Ok tylko jak to sprawdzić? Nie zauważyłem podczas jazdy żeby się wypalał. Może przeoczyłem. Wymienić na początek czujnik ciśnienia? To chyba najtańszy początek...
Printable View
Ok tylko jak to sprawdzić? Nie zauważyłem podczas jazdy żeby się wypalał. Może przeoczyłem. Wymienić na początek czujnik ciśnienia? To chyba najtańszy początek...
Sprawdź wężyku gumowe które idą koło tłumika u mnie 2 były już dziurawe od staroci i temperatury i też sypało błędami po wymianie ich rok czasu spokój.
Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
Po skasowaniu błędy wyjechałem na drogę z włączonym programem. No i po kilkuset metrach pojawił się komunikat STAN FILTRA CZĄSTEK - DO REGENERACJI. Inne parametry chyba ok. Poziom zapchania też mały... co robić...? Wszystko na zdjęciu...
Czujnik różnicy ciśnień 161 mBar...hmmm u mnie 25 pokazuje przy 3000 obrotów, w moim BMW 35 jest podawane jako graniczna wartość dla wolnych obrotów.
Jeśli masz dobry czujnik to po prostu masz zapchany filtr.
Demontaż, chemiczne czyszczenie.
Pytanie jak ta wartość przedstawia się u innych. Po tym co napisałeś wnioskuje, że u mnie jest dużo za wysoka. Tylko mam taką zagwostkę, czy regenerować, czy się pozbyć na wieki problemu. Czytałem dużo i każdy ma argumenty za i przeciw. Tylko ja zastanawiam się czy jak wyczyszczę za powiedzmy 400 - 600 zł to za pół roku czy rok ponownie nie będzie takiej sytuacji. Przy likwidacji jednorazowo 700 i koniec. Sam nie wiem...
Biorąc pod uwagę zamieszanie ekologiczne może się okazać , że diesle pozbawione DPF będą niesprzedawalne.
Miałeś oprogramowanie w dniu zakupu alfy?
Miałem i wszystko było ok. Filtr ok nie zapchany. Nie było żadnych błędów. Myślisz, że to tak prędko będzie z tymi dieslami?
Jaką masz ostatnią średnią wypalań? Co ile DPF był wypalany? Jeśli dobrze pamiętam ECU podaje śr. z 5 ostatnich cykli.
Załączam screen z programu.
Średnia wypaleń wysoka, dystans w stosunku do zapchania też wysoki.
Jaki masz przebieg?
201 690
Przebiegi między wypaleniami sugerują , że DPF jest ok. Trzeba pokombinować z czujnikiem ciśnienia.
Czujnik jest właściwym tropem.
Na przyszły tydzień jestem umówiony w stacji zajmującej się DPF-ami, zobaczymy co będzie, może rzeczywiście czujnik tylko, wtedy zostawię filtr. Z kilkoma znajomymi właścicielami rozmawiałem też wczoraj i każdy doradza usunięcie problemu...bo na pewno wróci w tej czy innej postaci...
Pewnie wróci, to zależy od eksploatacji. Z drugiej strony masz diesla, który nie kopci. A to ważne.
Przy mojej jeździe kilka kilometrów dziennie i od czasu do czasu jakieś kilkadziesiąt temat pewno szybko wróci. Coraz bardziej skłaniam się do likwidacji. Jak jest ktoś kto usunął to jak jest z tym kopceniem. Ja mam drugi samochód Seata Alteę 1,9 TDI i nic nie kopci mimo, że DPF-u nie ma. Wcześniej miałem Forda Mondeo i kopcił bardzo, ale to wina wtrysków była i turbiny.
W zasadzie sam sobie odpowiedziałeś na postawione pytanie.
Witam,
Czy po podłączeniu autka do kompa mogą mi określić kiedy zostało przeprowadzone wypalanie dpf oraz określić poziom jego "zatkania" ? Zrobiłem Alfa już ponad 5000 km i nie widziałem nic co by wskazywało na wypalanie...
Tak, jest to możliwe. ECU zapisuje przebieg auta w momencie wypalania filtra oraz interwały między wypaleniami.
Koledzy pomocy!
Alfa 159 1.9 16v 150KM. Jeżdżę drugi rok i miałem teraz taii przypadek, że na bagnecie zauważyłem zwiększoną ilość oleju (wymieniany 10 tyś. km temu). Pojechałem wymienić olej a mechanik mi mówi, że dpfu chyba nie ma bo był rozcinany i zaspawany.
