Z tego co kojarzę w każdej klimie jest wymienny presostat
Wysłane z mojego SM-G389F przy użyciu Tapatalka
Printable View
Z tego co kojarzę w każdej klimie jest wymienny presostat
Nie mówię o presostacie (czujniku ciśnienia klimatyzacji). Ten w 159 znajduje się w okolicach osuszacza i pełni rolę zabezpieczającą przed pracą bez ciśnienia lub przy zbyt wysokim ciśnieniu.
Chodzi mi dokładnie o zawór regulacyjny sprężarki. Ten co siedzie w środku w sprężarce. W 159 jest sprężarka o zmiennej pojemności skokowej. Nie wyłącza się ona, gdy w kabinie zostanie osiągnięta zadana temperatura tylko pracuje cały czas, sterowana poprzez zmianę konta nachylenia tarczy wychylnej. Całym tym układem steruje steruje zawór sterujący/regulacyjny który zmniejsza lub zwiększa wydajność sprężarki w zależności od zapotrzebowania na schładzanie.
Nie znalazłem w eperze, dlatego pytam czy można do sprężarek 159 dokupić ten zawór jako osobną część?
Moja klima przestaje chłodzić, gdy osiągnie zadaną temperaturę - zaczyna pracować z małą wydajnością. Pobrzęczy chwilę i i już daje cały czas powietrzem z zewnątrz. To brzęczenie po którym przestaje działać jest mechaniczne (bo brzęczy) i dużą dozą prawdopodobieństwa będzie spowodowane:
- zacinającym się zaworem regulacyjnym sprężarki (w modelach innych producentów, które znalazłem około 200 zł)
- zacinającym się zaworem rozprężnym (około 400 zł)
- tarcza wychylna daje ciała co wiąże się z regeneracją lub wymianą sprężarki (1000-2000 zł)
Wszystkie 159 brzęczął jeśli nie mają wystarczającej ilości czynnika
Wysłane z mojego E6553 przy użyciu Tapatalka
W mojej czynnik jest. Nabijałem tydzień temu. Dwa dni po pierwszym nabiciu byłem ponownie (odessano cały czynnik i nabito ponownie). Brzęczała od razu po nabiciu - po pierwszym i po drugim (brzęczy w momencie gdy schłodzi już wnętrze i nie jest mocno obciążona)
Poza tym bądźmy poważni. To nie czynnik brzęczy tylko jakaś część mechaniczna (zawór rozprężny, zawór regulacyjny, sprężarka).
A nieprawidłowa praca tej brzęczącej części mechanicznej może być powodowana właśnie nieprawidłowymi warunkami pracy (ciśnienie/temperatura/lepkość), zabrudzeniem lub uszkodzeniem.
Jaką masz sprężarkę tzn. jakiej firmy ? zobacz tu
https://www.e-sklep-laser-sinex.pl/p...i-ZS-078-/5279
Ja miałem tak, że jak mi nabili klimę maszyną wg tego co maszyna miała w "katalogu" - 500g czy 550g - to było za dużo i ECU odłączał sprężarkę ze względu na zbyt wysokie ciśnienie w układzie.
Jak mi spuścili trochę, to ciśnienie jest prawidłowe ale brzęczy (szlifierka). Pewnie trzeba odessać i nabić na nowo - prawidłowo - według tego co powinno być w tym układzie, czyli zdaje się 460g. Ewentualnie to kwestia ilości oleju...
Dziś odebrałem samochód po 2 latach walki , wreszcie udało się zażegnać problem " wiertarki"
Kiedy już byłem pewny że układ jest szczelny ( a były przecieki w paru miejscach łącznie z chłodnica) oddałem sprężarkę do regeneracji , która kosztowała zaledwie 50zl. Został uzupełniony olej w sprężarce i wymienione uszczelki . Sama sprężarka była w dobrym stanie. Po całym zabiegu - CISZA
Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka
Czy któryś z serwisów w Warszawie lub okolicach radzi sobie z tematem wiertarki na 100%?
Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka
Koledzy ja mam taki temat:
Klima nabita na 460g.
Trzyma ciśnienia i nie ma nieszczelności,
Brak błędów w mesie
Po właczeniu czy to na auto czy ręcznie, czy na lo kompresor się włacza
A z nawiewów leci ciepłe powietrze.
Miał ktoś coś takiego?
Krissu a powiedz mi jak zdjagnozowales ze to akurat kompresor? To akurat nie jest maly koszt dlatego pytam o szczegoly.
Wykres ciśnienia po włączeniu klimatyzacji w alfa obd u mnie wyglądał tak, a objawy identyczne z twoimihttp://www.forum.alfaholicy.org/imag...019/05/212.jpg
Wysłane z mojego Redmi Note 5A przy użyciu Tapatalka
Sprawdz rurki pod maską od klimy czy robią się zimne, któraś jest lodowata jak kompresor działa.
