SNR kupiłem w zeszły weekend.
Mechanik ogarnął cena 320zł.
50zł robocizna.
Spokój i cisza :)
Printable View
U mnie prawy przód MaxGear czy jak to się zwie 10tyś km i padł, hałasuje ostro. Kupiłem z konieczności bo nic wtedy nie było innego. Do tego dodam ze czasem po odpaleniu auta wywala błąd ABSu. Nigdy więcej tego szajsu, SNR już czeka na założenie :)
U mnie w zeszłym tygodniu założony optimal. W aucie cisza ale wskazówka prędkościomierza nieco "skakała"- sprawdziłem elm- em i prawy przód (gdzie wymieniano łożysko) miał prędkości odstające od pozostałych kół. Dzisiaj szybka wymiana reklamacyjna na SNR i jest ok. Nie zastanawiajcie się i bierzcie tylko SNR- a.
Z jakim momentem dokręcać nakrętkę ?
Hah widzę, że popularna stała się ta wymiana w tym czasie. Z którego roku masz auto i ile nakulane? Pytam z ciekawości. Na mojej instrukcji od SNR widnieje, że te 4 śruby po 70Nm, a tą dużą 300 Nm. Ale będę to konsultował.
Rzuciłem okiem na dokumenty załączone do łożyska i nie zauważyłem informacji na temat momentów dokręcenia jak i instrukcji. Samochód z 2006 niby 170 tys.
To moje prawe dłużej wytrzymało względem kolegi strus. Auto też 2006, ale łożysko padło przy 215 tys. Dawało nietypowe objawy jak pisałem, ale to było ono. Lewe oryginał mogę komuś oddać ( pw), wymieniłem oba bo lubie symetrycznie.:rolleyes:
I mnie czeka wymiana z tyłu,potrzebuję jak rozumiem także nakrętki "zagniatanej" na oś?
SNR od Geparda
Wysłane z Nokii 3310
Jeśli wizualnie będzie OK (a raczej będzie) to możesz z powodzeniem wykorzystać starą.
Oki
Czyli piasta(z lozyskiem) 4 śruby i jazda
Tak. Wymiana tylnej piasty to w tym wypadku bułka z masłem.
Powiedzcie proszę, jakim momentem dokręcać śruby piasty tył?
Wysłane z Nokii 3310
- piasta przzednia - 67-74 Nm + 62 stopnie
- piasta tylna - 304-336 Nm
SNR i cisza
Na filmie można usłyszeć takie szuranie, występujące o każdy wykonany jeden obrót. Myślałem że to łożysko koła ale mechanik stwierdził że to napewno nie to że uszkodzone łożysko tylko wyje. Na filmie dźwięk ten jest słyszalny tylko przy przyspieszaniu i znika przy hamowaniu
https://youtu.be/TdbWUrcOR9o
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
Przy jakiej prędkości dźwięk znika? Brzmi jak łożysko. Może podpora półosi?
Przy każdej słychać nawet ruszając z parkingu choć nie zawsze. Jeśli to łożysko podpory to będę już wymieniał trzeci raz ostatni raz to dokładnie w zeszłym roku
A więc jednak łożysko podpory. Jednak jest mega problem otóż łożysko tak naprawdę nie klękło. Bieżnia łożyska wyfrezowala samą oś. Mierząc wychodzi ok 0,5 max 1 mm. Pół oś ma 2 lata więc aby spróbować ją uratować da się wymienić samą oś np z używanej czy jest to do wykonania?
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...016/10/256.jpg
Pewno że sie da
Podjedź do jakiegoś zakładu który spawa, napawa i obrabia na tokarce metalowe rzeczy, to ci to ogarną i będzie OK. Po co wyrzucać coś prawie dobrego???