Dodam że cykl wypalania działa normalnie, czyli turbo i spalanie zwiększone, na początku leci niebieskawy dym, temp tłumika bardzo wysoka.
Czy to możliwe że ktoś go wyciął bez ruszania programu? Co się może stać przy takiej jeździe?
Korzystjąc z okazji chciałbym podpiąć się do tematu. Otóż, coraz baczniej przyglądam się swojemu filtrowi dpf bo: zauważyłem utrudniony rozruch silnika po dłuższym postoju (czasem podczas kręcenia mignie kontrolka zapchanego filtra), obroty jałowego ok 800 rpm, po odpaleniu potrafią chwilę falować, auto do 2,5 - 3 tys. mułowato się zbiera i wkręca się na obroty, czasem przy wysprzęglaniu potrafi zgasnąć. Dopatrywałem się przyczyny w układzie paliwowym i nadal jest w gonie "podejrzanych" ale brakuje mi już pomysłów. EGR mam zaślepiony i usunięty w programie, klapy wirowe usunięte. Poniżej screen z FES, niby zapchany nie jest i bo niedawno się wypalał (pytanie czy skutecznie) natomiast to co zwróciło moją uwagę to średni dystans między wypaleniami ponad 1000 km. Dziennie pokonuję ok 40 - 50 km, w skali miesiąca ok 1200 - 2000 km jak są jakieś dalsze wyjazdy (generalnie raz na miesiąc/dwa miesiące robię dłuższą trasę powiedzmy 400 km.Wdaje mi się, że w cyklu bądź co bądź głównie miejskim wypalania powinny pojawiać się częściej. Poprawcie mnie jeśli się mylę. Potrafię wychwycić moment wypalania, nigdy nie przerywam procesu chociaż fakt faktem czasem odbywa się on na wolnych obrotach np. stojąc w korku :/ Przed całkowitym usunięciem odstrasza mnie zapowiadane zaostrzenie przepisów, myślałem o próbie czyszczenia dedykowaną chemią -https://www.youtube.com/watch?v=Foc2uTmkOgI jeśli ktoś stosował to proszę o opinię. Proszę też o podpowiedź jakie parametry w FES sprawdzić żeby naprowadzić się na prawdopodobną przyczynę ww objawów. (paliwo/dpf/jeszcze co innego???)Załącznik 247724
zrób logi na czwartym biegu czujnika różnicy ciśnień od dpf w stosunku do obr. silnika - od prędkości obr 1000 - 4500 obr/min. Na postoju widzę masz 9 mBar. Mówią że norma to 5 mBar przy sprawnym DPF. Natomiast przy max obrotach nie powinno przekraczać 150 mBar. U mnie pokazywało 11-17 mBar na postoju i ponad 400 mBar na wysokich obrotach, mimo iż średnia wypaleń była akceptowalna w mieście(co 500 km). Wywaliłem to dziadostwo, ale w sposób odwracalny - zerknij w moim temacie, ostatnie posty ;) Auto gładko odpala, stało się żwawsze a kopcenia żadnego nie ma przy sprawnej turbinie i wtryskach ;)
Ok, zajmę się tym jak tylko znajdę chwilkę...doba za krótka...:-( co myślicie o reanimacji chemią? Jakieś inne sugestie co warto sprawdzić/jakie parametry odczytać i powiązać z objawami? Może jest w Białym ktoś kto pomoże mi zamknąć temat raz na zawsze. No dobra, może nie zawsze ale na dluuuuższy czas. ;-)
- - - Updated - - -
Zapomniałem dodać, że wskazówka od turbo jest ciągle trochę uniesiona, tak poniżej pierwszej kreski i za nic nie chce w zadnym wypadku dopaść do zera. :-(
jeśli na wł. zapłonie i zgaszonym silniku wskazówka od turba leży na zero to czujnik jest ok. Jak masz zaślepiony EGR to jest to dopuszczalne, w niektórych 159 wskaźnik to pokazuje w ten sposób w innych nie - sam się tym martwiłem jakieś 2 lata temu aż doczytałem gdzieś na forum ;)
Przed zaślepieniem egr bylo podobnie. Na zapłonie jest na 0, wstaje po uruchomieniu silnika. Myślałam, że można to z czymś powiązać bo wydaje mi się, że od początku tak nie było.