Krisu i Ars159 ciśnienie w normie, czynnik jest z barwnikiem, wycieku nie widać. Kompresor słychac że się włącza, obroty się podnoszą, ale rurki wchodzące do środka po 5 minutach jedna(grubsza) ciepła a druga bardziej cienka w temperaturze powietrza, napewno nie lodowata. Sprężarka? Możliwe że słychać że się załącza a nie tłoczy czynnika?
Tak właśnie miałem, włączała się, zmieniały się obroty a nie tłoczyła, wydaje mi się że przyczyną było to co na zdjęciu
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...019/05/253.jpg
A co to jest na zdjęciu?
Tłoczki ze sprężarki, tylko jeden był taki wytarty i pewnie on był problemem
Używkę z OLX
Witam !
Panowie problem w 159 16V JTDm , a mianowicie samochód dostał nowy czujnik ciśnienia klimatyzacji, zostały na nowo zrobione kable do sprężarki, nowy czynnik ogólnie pełny serwis.
gość odpala klime nie działa coś mówił że skaczą napięcia przy włączaniu i wyłączaniu ale w końcu udało się odpalić.
dziś włączam klime działa 5 sekund wyłączy sprzęgło znów naciskam przycisk to samo , dopiero ustatkuje się przy 5-12 razem włączenia guzika klimatyzacji , macher podłączał się kompem mówił że nic tam nie pokazało .
Pomocy bo zwariować już idzie ....
A czujnik oryginalny czy zamiennik ? Pewnie wariuje ciśnienie i stąd rozłączanie. Niech poda ci wartości ciśnień jakie nabił w układ.
Wczoraj uzupełniłem czynnik i dla 159 wynosi 460 g. Tyle też zostało nabite i klima śmiga
Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka
moze dla twojej, wiekszosc wersji silnikowych miala 550g, inne w zaleznosci od rocznika. byly sprezarki od 3 roznych producentów i tylko dla 1 o ike kojaze bylo 460g
Zauważyłem u siebie że jak pokazuje więcej niż 33c na zewnątrz to podczas jazdy odłącza mi sprężarkę w losowych momentach. Następnie jest takie buczenie jakby nie mogła zastartować to zjawisko pojawia się częściej jak jest jeszcze ciepłej.
Czynnik uzupełniony w kwietniu i nie wiem już o co chodzi.
Jak pokazuje tak 28 c to klima działa elegancko bez przerw.
A ile zostało nabite czynnika. Nie wiem czemu większość automatów do klimy ma błędną autodate jeżeli chodzi o alfe Romeo
Chyba 550g ale nie jestem pewny a ile powinno być 460? jak rozpoznać ile u siebie powinienem mieć
Długo się nie na cieszyłem klimą bo znowu odezwała się wiertarka po oględzinach wypatrzyłem nieszczelność na wężu elastycznym wysokiego ciśnienia... Cena zabija i nie wiem czy zakuć węża czy przeboleć i kupić nowego no chyba że używany?
Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka
Witam,
Chlodnica klimatyzacji kupiona rok temu bo się rozwarstywiła. w tym roku był walniety waz klimatyzacji ten co idzie od sprezarki - udało się go zakuć na nowo, szczelność sprawdzana dwa razy i trzyma parametry.
Nablilismy uklad czynnikiem i sie okazalo ze klimatyzacja chlodzi jak powinna na postoju. Moje zadowlone ogromne, lecz trwało krótko. (jak zalacze klime obroty wzrastaja gruba rurka zimna cienka rurka ciepla wentylator sie zalacza)
Następnego dnia klimatyzacja juz nie dziala, pomyślłem że znowu nieszczelność, podjechałem i odsyskaliśmy cały czynnik co dzień wcześniej był wbity. Znowu sprawdzenie szczelności i szczelność jest okej. Trzyma idelanie.
Teraz sytuacja jest taka ze na trasie raz się włączy a raz nie - losowo jak jej się chce. Mówie o nastwie na LO
Odpiołem celem testu na postoju wtyczke od czujnika temp. wody w termostacie, wentylator się włączył i klima też. Nie sprawdzałem tego na trasie.
Pomocy co to może być?
Podepnij komputer i sprawdź czy centralka klimatyzacji zgłasza błędy. Zerknij na wskazanie czujników temperatury.
Sprawdziłem MESem, taka jak wyżej piszę, błedów brak. Temperatura silnika poprawna. Klima raz się włacza a raz nie. Ciśnienie poprawne, szczelność sprawdzana 3 razy w ciągu osstatnich 2 dni i trzyma parametry i czynnik. Presostat rozłacza kompresor?
przestaje w ogóle wiać w kabinie czy zamiast zimnego leci powietrze z zewnątrz?