Swoją drogą piszesz, że miały 2 lata czyli rozumiem że zmieniałeś półosie i nie założyłeś nowego łożyska?? Czy to łożysko było już razem z półosią jak zakupiłeś??/
A i weź do tego tokarza nowe łożysko i jak masz, to starą półoś aby widział co i jak zrobić
Ostatecznie kupiłem nową. Starą spróbuję naprawić wymieniając samą sztyce. Usterka była spowodowana złym montażem. Podpora nie była wyczyszczona i elementy półosi nie doszły do czoła. Co w efekcie dało że łożysko się klinowalo.
Wracając do starej półosi napawanie mi się nie widziało, gdyż tokarz uprzedził że nagrzewanie tego elementu może spowodować wygiecie. Ponadto rozhartowanie struktury osi znacząco obniży jego trwałość co skutkować może jego pęknięciem. Był pomysł jeszcze kleju pod łożysko ale już temat ten odpuściłem
Hmm nawet tokarz mógł pod łożysko ci wytoczyć z teflonu tulejkę i byłoby OK
No ale jak się udało to super.
Kupiłeś nową półoś czy używkę???
Nową, ale że drugi raz już kupuje to tym razem padło na zamiennik. To co zrzuciłem zreanimuje (chyba...) i będzie czekało
Może dziwne pytanie zadam, ale zużyte łożyska będą charakteryzowały się szumem czy jeszcze czymś jeszcze, mam problem bo coś mi szumi podczas jazdy tak od ok 30- 40 km do 90 później tego nie słychać nie zależnie od biegu. Nie jest to skrzynia bo wiem jak szumi miałem na 5 i 6 biegu i była robiona. Szum jest taki sam czy to na biegu po wciśnięciu sprzęgła po dodaniu i odjęciu gazu również jak i na luzie. Spada adekwatnie do spadku prędkości przy hamowaniu też nagle cichnie. Czyli obstawiam że coś z układem jezdnym. Ewentualnie jeszcze zostają opony i nie pamiętam czy na letnich tak było. Czy mechanik jest w stanie jakoś zdiagnozować czy łożysko/piasta nadaje się do wymiany ? Irytujący ten dźwięk na razie delikatnie go zagłuszam radiem, jak jak je wyłączę to słychać to. Może nagram jakieś wideo ktoś pomorze :)
Szum łożyska napewno nie pojawia się nagle z dnia na dzień Spróbuj jeszcze wsłuchać się czy przestaje szumiec na zakrętach w prawo lub w lewo
To może być kiepski trop. U mnie ten sposób nie działał, łożysko huczało tak samo.
Auto na podnośnik i kręcić kołami. To zużyte będzie wydawać inny szmer.
Wykluczyles skrzynię, a objawy pasują również do usterki skrzyni właśnie.
Sprawdzales czy koła dokrecone? Dają podobne objawy.
U mnie łożyska huczaly tak jak koła jadące po tarce. Myślałem że to wyzabkowane opony, jednak winne okazały się łożyska ( najciekawsze, że padły dwa po przekatnej- prawy przód, lewy tył.)
Nie odkręcaj. U mnie nakrętka ma wcięcia, w które wgina się blaszki zabezpieczające nakrętkę przed wykręceniem. Za każdym razem dokręcałem do tego samego miejsca, nakrętka nie ma prawa się cofnąć.
Właśnie u mnie jest ciut dalej od starego ustawienia,bo już nie było jak zagiąć tej blaszki w starym położeniu. Mam z 0,5 cm dalej teraz zagiętą.
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
No to faktycznie gość dowalił ;)
Kluczem pneumatycznym ;-) Ciekaw właśnie jestem jak powinno być prawidłowo dociagniete. Chcę kupić nową nakrętkę,klucz dynanometryczny i samemu dokręcić. Tylko nie wiem jak mocno.
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
Masz eLearn? Tam jest instrukcja wymiany piasty i moment dokręcenia nakrętki.
Jak chcesz mieć 100% pewności, że jest dobrze to kup nową nakrętkę, podjedż do tego mechanika, niech dokręci ją z właściwym momentem.