a ja nie montowalem wiec takie pytania zadawaj Tomkowi_KRK i Panu Arturowi-jego mechanikowi
Printable View
a ja nie montowalem wiec takie pytania zadawaj Tomkowi_KRK i Panu Arturowi-jego mechanikowi
porównuje sobie wahacz nowy oryginał i 2 letni VEMA ok 20 000 km. Jak to jest ze sworzniem ? W nowym praktycznie trudno go ruszyć w jakąś stronę. W używanym 2 letnim chodzi leciutko. A jak powinien zachowywać się oryginał np. po 50 000- 70 000 km?
Mam pytanie do użytkowników górnych wahaczy zakupionych na http://fiat-autoparts.com/
Przejechał może ktoś już więcej jak 20tys. na tych wahaczach?\
Chciałbym się dowiedzieć jak z jakością tych wahaczy, skoro są tylko droższe od zamienników i tańsze ok.40% od oryginalnych w ASO.
To jest oryginał. Porównałem je z oryginałami z aso (fiat-lancia-alfa), to jest to samo, oznaczenia te same, logo fiata itd...
Generalnie ze sworzniami zasada jest taka że im ciężej się rusza na boki tym lepiej, w tym lepszym jest stanie. Jeśli w używanym wahaczu sworzeń chodzi naprawdę swobodnie przy użyciu minimalnej siły znaczy że nadaje się do kosza. Jak powinien zachowywać się oryginał po 70kkm na polskich drogach, nikt ci nie odpowie rzeczowo. W każdym zakątku polski masz inne drogi, jeden jeździ po gładkiej nawierzchni, inny naparza po dziurach, jeden zwalnia na torach do 20-30, drugi ciśnie 70... U każdego zużycie będzie wyglądało inaczej.
Najlepiej zobaczyć, czy nie ma luzu w osi, czyli w pionie.
Jeśli nie, i nie lata za luźno, tak jak napisał kolega wyżej, to jeszcze posłuży trochę.
Witam.Przepraszam,ze się wcinam w temat ale chyba lepszego miejsca nie mogłem znaleźć.Potrzebuje wyeksploatowane wahacze górne do 159,-wymieniacie je wiec jeśli ktoś chciałby je odsprzedać to zapraszam na priw.Zainteresowany jestem wahaczami oryginalnymi(tymi na pierwszy montaż)model sprzed liftu(prawy i lewy) czyli z grubszymi sworzniami.
Czyżbys sie bawił w regeneracje?
Jak kogoś to interesuje mam dojście do regenerowanych wahaczy. Regenerowany był sworzeń i tuleje, warunkiem jest zwrot starych orginalnych wahaczy, zamienników nie przyjmuje.
Cena za górny 200 zł dolny 380
Cena atrakcyjna jak z wytrzymałością takich regenerowanych?
Podobna jak orginał.
Górne do 156 wytrzymały mi 90 000. Dolne nie wiem bo sprzedałem auto mojej ex :)
Sworzeń też, dżordż na knajpie praktykuje te regeneracje i z tego co wiem reklamacji nie ma :)
Na jakiej zasadzie to działa? Odsyłam moje i czekam aż zrobi regeneracje? Czy ma już gotowe?
I jaka cena dla kogoś to mnie ma na odesłanie oryginałów?
Sworzeń i tuleje, tylną tuleje daje nową.
Wysyłasz kase+kaucje, dostajesz wahacze po regeneracji, odsyłasz swoje i dostajesz zwrot kaucji.Cytat:
Na jakiej zasadzie to działa? Odsyłam moje i czekam aż zrobi regeneracje? Czy ma już gotowe?
I jaka cena dla kogoś to mnie ma na odesłanie oryginałów?
Jesli chodzi o inne wahacze akceptowalne jest TRW i Lemforder. Innych wynalazków nie przyjmujemy.
Nie chcecie odkupić wahacza ori lewego do 159? :D Zużyta w nim tylko jedna tuleja.
Jak poliftowy tak, ile chcesz?
nr: 51 787 337
Przedliftowy, tych mamy dużo. Poliftowe to towar deficytowy
Jakiej firmy części są montowane przy regeneracji? Jest gwarancja?
A ile tej gwarancji? Wlasnie mam do wymiany dolny i gorny wahacz.
Wysłane z mojego GT-I9060 przy użyciu Tapatalka
Gwarancji 3 mce, nic sie z nimi nie dzieje o ile poprawnie dociągniesz tuleje. Wytrzymują podobnie jak orginały - górne w 156 wytrzymały mi 90 000 km co uważam za niezły wynik zwłaszcza że jeżdżę 70%miasto 30%trasa
Witam
Po wpisaniu VIN na fiat autoparts pojawiają się dwie możliwości 51787337 oraz 51787336. I który teraz wybrać. Czymś się różnią?
wracam do tematu mojego wahacza ponieważ postanowiłem jednak założyć wahacz Lemfordera, który miałem ostatnio kupiony.
Niestety, znowu jest zonk.
Poprzednio kupiłem 34965 01 i odesłałem do sprzedawcy bo miał gruby sworzeń (13mm na końcu)
Sprzedawca odesłał mi 34941 01- Niestety ten tez ma gruby sworzeń - 13mm !!!
Do jasnej cholery już nie mam nerwów!
Mam Alfę po lifcie, sworzeń na końcu 11,5 mm.....wiecie jakie mają być prawidłowe nr Lemfordera do aut po lifcie?
załamka...znowu auto rozebrane i znowu muszę skłądać na starym wahaczu bo nowy nie pasuje :(
Mało tego, zamawiałem takie wahacze z Lemfordera i MOOGa i przychodzą takie same pod różnymi numerami.
Masakra jakaś normalnie.
Ostatnio zakładałem wahacze VEMA - qufno jakich mało, jeden po 2 kkm zaczął zgrzytać na tulejach, drugi nawet tyle nie wytrzymał.
Teraz śmigają na MOOGach, zobaczymy jak będzie.
Wykonanie mają inne, więc może ...
Ja mam założonego Lemfordera do Alfy po lifcie i na paragonie mam oznaczenie:
Lewy wahacz: LMI34941
Prawy wahacz: LMI34942
Lewy wytrzymał mi ok. 8tys. na prawy zrobiłem już 20tys. i tylko czasami coś zastuka.
Prawy wahacz mam zamiar mieć do końca gwarancji i zakładam oryginalnego
Tommi, a nie lepiej było (patrząc przez ogólny rozrachunek) zamówić ori z Litwy? W sumie chyba wyszłoby taniej, no i jedna robota...
Tommi, a co powiesz na to: zamówiłem prawy 34942 01. Na opakowaniu (folii) nr się zgadza, a w środku lewy :sarcastic:.
Odesłałem i kolejny przyszedł prawidłowy.
Cześć, jakie macie doświadczenia w wahaczami górnymi Hart?
Zamówiłem górny ori z Litwy i przyszedł. Na kartce jest 51787337, a na wahaczu wybite 51835397. Dzisiaj mi w POL-CAR taki założyli. Nie był to czasem zły wahacz-poliftowy?
Pytam, bo taki mi założono w serwisie Alfy, nie u jakiegoś mechanika w szopie. Zdanie właściciela o nim było dość dobre, że niby nie miał z nim problemów. Źle natomiast oceniał TRW.
Głównie to szukałem powodów stuków, i chyba powodem był stary wahacz TRW(5-6tyskm) bo na razie cisza.
ps. zdaję sobie sprawę, że tani, byłem skłonny kupić ori, ale facet mówił, że nie ma sensu. Zobaczę jak się będzie zachowywał w czasie.
Wrzuć link do tego sklepiku