecyduję się na felgi 17 cali, to przez pewien czas będą one musiały jeździć na tym zawieszeniu. Zakładam, że jeździć się da, ale słabo będzie wyglądać? Niedługo czeka mnie kilka napraw w zawieszeniu i przy okazji rozważam obniżenie 30/30 mm.
Opony przód 215 45 17 , tył 225 45 17 .
Wygląda przyzwoicie .
Załącznik 211834
jeśli mogę coś o zawieszeniu napisać:
założyłem do tt zawieszenie AP sportfahwerke czy coś takiego :), produkt lepszy od mts i ta technix..
ale jak mam być szczery? - gówno na maxa i spieprzyłem auto po założeniu tego zawieszenia..na postoju twarde, ale jak się jechało to miękkie to takie, zero wybierania dziur tylko wpadanie i dobijanie kołem do nadkoli
i po 2kkm wyłały tylne amory.. produkt za cenę 2200pln więc drożej od najtańszego shitu, ale ogólnie rzecz ujmując i przyznając się do swojego błędu - nigdy więcej nie kupię takiego czegoś..
Pytałeś innych właścicieli TT z tym zawieszeniem, czy też tak mieli bo obstawiam raczej jakiś wadliwy zestaw. Wylanie po 2 tys km raczej by o tym świadczyło. Mój - najtańszy z najtańszych kit MTS przejeździł już 80 tys km i wciąż działa.
Mam AP w GT i jeździ mi się nie gorzej od serii (trochę sztywniej, ale nie twardziej). Mają się dobrze, więc..... dziwne.
Ostatnio się zacząłem interesować tymi gwintami i z AP i koncernem VW jest cos nie teges, bo jednemu gościowi do S3 8L przyszedł już wylany fabrycznie amor w pudle, drugiemu się wylały po jakimś symbolicznym przebiegu i ogólnie się to dość często zdarza. Jak chodzi o inne marki to jakoś cisza, występuje to sporadycznie.
No to niezłą fuszerkę odwalają, żeby przysłać już wylany.
Szczerze to na dzień dzisiejszy to za mniej niż 600 dopłaty masz B14 do Niemca (kiedyś co najmniej 1600 różnicy), za 1200-1600 więcej ISC z Camberami (cennik walę dla Niemiaszka, bo do Alfy nawet się nie interesowałem).
A i tak patrząc na to co ludziska do Niemiaszków montują to AP to i tak rzadkość i górnopułkowy produkt- najważniejsze żeby fela była wielka i błyszcząca, koła na naciągu, lakierek błyszczący i sterta naklejek na szybie
Załącznik 212804
To chyba dyszl był, nawiasem mówiąc a nie żadne GTI, bo jak się rozstawaliśmy takiego kapciucha walnął że nawet moja Alfa była by onieśmielona. Swoją drogą nie pierwszy kmiot co zaczyna deptać jak widzi że ten z tyłu ma kierunek w drugą stronę- a liczyłem na coś innego
Siema :D sprawa wygląda tak - mając kilka stówek warto obniżyć 147 1.6 na eibachach -30? Amorki oscylują w granicach 70% i zostawiłbym seryjne. Wiem, że można tylko pytanie ile to wytrzyma? Bo jeżeli miałbym wymieniać też amory to chyba zostawiłbym temat i w przyszłości zainwestował w gwint AP. Na tą chwilę raz, że środki nie pozwalają a dwa, że mam 17stki więc gleby i tak nie zrobię bo by to trochę komicznie wyglądało. Jedyne co mi przeszkadza w -30 to wysokość tyłu, przód siedzi ok ale ten tył mógłby być niżej.
Poza tym, nie wiem czy tylko odnoszę takie wrażenie czy ten tył jednak w benzynach siada niżej. Sporo przykładowych 147 oglądałem i JTD to nadal kozy a TSy jakoś tak lepiej wyglądają :)
amory się sprawdza na drodze, nie na stacji diagnostycznej - ta aparatura jest niemiarodajna, wystarczy złe ciśnienie w oponach i pokazuje cuda..
Trzepaki przeglądowe raczej do aut sztywniejszych są do bani
Przed tygodniem byłem na przeglądzie- B8 na 3 kołach 66, na jednym 59- akurat te ma poduchę wywaloną.
Na B4 było by pod 80%
kylo1986 to dobij do 3 b ciśnienia w kołach i pojedź jeszcze raz :D
za rok tak zrobie. Inna rzecz mnie dobila- zmierzyli mi glosnosc wydechu i ciutke detonuje, ale juz wiadomo dlaczego i przed swieta ucichnie
Z tymi procentami, to nie jest tak wprost - że "tyle i tyle %" jak wyszło, to tyle % amortyzatora jest sprawne :)
Nie zagłębiałem się, ani na pamięć nie uczyłem, ale kiedyś o tych metodach badania na SKP czytałem, i zapamiętałem że po pierwsze nie może wyjść 100% nigdy. Że do wyniku tylnej osi dodaje się kilkadziesiąt % . Że najważniejsze jest żeby dużej różnicy prawa-lewa nie było. Ja pamiętam z badań coś 30-40% to całkiem ok wynik i wcale nie oznacza 30tu procent sprawności w odniesieniu do nowego amortyzatora.
kolejna sprawa to mrozy - badanie zmrożonego amortyzatora jest o kany doopy rozbić...