W mojej 159 ti '08 1.9 jtdm 150km 189k wypalanie objawia się podwyższonym chwilowym spalaniem. Przy hamowaniu silnikiem spalanie nie spada poniżej 5l, natomiast przy ruszaniu dochodzi nawet do 50l. Dodatkowo czasami widzę jaśniejszy dym wydostający się z rury wydechowej. Nie zauważyłem tak jak niektórzy przyspieszonego opadania wskazówki doładowania turbiny. Akurat zawsze mam wyświetlone aktualne spalanie wiec jeszcze nigdy wypalanie DPF mnie nie zaskoczyło a autko mam dopiero 3 miesiące. Średnio wypala się co 500-600 km a raz nawet ponad 700. Ostatnio jednak musiałem przerwać wypalanie, ponieważ spieszyło mi się do pracy dlatego parę dni temu zauważyłem wypalanie po przejechaniu 450 km. na codzień jeżdżę około 80-90 % w cyklu miejskim w mało zakorkowanym mieście.
Witam. Alfa 159 rok 2006 1.9 150km. DPF zawsze wypalał mi się między 1000 a 1200 km przy mojej jedzie. Dzisiaj było ok 1100 nie wypala się, sprawdzę wchodzę w apke na tel a tam lekko ponad 100% [emoji848]
Nie miałem z nim nigdy problemów.
Na początku raz mi gryzoń przegryzł przewód co idzie do czujnika do dpf od razu wyskoczył check.
Drugi raz był pęknięty gumowy wąż ten co wychodzi z DPF. Od tego czasu 2 lata żadnych problemów. Pytanie czemu teraz nie chce się wypalić. Trasa dzisiaj ok 20 km wziąłem go już na 3 biegu przegoniłem ale nic nie dało.
Dodaje 2 zrzuty z programu 1 jak jechałem do dziewczyny a drugi droga powrotną. Jutro wejdę na kanał i zerkne od spodu. Może jakieś pomysły?
Błędów żadnych nie ma. http://www.forum.alfaholicy.org/imag...019/01/370.jpghttp://www.forum.alfaholicy.org/imag...019/01/371.jpg
Jak Cię to uspokoi to u mnie też nieraz wypalanie było przy 106/108%zapełnienia,tak że luz zapewne lada chwila to nastąpi .
u mnie jest 1000% i jeździ.
[MENTION=55106]konstantyno110[/MENTION]
Generalnie polecam artykuł naszego Kolegi z forum - http://motoblog.ecuedit.pl/co-warto-wiedziec-o-dpf/
Wypalanie dpf-a rozpocznie się gdy:
1) zatkanie filtra jest powyżej 80% i bedziesz jechał przynajmniej kilka minut z prędkością powyżej 100km/h, najlepiej jednostajnie. Nie potrzeba piłować silnika obrotami.
2) zatkanie filtra dobije do granicznej wartości (np. u mnie ona wynosi 110%). Wtedy juz predkosc nie ma znaczenia.
Oczywiscie silnik w obu przypadkach musi mieć również minimalnie chyba 70 stopni.
Jak to się czuje, widzi, że auto rozpoczyna wypalanie?
Patrzysz na obrotomierz stojąc na biegu jałowym, jeśli auto się nie wypala na obrotomierzu jest około 700 obrotów. Jeśli się wypala wskazówka na postoju wędruje na 850-900 obrotów. Po zakończeniu procesu, który trwa około 10 minut wskazówka obrotomierza wraca na swoje miejsce. To dotyczy silnika 2.0.
Najlepiej to zaobserwować podczas jazdy.
Gdy hamujesz silnikiem i wskazówka od turbo nagle spada do 0. Oczywiście żeby to było dobrze widoczne to silnik musi mieć minimum 1800obr/min.
Na postoju ciężej jest to zaobserwować i łatwo można pomylić w zimę z objawem niedoładowanego akumulatora gdzie sterownik podbija obroty.
przydała by sie jakaś kontrolka informująca o wypalaniu...
Dzięki Panowie za pomoc i rady. [emoji123][emoji482][emoji482] Dzisiaj jadąc do pracy wypalił się ładnie miał właśnie od 110% a ja myślałem że 100% to wartość graniczna a później pojawia nam się żółta kontrolka [emoji39] Jeszcze raz dzięki. Cya! [emoji2772]
w 2.0 pucha jest mniejsza, cała filozofia
Do pracy mam 14 km w 1 stronę. Do dziewczyny 22 km. Kolega w signum też ten sam 1.9 tylko 2007 albo 2008 jak jeździk do pracy tylko 4 km to wypalał się co 300-500km. Brał by benzynę ale tu miał pewną furę i w pakiecie irmscher[emoji87]