Dziś Niemiec był na ścieżce diagnostycznej- przód 56 i 59%, tył po 23 z obu stron :cool:
A zawias w świetnej kondycji- taki wynik jest skutkiem usztywnienia zawiasu z tyłu, przez stabilizatory i wahacze regulowane, które zmieniły kąt koła. Na razie bez gwintu
Panowie !
Sprawa wygląda następująco .
Założyłem zwykłe amory Kyb plus pro kit . Do tego rozpórkę na przód . Jeśli chodzi o rozpórkę na tył , to będzie montowana na dniach .
Interesuje się również kupnem stabilizatora od GTA na tył .
Jest jeszcze coś , co mógłbym zmienić w zawieszeniu , co wpłynęłoby pozytywnie na prowadzenie ?
Czy ten stabilizator będzie dobrze się spisywał z takim zawieszeniem ? Na gwincie byłaby odczuwalna różnica , czy jedno nie ma wspólnego z drugim ?
A kolejna rzecz , to znalazłem na allegro takie coś : http://allegro.pl/alfa-romeo-147-gta...127590006.html
średnica 16 mm - są dostępne większe ?
wiem że eibach ma do wyboru średnice ,ale cena troszkę zaporowa
Druga rzecz to różnica między stabilizatorem 156 GTA a 147 GTA , bądź 156 GTA SW ?
Jest jakakolwiek ?
Dzięki za odpowiedź .
Jeśli grubsze stabilizatory to od razu na przód i tył albo wcale.
Tyl robi wieksza robote niz przod.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Zmiana tylko tylnego stabilizatora , nie będzie miała negatywnego wpływu na zachowanie auta ?
Pozytywny
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Pozytywny na przyczepna asfalcie, na luźnej nawierzchni lub w opcji piasku na asfalcie auto będzie plużyć- ślizgać się.
Ja mam wszystko co piszesz jedynie nie zakładałem magla z GTA i ja jestem zadowolony, ale wszystko zależy od tego co lubisz
A co do zaporowej ceny za stabilizatory- to poszukaj w Warszawie, albo okolicy jest firmą co robi jakie sobie chcesz pod wymiar za dużo mniej niż renomowane firmy.
A po co ci rozpórka na tył????
dlaczego tak będzie ? Czym to jest spowodowane ?
Pytam całkiem serio..
- - - Updated - - -
chce do minimum zlikwidować przechyły , nurkowania .
stabilność podczas agresywnej jazdy ,
jak wybiorę się na tor dla zabawy oczywiście , to taki zestawik zawieszenia zda egzamin ?
- - - Updated - - -
właśnie czytałem w jakiś starych postach o tej firmie , zainteresuje się , dzięki !
Bardzo proste rozpórkami i grubszymi stabilizatorami zmniejsza przechyły boczne karoserii, w opcji jakiejś luźnej nawierzchni siła odśrodkowa wywala ciebie na zewnątrz, bo opona nie ma podparcia
Z tym co masz to już powinno być w miarę, Kayabe to takie B4 tak więc spoko amortyzator do auta nie nastawionego na całodobowe upalaniu, ja mam z przodu B8, a z tyłu B6, bo B8 na nierównej drodze przy hamowaniach z dużej prędkości powodowało podskakiwanie tyłu
To było tak...
Zamówiłem na przód u P.Górnego , po czym zapytał czy chce na tył .
Zapytałem czy jest taka potrzebna , odpowiedział że ze względu na zawieszenie wielowahaczowe , działają tam większe siły , przez co rozpórka jest zalecana -
mam nadzieję że nic nie pomyliłem , nie mogę znaleźć tych mejli
Mi było szkoda dziurawić tylne kielichy, poza tym co za dużo to niezdrowo, polataj bez tej tylnej i zobacz czy ci odpowiada, jak nie to montuj, bo może akurat nie będzie to konieczne
Klienta zawsze znajdziesz.
A co do tego działania tych rozpórek z tyłu to nie Górny, ale inna znana firma z tej branży niedawno tłumaczyła człowiekowi że do S3 8L trzeba zamontować tylną rozpórkę z tego powodu co u ciebie- tylko że tam nie ma kielichów z kolumna resorujaca jako takich, czyli faktycznie wsadzasz druta, który nic nie powoduje, a jedynie cię kosztuje 200. Tu napewno by coś dała, ale czy warto to już dyskusyjna sprawa w przypadku auta do jazdy codziennej
Ze stabami od GTA trzeba umieć szukać- ja kupiłem komplet, okazało się, że przedni jest taki sam jak w zwykłych wersjach, potem dopiero je zmienili w późniejeszych latach. Tylny jest grubszy o wiele i powiem że jest mega różnica- samochód wjeżdża w zakręty bardziej płasko, jest sztywniej.
Plus jbc to są różnice pomiędzy 147 a 156.
- - - Updated - - -
Ooo serio? Ile mm grubości ma?